Вести

Селаковић: Интензивна сарадња Србије и Словеније на свим пољима

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Њујорку са министром иностраних послова Словеније Анжеом Логаром.

Селаковић је констатовао добре билатералне односе и интензивну сарадњу коју Србија и Словенија остварују на свим пољима, које карактеришу динамичан политички дијалог и успешна економско-трговинска сарадња. Томе у прилог, према његовим речима, иде и успостављање праксе редовних сусрета министара спољних послова на шестомесечном нивоу.

Селаковић је посебно нагласио да је Словенија један од најзначајнијих економских партнера и један од највећих инвеститора у Србији, са уложених више од милијарду евра, напоменувши и да је приметно све више инвестирање српских компанија у Словенији.

Селаковић је захвалио на сталној подршци Словеније европском путу Србије, изразивши наду да ће словеначко председавање ЕУ показати веће разумевање и спремност када су у питању евроинтеграције наше земље.

Селаковић је поручио и да је стабилност региона један од кључних интереса Србије, те посебно истакао иницијативу „Отворени Балкан“, чији је циљ продубљивање економске сарадње и развој читавог региона. Информисао је саговорника о резултатима економских реформи у Србији у претходних седам година.

Селаковић је упознао саговорника о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и покушају једностраног наметања мера Приштине којима се крши слободе кретања, али и о континуираном непоштовању и непримењивању Бриселског споразума. Поновио је посвећеност Србије миру и стабилности у региону и дијалогу као једином конструктивном начину за компромисно решавање конфликата.

 

 

 

 

Извор: Танјуг