Вести

Селаковић: Изузетно успешна посета Индији

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Индији завршио је састанком са потпредседником Индије Венкајом Наидуом.

Селаковић је истакао да је потпредседник Наиду велики пријатељ Србије и нашег народа, човек који је са председником Вучићем  утицао на обнављање пријатељске сарадње наше две земље.

Селаковић је поручио да су сећања потпредседника Наидуа на његову посету Србији 2018. године свежа и да мотивишуће делују на обнављање наше сарадње.

Након састанка министар је изразио уверење да ће се до краја године реализовати седница Мешовитог комитета за економску и трговинску сарадњу, али и најавио да се ради на припреми сусрета на највишем нивоу који ће бити реализован наредне године.

Селаковић је рекао да се, раније данас, састао са државном министарком за спољне послове Менакши Леки, који ће предводити делегацију Индије и бити специјални изасланик председника Владе Нарендре Модија током одржавања комеморативног скупа поводом 60 година Покрета несврстаних земаља у Београду 11. и 12. октобра.

Такође, шеф српске диломатије данас се сусрео са челним људима компаније "Махиндра", компаније која је већ присутна у неким земљама региона, и која је заинтересована да инвестира и у Србији.

Говорећи о обележавању 60 година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних земља и скупу који ће тим поводом бити у Београду  11. и 12. октобра, министар је нагласио да су све чланице покрета, посматрачи, међународне организације то поздравили, поготово имајући у виду да је у периоду пандемије сусрета веома мало.

"Скуп ће бити прилика да се окупимо и пошаљемо јединствену и јасну поруку какав свет желимо да видимо", рекао је Селаковић и подвукао да ће тих дана Београд бити престоница света.

За паролу "Београд је свет", према речима министра,  може се рећи управо захваљујући том покрету који је у њему настао, захваљујући људима који су у Београд долазили што због посла, политике, али и хиљада њих који су долазили на школовање.

Селаковић је закључио да ће догађај Покрета несврстаних бити прилика да се реафирмише улога Београда - престонице која баштини вредности Покрета, иако смо посвећени ЕУ као стратешком циљу, Србија ради на оживљавању старих пријатељстава за које је име Београда и некада Југославије било толико важно.

 

 

Извор: Танјуг