Вести

Селаковић: Блиски и пријатељски односи Србије и Туниса

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић започео је у Њујорку активности на маргинама 76. заседања Генералне скупштине Уједињених нација састанком са министром иностраних послова Туниса Отманом Жерандијем.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Туниса блиски и пријатељски, посебно подсетивши на њихов историјат у оквиру Покрета несврстаних земаља, где су водећу улогу имали председници Тито и Хабиб Бургиба. 

Селаковић је изразио задовољство што је министар Жеранди потврдио да ће предводити делегацију Туниса, једну од оснивача Покрета несврстаних, и узети учешће на комеморативном скупу 11. и 12. октобра у Београду, поводом обележавања 60. година од Београдске конференције Покрета несврстаних.

Селаковић је поручио да је наша земља опредељена за наставак политичког дијалога на највишем и високом нивоу са Тунисом и с, тим у вези, рекао да се нада ће се током следеће године реализовати посета министра Жерандија Србији.

Додао је да је Србија веома заинтересована за унапређење економске сарадње, посебно у области пољопривреде, трговине, инфраструктуре, одбране и безбедности.

Селаковић је посебно захвалио Тунису на принципијелној позицији и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије и подршци коју нам пружају у међународним организацијама.

Министар Жеранди захвалио је на пријатељској и несебичној помоћи Србије Тунису у виду донације вакцина против Ковида-19.

 

 

 

Извор: Танјуг