Вести

Селаковић: Искрени и пријатељски односи Србије и Аустрије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се у Београду са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије Александером Шаленбергом.

На конференцији за новинаре, Селаковић је казао да је са аустријским колегом разговарао о најважнијим билатералним и међународним питањима, напоменувши да су њихови разговори увек пријатељски и искрени.

Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за даљи развој партнерских односа са Аустријом, која је, како је навео, трећи највећи инвеститор у српску привреду, изневши и податак да аустријске компаније запошљавају 22.400 наших грађана.

Селаковић је захвалио Аустрији на јасној подршци коју та земља пружа нашем европском путу, додавши да високо ценимо нон-пејпер који су недавно представили министри Шаленберг и министарка за европске послове, подвукавши да то показује да аустријска подршка проширењу ЕУ није само про форме, већ је нешто за шта се Аустрија залазе.

Такође, Селаковић је пренео да је Шаленберга информисао о иницијативи „Отворени Балкан“, која, како је рекао, утиче на побољшање нашег животног стандарда и бољу припрему за улазак у ЕУ.

Упитан да прокоментарише то што је недавно грчки премијер Мицотакис рекао да жели да читав западни Балкан буде део ЕУ до 2033, Селаковић је рекао да је Грчка један од промотера интеграције ЈИЕ у ЕУ, али то је питање и за све друге државе чланице.

„Није само питање где је ту Србија, него где је и ЕУ, и да ли ЕУ жели читав западни Балкан у свом чланству, када, и под којим условима“, навео је Селаковић.

Селаковић је поновио да је Србија опредељена да остане на свом европском путу, да реформише своје друштво, истакавши да за нас нема дилеме али да наш пут у ЕУ не зависи само од Србије.

Селаковић је рекао и да је са министром Шаленбергом разговарао о ситуацији у региону, нарочито на КиМ, БиХ, али и о рату у Украјини.

На питање зашто се Србија није придружила санкцијама против Русије, министар је подсетио да је Србија била део државе која је била под међународним санкцијама, као и да оне никоме ништа добро нису донеле.

„Од првог дана Украјинске кризе смо заузели јасан став и осудили активности Русије, али смо и рекли да чврсто стојимо на позицији  поштовања територијланог интегритета и суверенитета свих међународно признатих држава чланица УН“, рекао је Селаковић, подвукавши да поштујемо територијални интегритет Украјине, као и да ћемо се на сваком месту залагати за то, јер сматрамо и да је наш територијали интегритет повређен.

„Наш национални интерес нам је на првом месту, а са друге стране имамо процес који траје 19 година и за који нико не зна када ће се завршити, а у међувремену наши грађани мораји да преживе“, закључио је Селаковић.

Савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг констатовао је на конференцији за новинаре да постоји снажан људски и културни мост између наших земаља, што се огледа и у присуству аустријских инвеститора у Србији и њиховом интересу да појачају своје активности.

Према његовим речима, од суштинског геостратешког значаја за ЕУ је да се јасно изнесе очекивање да западни Балкан постане ван сваке сумње део европске породице и да се регион тако заштити од могуће дестабилизације.

Осврћући се на питање регионалне стабилности, Шаленберг је рекао да је важно да постоји заједничко регионално тржиште и констатовао да је берлински процес био инкубатор идеја о тој врсти сарадње на западном Балкану.

 

Извор: Танјуг