Вести

Селаковић: Дијаспора један од приоритета државе

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као и њему лично, сународници у дијаспори и региону један од апсолутних приоритета.

Селаковић, који Божићне празнике проводи са Србима у Чикагу, разговарао је са представницима удружења, организација и истакнутим појединцима из српске дијаспоре у седишту Српске народне одбране (СНО).

У разговору је констатовао да је однос Србије према најбројнијој српској заједници изван матице, у САД, пролазио кроз разне фазе - од прогона људи само зато што различито мисле, и имају различите идеале, преко потпуне небриге, до периода у којима су дијаспору посећивали поједини државни званичници само да би од ње нешто тражили, неко за себе, неко за народ.

Указао је и да у Чикагу Србија осам година није имала генералног конзула, чији је задатак да иде у сусрет грађанима, да разговара са њима и да их слуша, будући да у српској заједници у том граду лежи огроман потенцијал српски.

Поручујући да нас неће бити много, ако се будемо делили, свађали и не будемо се разумели, министар је навео да је претходне године имао око 400 састанака са страним званичницима, који су се интересовали како је Србија, од једне бесперспективне државе, дошла до онога што је данас, а то, како је рекао, успела, радом и стварањем јединства.

"Након што смо успели да консолидујемо стање у кући, можемо да се окренемо и другим стварима, а наша дијаспора и расејање имају важно место", рекао је Селаковић.

Указао је да сада једино није био у Аустралији, и нашалио се да не зна ни да ли би га пустили у земљу, када једног најбољег од нас, Новака Ђоковића не пуштају.

Селаковић је објаснио да Србија не даје подстицаје само страним улагачима, али да наши људи у расејању, који раде и по 13 сати, немају времена да се о томе информишу.

Пренео је окупљенима и податак који је саопштио председник Александар Вучић, да је Србија прошле године успела да привуче више од четири милијарди долара директних страних инвестиција, што је рекорд који је надмашио и до сада најбољу 2019. годину.

Селаковић је рекао да је дошао на Божић, на празник који се проводи са породицом и не иде се у госте, јер рачуна да је дошао међу своје.

"Од првог тренутка тако и осећам. Дошао сам да слушам вас, да чујем које су ваше муке, проблеми, како видите шта је ваша отаџбина Србија данас, где треба више да се осврне на вас", рекао је министар.

 

 

Извор: Танјуг