Вести

Победићемо све из власти

- Ко би био кандидат за премијера испред СНС уколико бисте ушли у председничку трку? Да ли бисте у том случају Вучића кандидовали за председника Владе?
- Имамо много квалитетних кандидата за све државне функције. Сачекајмо да власт подробно проанализира сва истраживања јавног мњења која им стижу на сто, јер се само тиме баве, и да одлуче да ли имамо све изборе 6. маја.

- Уколико СНС добије највише гласова на изборима, кога бисте прво, већ у изборној ноћи, позвали на договор око коалиције?
- Сигурно је да бих најпре разговарао са Војиславом Коштуницом. Отворили бисмо искрен и отворен дијалог какву Србију желимо и можемо ли заједно да је мењамо у наредним годинама. Верујем да бисмо, упркос свим политичким разликама, постигли договор да скинемо садашњу власт која уништава Србију.

- Како планирате да превазиђете разлике са ДСС у вези с питањем ЕУ? Коштуница предлаже политичку неутралност и прекид евроинтеграција, а ви сте за чланство
Србије у ЕУ...
- Отворени смо да укрстимо аргументе о том стратешком државном питању. СНС прихвата политику војне неутралности. Сматрамо да је за грађане Србије најбоље да држава постане пуноправан члан ЕУ, уз сарадњу са Русијом, Кином, Јапаном и осталим земљама.

- Странци вам наводно саветују да не идете са ДСС...
- Не могу странци одлучивати са ким ће СНС да формира власт. О томе одлучују грађани Србије.

- Зашто искључујете сарадњу са ДС када вам се готово подударају политике према ЕУ и Косову?
- Најпре да захвалим Тадићу што је рекао да неће са нама у коалицију, јер не морамо ми то више сваког дана да објашњавамо. Ваљда је већ свима више него јасно да не можемо у савез са онима који су земљу опљачкали, осиромашили, који су у њене темеље уградили корупцију и лоповлук. То су за нас централне теме ових избора.

- Значи, пре бисте изабрали и понављање избора него "велику коалицију" уколико ни ДС ни ви не будете могли да формирате власт са својим партнерима?
- Не искључујем ни варијанту да будемо принуђени да поновимо изборе. Али, много је реалније да СНС формира владу после Ђурђевдана.

- Постоји ли уопште нека владајућа странка са којом бисте преговарали после избора?
- Не желим више да се бавим том политичком алхемијом и математиком, ко ће са ким после избора. Циљ ми је да победимо све странке власти и да бацимо на колена актуелну политику која разара друштво. Наша победа ће бити таква да не сумњам да ће бити и странака из власти које ће желети да нам се придруже.

- Рачунате ли на Дачића, који тврди да Тадић и ви делите Србију као славски колач?
- Колач власти Дачић већ годинама дели са Тадићем и победићемо их заједно.

- Аналитичари процењују и да бисте после избора могли у савез са ЛДП, уколико математика то буде налагала?
- То је апсолутно нереално. Чак и не размишљам о тој комбинацији.

- Шта бисте прво променили уколико бисте победили? Власт вас оптужује да не нудите никаква решења?
- За разлику од тих који само знају да оптужују, СНС има конкретан план за економско избављење земље и за уништење корупције.

- Од чега бисте почели?
- Запослићемо Србију. То ће бити наш приоритетни циљ. Отворићемо канцеларију за брзе одговоре, која ће имати обавезу да потенцијалним инвеститорима пружи све неопходне информације у року од 30 до 60 дана. Припремили смо нови закон о јавним набавкама, којим би се уштедело од 500 милиона до милијарду евра, које бисмо уложили у пољопривреду и прерађивачку индустрију...

- Како бисте променили политику према Косову? Ривали вас оптужују да немате конкретан потез?
- Једини разуман потез у тешкој позицији коју имамо према Косову је да окупимо све политичке снаге, интелектуалну елиту, лидере Срба са КиМ и да формулишемо минимум заједничке политике око које ћемо сви да се сагласимо. Без јединства о том важном националном питању, не можемо постићи резултат.

- Слажете ли се са председником Тадићем да су ово избори на којима странке треба да се окупе око основних стратешких циљева земље?
- Тадић је показао да само уме да ствара политичко нејединство. Сада, на крају мандата, сетио се да се позива на јединство. Он је разјединитељ, а ми ћемо му на делу показати како се окупља и мобилише земља око економског опоравка и уништавања лоповлука.

ЛИСТА ЈЕ "ПОКРЕНИМО СРБИЈУ"

- Јесте ли закључили изборну листу? Зна ли се коначан списак странака са којима наступате?
- Наша изборна листа зваће се "Покренимо Србију - Томислав Николић". Биће састављена од странака са којима годинама сарађујемо и удружења која су нам приступила. То је опозициони фронт који ће да победи власт.

ДУШЕБРИЖНИЦИ  НЕКА НЕ СТРАХУЈУ

- Каква је политичка будућност СНС и вас уколико и овог пута не успете да формирате владајућу већину и не преузмете одговорност за вођење државе?
- Видим да је све више душебрижника који "страхују" о политичкој будућности СНС. Поручујем им да мирно спавају. Напредњаци ће да победе и на парламентарним и на председничким изборима. То је политичка будућност и СНС и Србије.