Вести

Порез на наду грађана

Та Агенција би имала посао супервизора и иако НБС врши контролу пословања свих пословних банака посебну контролу врши ова агенција која може да контролише све извештаје и податке и овим законом тражи да јој се омогући увид у то. А знате ли о којој је агенцији реч? Агенцији која се некад звала Агенција за стечај, санацију и ликвидацију банака која још увек незавршене стечајеве 4 велике банке које по сопственом признању је наплатила 400.000.000 евра, потрошила за то 50.000.000 евра, значи за трошкове вођења поступка 50 милиона евра не знамо ко , зашто и како пренела држави 190.000.000 евра за исплату старе девизне штедње, а има 140.000.000 евра у фонду за осигурање депозита. Као да се све ово време ти наплаћени милиони евра нису нигде орочавали и добијали камату и као да није постојала донација немачке Развојне банке за формирање овог фонда и питамо се, питамо јавност где су се и под којим условима држале стотине милиона евра док буџет има дефицит по усвојеном ребалансу 120 милијарди! Зато је требало под окриљем мркле ноћи донети оваква права Агенцији за располагање оваквим количинама новца да јавност о томе не сазна апсолутно ништа. У тренутку када се Агенцији осигурања депозита дају оваква овлашћења, а све завлачећи руку у касу коју пуне сви грађани Србије, Влада доноси измене и допуне Закона о играма на срећу по којима прописује да фонд добитака код осталих класичних игара на срећу, значи код свих СМС лутрија (Фонто и осталих игара СМС-а) учесницима игара може да се исплати само 10%. До сада је за све класичне игре на срећу фонд добитака био 50% најмање. Нада је остала само још онима који играју спортску прогнозу, лото и томболу. Онима који учествују у играма на срећу или се баве осталим коцкањем фонд добитака смање на 10% и то јесте једна обична пљачка учесника, јер грађани, учесници ионако немају увид колико се новца прикупи у фонд од СМС лутрија. Шта је био циљ? Намера да се на штету играча непримерено повећа удео пореза у којем учествује држава, али и зараде организатора. Према табели коју смо добили од Владе то изгледа овако: Организатори добијају уместо досадашњих 20%, 36%, а накнада буџету се повећава са 30% на 54%. И то није све, Влада је чланом 40, изменом и допуном овог закона, дала себи право да одлучује где ће се играчница отварати, у складу са Законом о регионалном развоју, и да није трагично било би заиста смешно, што ће, кажу, допринети отварању нових радних места. Има још нешто, пре доношења измена и допуне овог закона претходно је измењен Закон о буџетском систему где се приходи од игара на срећу више не приказују појединачно, него збирно са концесијама. По истој логици као што се спајају и тачке дневног реда у Скупштини тако су спојени и приходи од накнада за природна богатства и накнаде за приређивање  игре на срећу и то су тако јасно и јавно стављени у један џак. Накнада за рудно благо и накнада за игре на срећу или порез на наду у једном лонцу из којег треба најести само главну државу и коалиционе партнере.

Шта је занимљиво, накнаду за прелетање над српским небом, што јесте природно богатство, држава уопште и не приходује, то добија једна од многобројних агенција коју зову Директоратом цивилног ваздухопловства коју држава ионако не контролише. У њен буџет не иде ниједан динар од наплате прелета над српским небом што не значи да чланови савета Директората цивилног ваздухопловства не добијају накнаду за чланство у том савету. Буџет не, али министри добијају накнаду. Колико и коме, то ни Шабић као лице овлашћено по закону не може да сазна, иако је и пријаве и казне по том основу наплаћивао. У време кризе, у време изазова за друштво, за економију посебно у свим деловима света се налазе одговарајући одговори на изазове, мењају се Владе, мењају се људи који имају идеју. Само у Србији све се може променити сем Владе и све је остало нерегуларно само треба да остане регуларан рок за изборе. Грађани су ти који ће пресудити и проценити да ли је то могуће и да ли је то Влада грађана Србије или је то Влада коалиционих партнера коју треба нахранити доношењем сваког новог закона и отварањем једне нове агенције и опорезивањем свега онога што никада нисте ни могли да замислити да ће моћи да се опорезује. Хвала вам на пажњи, то сам ја имала за данашњу конференцију, а ви изволите ако имате питања?

Новинар: Да ли имате неку процену о којој је суми реч у вези овог Директората?
Јоргованка Табаковић: Приход Директората цивилног ваздухопловства сигурно је пола милијарде годишње евра. Ја сам мислила да сте питали за приход од игара на срећу, процена је око 260 милиона годишње.

Новинар: Веома занимљиво и  ово друго, али ово прво је занимљивије.
Јоргованка Табаковић: Не можемо чак ни да дођемо до податка колике су плате у том директорату. Знамо да је незаконито основан и један наш члан, господин Миладин Пантелић, је поднео Уставном суду иницијативу о оснивању и они су усвојили ту иницијативу о незаконитости оснивања тог Директората и управо зато смо имали недавно у скупштини и расправу о Закону о ваздушном саобраћају, али је ова Влада у својој бахатости сматрала да је довољно јака да не треба чак ни да ставља под контролу средства од рада овог Директората

Новинар. Да ли знате ко су чланови Управног одбора ?
Јоргованка Табаковић: Како да не, чланови су, кажу, по функцији, министар полиције, министар одбране, министар финансија, министар инфраструктуре. Значи госпођа Драгутиновић, господин Мркоњић, Ивица Дачић, господин Шутановац. Добили смо и извештај колико та накнада њихова износи, то су врло значајне цифре, али сачекаћете да господин Шабић добије званично податак од њих, а после наплаћених казни за недавање информација по Закону о доступности јавних информација. Али зато треба Фонд од игара на срећу са 50% смањити на 10% значи узми од оног ко ти не може ништа.
Хвала вам најлепше.