Вести

Шапић: Србија по први пут у својој новијој историји постаје стабилна

"Србија можда по први пут у својој историји постаје стабилна, на све могуће начине покушава да оснажи себе, не угрожавајући било кога. Народи, нације и државе које се баве собом и имају свест о себи не могу да угрозе било кога, обично угрожавају они који су незадовољни собом, који имају проблем са својим идентитетом, државом, вером, нацијом. У складу са тим су и логичне ствари које се сада дешавају и покушаји да се наша држава испровоцира на несмотрену реакцију како би неки доказали своју тезу да Срби желе да дестабилизују регион“, поручује Александар Шапић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке.

Шапић је истакао да су примери оваквих покушаја дешавања на Косову и Метохији, али и недавно устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

"Некада је Србија знала да одреагује превише несмотрено и протеклих деценија смо често знали да платимо цену због тога, цену која никада није била еквивалентна нашој реакцији. Оно што се променило јесте да Србија данас далеко више води рачуна, нема исхитрених ракција на које би неки могли да се ослоне. Србија се у последњих пар година наметнула као држава која пледира да буде економски најснажнија , успева да економски парира државама са којима раније није могла да се пореди. Војно јачамо и геополитичка позиција  нам је далеко боља. Имамо квалитетне односе са великим силама, идентитетски и нацинално смо освешћени", рекао је Шапић.

Нагласио је да управо оваква позиција Србије великим силама, као и многима у нашем региону не одговара.

"Мислим да великим силама није у интересу да било ко овде буде јак, а Србија и српски народ су на овим просторима вековима најдоминантнији и зато је логично што се нама баве, њихов интерес је да Балкан увек буде буре барута, да овде стварају нове нације, државе, како би лакше могли да манипулишу", навео је Шапић и додао: "У току је стварање једне модерне, савремене Србије а њен утемељивач је председник Александар Вучић и уколико у наредних 10 година успемо да завршимо све инфраструктурне пројекте,  геополитичко позиционирање, Србија може да стане на зелену грану, да не зависи ни од кога и да на Балкану будемо фактор стабилности, да оно што је Немачка за Европску унију,  Србија буде за Западни Балкан", рекао је Шапић.

Шапић је истакао да се нада да ће руководства Црне Горе и БиХ успети да разумеју да је иницијатива „Отворени Балкан“, чији је иницијатор Србија и Александар Вучић, у интересу свих у региону.

"Управо је иницијатива "Отворени Балкан“ наслоњена на постулате ЕУ. Земље које је данас одбијају теже да уђу у ЕУ, а одбијају иницијативу која постулате управо ЕУ жели да уведе на мала врата. Уколико отворимо границе и дозволимо слободан проток робе капитала и услуга услови ће бити једнаки за све. Нико не каже неправдени су услови, већ ми то нећемо зато што Србија профитира. Па профитираће сви, економије ће да јачају, квалитет живота ће се подићи , а мислим да ћемо ми овде да релаксирамо напете односе који овде владају већ 30 година", закључио је Шапић.

 

 

Извор: ТВ Хепи