Вести

Режим одговоран за највиши проценат незапослености у историји Србије

СНС сматра да оваква стопа незапослености представља данас највећи проблем Србије, да са тим проблемом морамо најхитније да се позабавимо, да га решавамо и да га решавамо стварним мерама, а не лажним прилозима по својим телевизијама и по својим новинама. СНС најоштрије протествује против бруталне кампање коју режим и режимски медији спроводе против Миодрага Линте, председника Коалиције удружења избеглица, људи који су из најбоље намере да би помогли свом народу без иакве добити за себе, ништа нису тражили и у уговору који смо потписали видели сте да не постоји ништа што су они за себе тражили, сем подршке свом народу, подршке избеглом становништву дакле, та хајка се заиста граничи са немогућим од пре седам дана, када је господин Линта овде био са мном, свакога дана су организоване конференције за новинаре разних лажних представника, избеглица, разних лажних представника не знам каквих удружења и чега све и све их је режим организовао, кад погледате то су тројица људи који су на платном списку режима и који вам отворено кажу, наше је да сарађујемо само са институцијама, а од  те сарадње са институцијама шта су имале српске избеглице? Српске избеглице из Хрватске 17 година не могу да добију своја права, о српским избеглицама из Босне и Херцеговине да и не говорим. Шта је то решено, какав је то проблем за њих решен, где то могу да се запосле? Како могу то да врате своје станове у Загребу, Карловцу, Грачацу, Кореници или било којем другом месту? Не могу никако. Који је то проблем решила држава Србија до данас? Зато је Коалиција удружења избглица нас подржала, али интересантно је да режимски медији намерно нигде не желе да пусте одговор господина Линте, који је, разуме се, много способнији, паметнији, образованији од ових слугу режима који га нападају, али шта да радите, чини ми се да све што будемо предложили у наредном периоду биће изложено најтежим могућим нападима и ја сам ово морао да кажем пре свега због Миодрага Линте, јер он на то није научио, он је човек ван наших политичких  кругова и није научио како то изгледа кад се дрзнете да кажете или учините нешто против Драгана Ђиласа и Бориса Тадића, што се нас тиче ми смо на то некако навикли. Изволите, ако имате било каква питања, а пошто видим неке за које знам да долазе само кад имају питања, онда сам сигуран да ћи их и бити. Изволите?

Новинар: Рикер је у Београду, а не зна се да ли ће званично разговарати о Тадићевом плану у 4 тачке. Шта ви мислите о томе?

Александар Вучић: О Тадићевом плану?

Новинар: Јесте.

Александар Вучић: Ништа нисам видео у Тадићевом плану, ништа интересантно, ништа ново нисмо видели нити нешто о чему би се неко изјашњавао. Пошто Тадићев план не постоји, то је нешто што преписује из Ахтисаријевог плана, а нигде никога није упознао, ни Народну скупштину, ни политичке странке, нити било кога другог, ако је то план онај што сам видео у две дневне новине, ништа ново и ништа интересантно у том плану нисам видео.

Новинар: Имате ли ви неко друго решење у вези са тим?

Александар Вучић: Не знам шта значи друго решење, пошто не знам ни докле смо стигли у преговорима јер нисмо упознати са тим, знате, неко мора да нам каже шта нам је почетна тачка разговора, па да вам онда кажем о чему можемо да разговарамо и о чему можемо да преговарамо, а кад не знамо ништа о томе, да као гуске у магли бауљамо заиста нисмо у стању. И да нагађамо и да се бавимо проценама.

Новинар: Добро, која је онда ваша црвена линија преко које не би ишли?

Александар Вучић: Знате, речник Бориса Тадића је толико дубоко ушао у ваше медије и у главе многих људи да су сви почели да помињу некакве његове црвене линије. Не знам шта значе црвене линије, али знам да их Тадић нема.

Новинар: Добро, можда имате неку другу боју?

Александар Вучић: Немамо боју.

Новинар: Шта је онда за СНС тачка преко које се не бих прелазило?

Александар Вучић: Устав Републике Србије. Кратко и јасно.

Новинар: Добро, а кад би неко од вас тражио да дате предлог решења Косова?

Александар Вучић: Да дамо предлог решења Косова?

Новинар: Предлог решења за проблем Косова, знате на шта мислим, не мора то да буде ово Тадић и 4 тачке, шта има СНС?

Александар Вучић: А које тачке има Тадић?

Новинар: Специјални статус за север, заштита културног наслеђа, заштита ...

Александар Вучић: Па то пише у Ахтисаријевом плану, шта је ту Тадићево?

Новинар: Шта је предлог СНС?

Александар Вучић: Али ја вас питам шта је ту Тадићево, није ништа. Дакле, моје питање је на то ако Тадић тако каже, да ли то значи да Тадић признаје независност Косова уколико каже специјални статус за север Косова у оквиру чега? У оквиру Србије или у оквиру Косова? Јел то то значи, ако је то тако, нека то каже грађанима Србије. Ја не знам шта Тадић предлаже, а шта бисмо ми предлагали. Дакле, имамо Устав Србије, али ако је то немогуће спровести све што пише у Уставу Србије, прво бисмо сели са свим политичким странкама, са нашим политичким противницима, па установили шта је то што можемо да добијемо, а шта не можемо, а то је оно што не знамо данас, јер нисмо преговарали и разговарали са представницима међународне заједнице и ту бисмо били као гуске у магли и то можемо да знамо тек када будемо на власти, па бисмо са тим изашли јасно, искрено и отворено пред грађане Србије, а не да кријемо и лажемо људе сваки пут и онда када бисмо то видели, онда би смо вам рекли: „Ово можемо да добијемо, а ово не можемо да добијемо“ и то ћемо да урадимо чим се промени власт у Србији. То је, чини ми се, најнормалније и најреалније понашање, а питате ме данас кад не знамо шта је то Борко Стефановић потписао, кад не знамо шта је то Борко Стефановић договорио и Борис Тадић, не знам шта бих вам одговорио на то питање.

Новинар: Како коментаришете најаву председника општина на северу Косова да би могли да преиспитају одлуку о референдуму?

Александар Вучић: Наш став је да нити смо доносили одлуку о томе, нити смо били против те одлуке, нити смо доносили одлуке о барикадама за разлику од Бориса Тадића. Увек смо били уз наш народ и остаћемо уз наш народ и шта наш народ одлучи, ми ћемо њихову одлуку да подржимо. Изволите?

Новинар: Влада нуди решење за незапосленост до 2015. године, Србија може да упосли још 740.000 младих тако што ћемо се одрећи јефтине забаве, каже иначе министар привреде, па ваш коментар на то?

Александар Вучић: Јутрос сам гледао изјаву Бориса Тадића из 2008. године где је говорио о новозапосленима, о нових 200.000 радних места, о силним обећањима не у претходне 4, већ у претходних 12 година, сва та обећања су пала и по питању животног стандарда, и по питању запошљавања људи, и по питању корупције, и по питању ЕУ, и по питању решавања проблема Косова и Метохије. По свим питањима добили су чисту јединицу и то не може да поправи и да промени нико. То, шта ће у кампањи они све да измисле, људи моји, па то ће бити светско чудо. Па погледајте шта раде режимске новине, ја данас кад сам сабрао проценте њихове по градовима, ми имамо негде 9% на нивоу Србије, а УРС има 31%. Сад погледајте шта је Блиц објавио, па ћете да видите у шта се држава Србија претворила и како то данас изгледа у Србији. Знате, најсмешније је кад се они исмевају и понекад и спрдају са Ким Џонг Илом, али против Ким Џонг Ила можете нешто да напишете у Северној Кореји, хајде чик напишите и покажите ми то да сте написали коментар рецимо на РТС или Б-92 на сајту њиховом, или на он-лајн издању Блица против ДраганаЂиласа. Па ћете да видите да је  Ким Џонг Ил суви демократа за ове данас који управљају Србијом. Суви демократа, ево, ја вас чикам да ми то покажете и докажете да нисам у праву. А неки знају да сам у праву, а некима је много тешко да то признају, али не могу да нам покажу пример другачији. Ким Џонг Ил треба за Ђиласа и Тадића да открије један универзитет за демократију и да им покаже како то изгледа, пошто они не знају. Чини ми се да су га одавно превазишли. Смешно је да се они са њим спрдају и њихови медији. Изволите?

Новинар: Да ли сте прошле недеље били у Русији?

Александар Вучић: Јесам.

Новинар: А којим  поводом и са ким сте се срели?

Александар Вучић. Није било званичних повода. Није било званичних сусрета.

Новинар: Били сте приватно, или како?

Александар Вучић: Приватно сам ишао, да, ако ме питате да ли сам видео у Москви, а пошто је то прошли пут било питање, Миру Марковић, Марка Милошевића или тако некога, не, нисам их никада видео од 1999. године. Тако да је на погрешну адресу упућено питање.

Новинар: А да ли сте се видели са господином Путином?

Александар Вучић: Мали сам ја човек да бих се видео са господином Путином. Имате ли још питања? Хвала вам, све најбоље вам желим!