Вести

Орлић: Зеленовић се користи и вирусом да би продужио власт

Небојша Зеленовић на сваки начин одбија да прихвати пораз на изборима, а у покушају да спречи одржавање поновљених избора у Шапцу на 27 бирачких места на најјезивији начин се користи и здравственом ситуацијом у вези са корона вирусом и проглашава ванредну ситуацију како би продужио своју власт у Шапцу, супротно вољи грађана, изјавио је члан Председништва СНС, Владимир Орлић.

Орлић је рекао да очекује да суд одреди када ће бити одржани поновљени избори на 27 бирачких места, те да би после одлучивања о жалбама најкасније они требало да се понове 12. јула.

"Избори могу да се одрже тако што се примењују мере које је прописала држава у вези са заштитном опремом, једнако онако како људи оду у маркет, апотеку, могу да изађу на гласање ако желе", рекао је Орлић.

Орлић је рекао да брутално гажење демократије и "бандитски покушај отимачине" над слободно израженом вољом грађана Шапца не само да се настављају, него данас попримају најбеднији и најсрамнији могући облик и навео да се оно што раде Зеленовић и Душан Петровић у Шапцу апослутно не памти у историји модерног вишестраначја у Србији.

"Они покушавају да искористе здравствену ситуацију, да искористе вирус како би сами себи у недоглед продужили власт, ону власт за коју су им грађани Шапца јасно рекли да је крајње време да буде окончана", рекао је Орлић.

''Зеленовић је изгубио изборе у Шапцу и добио је више од 12.000 гласова мање у односу на изборну листу "Александар Вучић - За нашу децу", за коју је на изборима у Шапцу гласало више од 30.000 бирача'', рекао је Орлић.

Орлић је рекао да су и Зеленовић и Петровић, чланови Градске изборне комисије у којој имају 75 одсто својих људи и бројни домаћи и страни посаматрачи 21. јуна, на дан избора, понављали да се они одржавају у демократској и фер атмосфери без икаквих неправилности и по закону.

Орлић је рекао да су то и Зеленовић и Петровић понављали све до тренутка када су се отвориле кутије и пребројали гласови и када се јасно видело да је више од 30.000 гласова добила листа Александра Вучића, а Зеленовић и Петровић 12.000 гласова мање.

"Онда креће потпуни суноврат демократије и покушај бруталне пљачке гласова. Зеленовић и Петровић су покушали преко својих послушника у ГИК-у да обезвреде и у прах претворе све оне гласове Шапчана који су тог дана изашли на изборе и рекли шта о њима мисле", рекао је Орлић.

Покушали су, наводи Орлић, да на правди бога пониште комплетне изборе на свих 100 бирачких места без икаквог прихватљивог образложења и почели су бесомучно да лажу и измишљају, те да је Управни суд рекао да све то што они причају није тачно и да се избори понављају на 27 бирачких места само из процедуралних разлога, а не на свих 100 бирачких места.

"Одбијају да закажу изборе и испуне законску обавезу да се тај поступак пристојно и нормално доведе крају, јер им је јасно да губе власт и да грађани Шапца више не желе да их гледају", рекао је Орлић.

Навео је да Зеленовић и Петровић одбијају да закажу поновљене изборе у року од седам дана и да су прогласили ванредну ситуацију пласирајући лажи и о стању у граду, броју заражених, о количини тестова који имају и о раду Завода за јавно здравље.

Орлић је рекао да је Зеленовић игнорисао дописе Завода за јавно здравље Шпаца од 20. јуна, 23. јуна, 26. јуна и јучерашњи у којима су га обавестили о реалној ситауцији када је реч о здрављу у Шапцу и о томе шта је потребно да се предузме.

Орлић је рекао да се документима Завода за јавно здравље Шапца наводи да нема геометријске прогресије заражних у Шапцу, и да се не противи да се предузму и строже мере заштите.

"Није истина да нема довољно тестова као што Зеленовић каже", наводи Орлић и додаје да је тестова било довољно, да се нису користили онако како је прописано, по процедури везаној за биохемијске анализе и рендген снимке.

Орлић је рекао да данас Зеленовић сазива Скупштину града у претходном сазиву да би сам себи дао више пара наводно за борбу за заштиту здравља, а заправо га није брига за здравље људи.

 

 

Извор: Танјуг