Вести

Позивамо грађане на миран протест 5.фебруара

Ми их позивамо на то, не зато што их молимо и не зато што од њих тражимо било шта за СНС. Ми то очекујемо од њих зато што би то било добро за Србију, зато што би тиме показали да имамо иоле разумну или рационалну власт, а не власт која је охола, бахата и осиона и која види само себе и сопствене партијске и личне интересе. Ми их позивамо да пруже другачије одговоре, или да нам бар кажу ако нас неће да уваже, нека кажу - открили смо убице Ранка Панића, открили смо пљачкаше из Бора, не, ми не мислимо да поједини медији, рецимо „Студио Б“, много више воли и да неправедно извештава опозицију у односу на рецимо „врховног светитеља“ Драгана Ђиласа и неког другог па можда нас увере у то, али само нека изађу у јавност па нека то кажу и да онда знамо о чему је реч. Овако плашим се да они намерно покушавају да подгреју атмосферу пред наш скуп 5. фебруара, намерно, а посебно својим потезима и зато СНС осуђује неспособност власти, а то је њено мешање и утицај на привреду и економију Србије. Зато имамо сва могућа поскупљења, поскупљење уља за више од 50% у односу на прошлу годину, данас је већ на 152 динара, о поскупљењу млека да и не говорим, затим о гориву и о другим стварима ћете чути, дакле најава поскупљења електричне енергије у марту и по томе се види да смо лидери у региону, али само по томе колико ће да преваре своје грађане.

Рецимо хрватска Влада је донела одлуку, продужила свој закључак о неповећавању цена електричне енергије до јуна месеца и о даљем ублажавању цене електричне енергије, али зато наша Влада, пошто нема пара у буџету, пошто нема инвеститора, наша Влада већ од 1. марта је повећала цену струје. А где да дођу и како да дођу инвеститори кад нема толико обећаваног Закона о реституцији, Закона о грађевинском земљишту,  дакле наравно да нема инвеститора који би долазили у ову земљу. Проблем је кад имамо овакву власт, а нама су инвеститори најпотребнији, никоме у региону инвеститори нису потребни као Србији, никоме у региону није потребан свеж новац, и са запада и са истока него нашој земљи. А привлачимо га сталним променама пореза, акциза,... Па у нама је проблем. Инвеститори хоће да зараде што више, али људи хоће да имају стабилне услове привређивања а то у нашој земљи под оваквом влашћу очигледно није могуће.

Ми још једанпут позивамо све грађане Србије да се окупимо 5. фебруара, али наглашавамо, ми нећемо и не желимо, без обзира што разумемо све људе,  разумемо огорчење људи, разумемо незадовољство људи, ми нећемо ни тунишки, ни петооктобарски нити било какав сличан сценарио, ми нећемо било какво повређивање, немире или било шта. Незадовољство можемо да искажемо нашим гласовима и нашим бројем и да променимо власт у Србији на такав начин, а не тиме што ћемо да заузимамо зграде без избора, а не тиме што ћемо да узимамо оружје. То нећемо да радимо и молим људе да, колико год је могуће, моли их СНС, молимо их сви који желимо да покажемо незадовољство, да само ту врсту незадовољства, а свакога дана видимо да је то незадовољство све веће да га на миран и достојанствен начин искажемо. Власт ће и онако и овако имати својих људи које ће покушати да баци у наше редове да изазову било какве инциденте. То ћемо заједнички морати да спречавамо, а режим не молимо, већ од њега тражимо да се уразуме, да схвате какво је стање у Србији, да само отворе једно око, није потребно два ока да отварају, да виде каква је ситуација у Србији, какво је расположење људи, и разумеће да морају другачије да се понашају и другачије да третирају и опозицију, другачије да се односе и према својим политичким противницима, али и према свим грађанима Србије. Ако то не буду разумели плашим се да ће Србија и даље тонути, а њихова политичка судбина ће ионако бити запечењена на изборима.

Члан Председништва, Зорана Михајловић-Милановић, ће вам се обратити. Она ће говорити о акцизама на гориво о којима се доста говорило у последње време. Изволите.

Зорана Михајловић-Милановић: Добар дан. Како је СНС већ годину дана упозоравала на врло неодговорну политику Министарства енергетике и како смо пре две недеље рекли да је либерализација коју најављује Министарство енергетике у ствари лажна либерализација то се на крају обистинило. Цене деривата су такве какве јесу, много више у односу на регион и то пре свега због тога што је либерализација требала да донесе грађанима Србије, а то значи да користе ефикасније деривате, еколошки боље деривате, тако да су данас грађани Србије кажњени. С друге стране, за грађане Србије и за све нас је постао луксуз употреба аутомобила и деривата, посебно уколико су они квалитетни. СНС се залаже да свакако удео акцизе у цени деривата смањи зато што је удео те акцизе у цени деривата у Србији највиши у региону, али поред тога се залаже за праву либерализацију. Не могу се тако мењати акцизе на начин на који су се промениле то је са једне стране, а са друге стране је да се озбиљно позабавимо питањем правилника који се доноси у Министарству енергетике јер ви данас имате ситуацију да је министарство донело правилник о потребном складиштењу нафтних деривата, дакле сви они који желе да се баве прометом нафтних деривата морају да имају складиште од 5000 тона. Замислите само један трговац, само један прометник има такво складиште иако њих 14 има дозволу. Дакле сви ће они опет куповати од једног и имамо монопол дакле и код њих. Зашто баш 5000 зашто не 4000 или 6000 тона?! Дакле, по ком критеријуму се доносе такви правилници, јер је очито и они итекако утичу на повећање цене деривата.
Ја сам ту да вам одговорим на сва питања везана за цене деривата, уопште за енергетику.

Александар Вучић: Изволите ако имате неко питање? Ми очекујемо да ће режим до 5. фебруара преко својих слугу ићи у жестоку кампању против СНС. То свакога дана можете да видите у њиховим најпрљавијим медијима користећи и своје политичке слуге за прљаве послове, али ми немамо проблем са тим. Ми имамо, ако то смем на такав начин да кажем, једини проблем са обуздавањем беса народа и зато молимо људе за стрпљење, мир и борбу мирним, демократским и цивилизованим средствима против оних који уништавају Србију, против оних који нам уништавају будућност. Иначе, до 5. фебруара ћемо кроз свашта морати да прођемо, пре свега Томислав Николић и ја, али то је нешто на шта смо ми већ и научили.
Узгред, желим да питам где се налази господин Радисав Родић и да замолим ако могу да благоизволе да га једног дана пусте на слободу, пошто није убио 7000 људи да га држе у притвору годину и по дана па бисмо ми замолили, као политичка странка, да пусте човека, само да се не брани из притвора, да се брани са слободе. Знате да је убио не знам колико људи они би га одавно пустили на слободу. Вероватно би му везали ону наруквицу као што везују великим лоповима наруквице па могу у кући да буду, а јасан је разлог зашто господина Родића држе у притвору. Што би наш народ рекао: “Слобода за нашега Рају“!
Хвала вам најлепше што сте били на нашој конференцији!