Вести

Селаковић на пројекцији филма "Крунисање краља Петра I Карађорђевића"

Министар културе Владе Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је свечаној пројекцији филма "Крунисање краља Петра I Карађорђевића" из 1904. године која је у Државном аудиовизуелном архиву Републике Србије Југословенској кинотеци уприличена поводом 120 година од крунисања српског владара.

Том приликом министар Селаковић је нагласио да се крунисање краља Петра I Карађорђевића може узети као тренутак којим отпочиње историја Србије двадесетог столећа једног турбулентног раздобља које ће донети прогрес на много поља, али и непрестане изазове и борбу за опстанак.

"Сто година након Првог српског устанка и уз свечаност која се наслања на устоличења средњовековних српских владара, крунисање краља Петра је догађај који је имао изражену симболику континуитета, повезивања прошлости и традиције са модерношћу и погледом у будућност", рекао је министар Селаковић.

Тај догађај је, како је министар указао, одисао вером и оптимизмом и поред свих немира који су му претходили и оних коју су се за будућност могли наслутити.

"Велика је привилегија што овом историјском догађају можемо да приђемо путем првог сачуваног филма снимљеног на простору Србије, односно првог сачуваног филма о нама. Верујем да ова веза није случајна и да носи одређену симболику то што је почетак једне нове ере овековечен управо путем филма, медија који ће ту нову еру, у великој мери, обележити", истакао је министар Селаковић.

Најстарији сачуван филмски документ о Србији вечерас је, 120 година након снимања, приказан у рестаурисаној 2К резолуцији.

 

 

 

Извор: Танјуг