Вести

Петковић: Србима се крше основна људска права на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др  Петар Петковић изјавио је да су координатор Републичке изборне комисије Марко Јанковцић и тројица возача, који су превозили референдумски материјал, а који су синоћ приведени на административном прелазу Мердаре, пуштени и да се враћају у Београд.

Петковић је рекао да су они били приведени, да су им одузети мобилни телефони и да су одведени у "косовску" полицију у Лужанима, десетак километара од Мерадра ка Подујеву.

Навео је да је Београд послао официра за везу Дејана Павићевића и да су они ослобођени.

"Косовска" полиција је запленила оба камиона са референдумским материјалом, што је супротно свим споразумима и договорима јер је реч о материјалу који је најављен и који је стигао легално на административну линију, где је требало да га сачека Организација за еврпску безбедност и сарадњу и преузме, како би га данас дистрибурао, истакао је Петковић.

Навео је да се, уместо ОЕБС-а који се није ни појавио, појавило десет возила "косовске" полиције.

Петковић је рекао да је о том случају обавестио изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и истакао да је реч о флагрантном кршењу људских права и процедура, док се, како тврди, шеф ОЕБС-а на Косову и Метохији Мајкл Давенпорт није ни јавио на телефон.

Петковић сматра да је реч о манифестацији силе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија пред данашњу седницу парламента, на којој, према његовим речима, треба да буде донета декаларација о забрани спровођења рефрендума.

Навео је да су се, од када је премијер привремених институција у Приштини Курти, на Косову и Метохији догодила 133 међунационална инцидента.

Петковић је рекао да је заплењени рефрендумски материјал још на административном прелазу Мердаре и да ОЕБС још може да га дистрибуира, као што су се, како је навео, обавезали договором од 22. децембра.

Петковић је рекао да је важно је што се земље Квинте огласиле и позвале Куртија да омогући одржавање референдума, упркос његовим тврдњама да је то супротно "косовском" уставу.

Додао је да је то поручио и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и да је амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио Куртију да врати замах дијалогу Београда и Приштине и да не предузима једностране потезе.

"Запад може да изврши потребан притисак, очекујемо од ОЕБС-а да подели референдумски материјал. Србима се крше основна људска прва и по Резолуцији 1244 и по свим светским стандардима", истакао је Петковић.

Навео је да је у јучерашњем разговору председника Републике Србије Александра Вучића са представницима Срба на Косову и Метохији поручено да је потребно да обезбедимо мир и да престану напади на Србе.

"Срби на Косову и Метохији ће послушати Београд и гласати за уставне промене на референдуму", рекао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1