Вести

Петковић се састао са амбасадором Италије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Италије у Републици Србији Карлом Ло Кашом.

Петковић је са италијанским амабасадором разговарао о политичко-безбедносној ситуацијом на Косову и Метохији и наставку дијалога Београда и Приштине. 

Петковић је нагласио да Београд остаје опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика у региону, али и да је имплементација до сада постигнутих договора важан пут ка грађењу међусобног поверења и предуслов свих даљих разговора. Петковић је подсетио да Приштина осам година не жели у дело да спроведе кључни споразум о формирању Заједнице српских општина, што у великој мери умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа. 

„Београд је све своје обавезе испунио и наставља да учествује у дијалогу у најбољој вери да нам је потребно заједничко решење и компромис“, рекао је Петковић.

Петковић је саговорника упознао са серијом етнички мотивисаних напада којима је изложен српски народ на Косву и Метохији, подсетивши на готово свакодневне нападе на његову имовину и објекте Српске православне цркве, што јасно указује на реалну опасност до које доводи одсуство дијалога, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију. 

Осврћући се на учестале инциденте, Петковић је на крају истакао значај Мисије КФОР на Косову и Метохије, пре свега за безбедност српског народа, за очување мира у региону и стабилизацију стања на терену, чему италијански војници у овој мисији дају значајан допринос.

 

 

 

Извор: Танјуг