Вести

Шапић: Нећемо дозволити да било ко угрожава Србију

"Желимо да сачувамо мир по сваку цену, Србија ће наставити да инсистира на дијалогу, али будите сигурни да нећемо дозволити да нас било ко гази и угрожава безбедност Срба на Kосову и Метохији. Очекујем да ће приштинске власти повући све трупе и да ће се решење наћи за преговарачким столом у Бриселу,  а нашу браћу позивам да не наседају на провокације Албанаца", поручио је Александар Шапић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке током обиласка Рашког и Моравичког округа.

Шапић је са грађанима Врњачке Бање и Лучана, између осталог, разговарао о ситуацији на Kосову и Метохији и најновијим провокацијама Приштине. Шапић је истакао да се по рецепту опробаном не само на Kосову и Метохији, изврши притисак и изазове исхитрена и неодговорна реакција Србије, како би касније могли да нас прикажу као агресора и дестабилизујући фактор у региону, а ситуација је, како је рекао, потпуно другачија. Србија жели да разговара, док албанска страна не жели да испуни оно што им је основна обавеза.

Шапић је нагласио да позиција коју Србија има, њено економско и војно снажење, национално и идентитетско освешћивање, као и политика која подразумева вођење рачуна о свим Србима, где год они живели, многима не одговара и да је управо због такве политике наша држава данас суочена са акцијама које имају за циљ да зауставе њено јачање и заузимање позиције апсолутног регионалног лидера.

"Шта је лоше у томе што волимо и бринемо о своме народу где год он живео? Они кажу то је етничко питање. Није, то је етичко питање. Kажу територијално. Није, него идентитетско, ми покушавамо да се идентитетски и национално освестимо. Kажу то је српски хегемонизам и империјализам. Није тачно, ово је ствар културолошког повезивања. Желимо да сачувамо наше писмо, наш језик, нашу културу, да поново српски народ има истинску матицу у држави Србији, то је наше легитимно право", закључио је Шапић.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА