Вести

Селаковић: Интензивирати свеукупну сарадњу Србије и Туркменистана

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је путем видео-линка са потпредседником кабинета министара и министром иностраних послова Туркменистана Рашидом Мередовим.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Туркменистана традиционално братски и пријатељски и поручио да је наша земља чврсто опредељена за даљи развој, унапређење и продубљивање свеукупне сарадње са Туркменистаном.

Посебно смо заинтересовани за интензивирање политичког дијалога на високом и највишем нивоу, истакао је Селаковић и додао да би посета министра Мередова Србији ове године, у којој се обележава 25 година успостављања дипломатских односа, била од посебног значаја.

Селаковић је изразио очекивање да ће посету бити могуће реализовати већ у јулу и да ће то бити прилика да се потпише низ важних међудржавних споразума, констатујући да ће односи двеју држава добити нови квалитет интензивирањем контаката на високом и највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије рекао је да је Србија заинтересована за јачање економске сарадње са Туркменистаном и, с тим у вези, указао да би формирање Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу био кључан предуслов за њено даље унапређење.

Селаковић је посебно захвалио Туркменистану на позицији по питању Косова и Метохије, истакавши да српски народ и наша држава то неће заборавити, јер то је права порука пријатељства.

Министар је нагласио да је регионална стабилност и унапређење добросуседства један од спољнополитичких приоритета Србије и додао да је тежиште таквог опредељења на развоју економске сарадње, јер се на тај начин могу релаксирати и политички односи.

У данашњем разговору Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за адекватно политичко-економско позиционирање у региону централне Азије, као и да је у протеклом периоду дошло до интензивирања контаката са државама овог региона које Србија сматра пријатељским, упркос великој географској удаљености.

 

 

 

Извор: Танјуг