Вести

Петковић: Курти угрожава мир и стабилност на КиМ

Према информацијама које поседујемо Аљбин Kурти и власти у Приштини планирају да у току сутрашњег дана почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић.

"Једини циљ оваквих неурачунљивих акција Аљбина Kуртија јесте да изазове провокације и опасну дестабилизацију прилика на простору Kосова и Метохије и директно угрози мир и стабилност. Сви треба да знају да је Kурти човек који жели да изазове инциденте по сваку цену, што ће створити потпуни застој живота на северу Kосова и Метохије, који ће трајати све док се не прекине неоправдан напад и угњетавање српског народа", истиче Петковић.

Од доласка Аљбина Kуртија, акција коју планира да спроведе сутра, а коју је данас започео постављањем додатне инфраструктуре на Јарињу и на другим административним прелазима, најопаснија је провокација и претња по српски народ на Kосову и Метохији. До ње долази након срамне пресуде Ивану Тодосијевићу и представља очигледни наставак политике притисака, поготову у тренутку када се очекује трећестепена одлука која се неће односити само на Ивана Тодосијевића, већ на цео српски народ, што свима треба да буде јасно.

"Kуртијев подли наум говори о најбруталнијем кршењу Бриселског споразума којим се регулише слобода кретања, као и остали споразуми постигнути у Бриселу овим поводом", рекао је Петковић.

Овим репресивним мерама посебно ће бити погођен наш народ на северу Kосова и Метохије, што је и један од главних циљева Приштине. На овај начин у питање се доводи живот српског народа у покрајини и зато ће Срби умети да одговоре на овакве провокације Приштине.

"Срби са Kосова и Метохије неће дозволити Kуртију да им се на овај начин крше права и угрожавају две најсветије вредности - право на слободу кретања и право на слободу говора и зато ћемо бити истрајни у зашити права српског народа на Kосову и Метохији", закључио је Петковић.

 

 

 

Извор: Танјуг