Вести

Орлић: Само се Вучић бори за Србију, наш народ и наше интересе на КиМ

Не постоје никаква брза решења за косовски проблем, дијалог је процес. Ми разговарамо и спремни смо да радимо на компромисима по бројним питањима важним за свакодневни живот људи, уз - како председник Републике Србије Александар Вучић, који лично носи комплетан терет овог питања, увек и свуда отворено саопштава - јасно наведена ограничења, рекао је председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић.

Зна се, како је истакао, шта је за Србију неприхватљиво, као што се зна и да је услов свих услова коначно формирање Заједнице српских општина, да безбедност српског народа на Косову и Метохији и заштиту његових права морају да обезбеде.

- Реч је о тешкој борби: све наведено би косовски премијер Аљбин Курти да избегне, а да му то и пође за руком отворено навија, прижељкује и томе се нада део овдашњег бившег режима са својим "коалиционим партнерима", свако из свог угла, јер им је свима примарна мета и главни политички противник - исти. То је Александар Вучић. Само он се бори за Србију, наш народ и наше интересе на Косову и Метохији, док се сви други боре против њега.

* Из Приштине поручују да "разматрају моделе за формирање Заједнице српских општина". Да ли то треба схватити као попуштање након ригидног става да је Заједница српских општина немогућа?

- Свакога дана Курти и његови послушници понављају да Заједницу српских општина неће никада формирати. Нема ту промена. Међутим, неке се друге промене виде: прво, међународна заједница више на папир не ставља обострано признање, на ком су инсистирали годинама. Друго, та иста међународна заједница сада инсистира на формирању Заједнице српских општина. Некада незамисливо, сада је све то реалност. И те огромне промене обезбедио је мудар, стрпљив, напоран дипломатски рад председника Србије. Нико други. И у самој Приштини сви политички актери данас су отворено кивни на Куртија, сматрају да је председник Вучић из, за њих "готове ствари", како је све и деловало до 2013. године, успео да направи преокрет. Чињеница да је Србија данас за столом и пита се, а пре Александра Вучића нико нас ништа више ни питао није и били су сви уверени да су све већ завршили - уједно је и најважнија промена коју смо изборили, из које нам долази даље и све друго за шта успемо да се изборимо, упркос чињеници да смо кренули не од нуле, већ из минуса дубоког као кањон.

* Имали сте састанке с представницима држава Европске уније које нису признале независност Косова и Метохије. Какав је ваш утисак - да ли ће истрајати у том ставу?

- Сви они јавно потврђују да остају при ставу да поштују интегритет и суверенитет Србије, не признају такозвану државу Косово. И више од тога: претходних година је 28 земаља решило да повуче раније дато признање, сада стоје на нашим позицијама. Још неколико држава, иако нису формално повукле признање, свуда гласају у складу са интересима Србије. И поново: то су резултати политике Александра Вучића, нико други то није изборио. Нарочито не делови бившег режима, који данас најодвратнијим лажима сопствену државу и човека који је води нападају, а не само да нису урадили ни промил онога што он јесте у заштити наших интереса већ напротив - радили су све што им је споља тражено у корист тзв. независног Косова, па и оно што им нису ни тражили. На основу искуства које имамо с њима потпуно је јасно - да су данас којим случајем на власти, такви би прихватили и потписали све - и Косово у Уједињеним нацијама, и званично признање, као и све друго што им траже и што им не траже. Тако раде кад су на власти, а кад нису на власти, онда би да шаљу туђу децу у рат.

* Како коментаришете то што део опозиције у медијима говори о потреби за новом седницом о Косову и Метохији, а да притом нису Скупштини поднели званичан захтев за то?

- Све је код њих лаж, одавно, види се и из овог примера. Њих заправо није ни брига за Косово и Метохију, као што их није брига ни за Србију уопште. Био је председник Србије више пута већ на исту тему у Скупштини, они сви заједно нису присуствовали тим седницама колико он сам јесте провео у Скупштини. И шта су то паметно рекли уопште у Скупштини тада, осим што су дивљачки и кукавички полетели да Александра Вучића физички нападну? Ако су незадовољни што га нису померили ни милиметар, што их је све скупа декласирао и поставио на место - њихов проблем. Мораће да живе с тим. Аљбин Курти, који је једини био искрено одушевљен бедним антидржавним понашањем Милоша Јовановића, Бошка Обрадовића, Милице Стаменковски и Јеремићевих пулена, сигурно пати што то сад не гледа и у репризном термину.

* Исти тај део опозиције напада председника Вучића због косовског питања, али, осим што траже одбацивање француско-немачког предлога и с времена на време држе понеки скуп, не нуде никакав предлог решења шта радити у овој тешкој ситуацији. Како гледате на то?

- Све што имају да кажу рекли су скупом на Сретење, на који су "учесници" кренули носећи пушку са оптичким нишаном и с ког су се чули позиви на убиство председника Србије. На својим мини-вашарима неповезаног трабуњања, које назвасте "понеким скупом", они те бандите који су претили убиством проглашавају за жртве и хероје. Не треба никакве даље своје "предлоге" и "решења" да дају, довољно су рекли. О себи. Јасно је зашто наш народ на комплетну булументу из те снајпер-коалиције гледа искључиво с презиром и гађењем, неће ни да долази на те њихове вашаре. Видели сте и сами: колико пута више људи дође у малу Сремску Митровицу да чује Александра Вучића него што из целе земље комплетна снајпер-коалиција доведе својих активиста усред Београда, још им придода и којекакве "екологе" Виоле фон Крамон и "борце за сплавове", па их опет буде вишеструко мање. Паметном доста.

* Поједини опозициони посланици тврде и да намерно нисте заказали седнице током марта како бисте их онемогућили да се чују њихови ставови.

- Који њихови ставови? Реч је о људима који никакав став, ни о чему, уопште и немају. Једино што имају је опсесивна жеља да стрељају Александра Вучића, да њега руше макар и по цену рушења Србије. Сви заједно. Као што су већ безброј пута показали, никакав проблем немају да у том прљавом, кукавичком подухвату буду на истој гомили и удружени они који отворено заговарају тзв. независно Косово скупа с лажним "десничарима", добровољним даваоцима туђе крви. У томе су исти. То видимо и на свакој седници, као и на сваком другом месту.

* Како сте схватили солирање министра привреде Радета Басте, који је изјавом да је за увођење санкција Русији подигао прашину, након чега су се од таквог става оградили чак и његови из СПС-ЈС?

- Зна се ко дефинише спољну политику државе. Не одређује је сигурно један министар привреде, нити било ко од многих који су се током кампање заклињали у једно, а дан после избора или нешто потом мењали плочу. Наш је државни став познат, записан у закључцима Савета за националну безбедност које је писао председник Србије. Снага наших аргумената види се управо у чињеници да тај државни став издржава већ дуже од годину дана највећих притисака и најтежих искушења. Србија је по томе јединствена у читавој Европи. Своју политику водимо сами, не пишу нам је страни амбасадори, као што је било у време ДСС, Јеремића и сличних "заветница".

* Колико је СНС задовољан сарадњом са СПС?

- Влада реализује програм за који је добила мандат, тај задатак обавезује све који у Влади учествују. За нас је увек најважније да са успехом спроводимо ону државну политику коју је народ подржао на слободним и демократским изборима, пре свега рекордним бројем директних гласова за председника Вучића, неприкосновеног лидера управо те политике - мира, стабилности, прогреса и јачања Србије као слободне, суверене и самосталне државе.

 

Скупштина СНС на пролеће; договор о задацима који су пред нама

* Да ли СНС очекују велике промене на изборној скупштини странке на пролеће?

- Увек скупштина СНС, као највеће и најважније странке коју је наш народ икада имао, доноси значајну политичку динамику. Скупштина странке значи договоре о задацима који су пред нама, о људима који ће на тим задацима да раде, о плановима за развој државе и у наредним годинама, а које ће за цео свет бити време великих проблема и огромних изазова. Такође, та скупштина ће бити место и време да се говори и одлучује о удруживању свих политичких снага спремних да се одазову на позив председника Александра Вучића да сложно раде за своју државу.

 

О покрету који ће ускоро бити формиран; место за све којима је Србија најважнија

* Ко ће све бити добродошао у покрет чије је формирање најавио председник Вучић? Кога бисте ви ту волели да видите?

- У том великом народном покрету своје место има свако коме је Србија најважнија, свако коме су наша земља и наш народ на срцу, ко је спреман да се храбро и без калкулисања бори за нашу државу. То не важи само за политичке странке већ и за све покрете, удружења, појединце који деле љубав и бригу за отаџбину. За разлику од других, ми резервну државу немамо, нити је тражимо. Речима председника Вучића: ми који за своју Србију живимо, радићемо и борићемо се само за њу.

 

 

 

Извор: Курир