Вести

Селаковић: Остајемо на европском путу

''Подршка Немачке за Србију је веома важна, посебно у процесу приступања Европској унији. Спремни смо да наставимо ту сарадњу, као и наш политички дијалог'', изјавио је Никола Селаковић, министар спољних послова Републике Србије.

Министар је уочи његове званичне посете Берлину, нагласио да Србија ''апсолутно'' и даље тежи чланству у ЕУ, упркос свим застојима у процесу приступања.

''Све реформе које смо започели последњих година усмерене су на то. Припадамо европском културном простору и прва смо држава западног Балкана која је прихватила нову методологију Европске комисије у процесу проширења'', рекао је Селаковић.

 

Односи са Кином

Србија у вакцинацији много брже напредује од земаља ЕУ, ''између осталог и зато што се ослања и на руске и кинеске вакцине''. На питање да ли је изјава председника Вучића да Србија има ''велико поверење у кинеску вакцину, а тиме и у кинеску државу'' у ствари порука Бриселу, Селаковић одговара:

''Нимало. То је само био гест према пријатељима који су нам помогли кад нам је било најпотребније. Баш као на почетку пандемије, када смо од кинеских пријатеља добили респираторе. Остајемо на европском путу, то је наш највећи спољнополитички приоритет. Ништа се у том погледу није променило већ више од 20 година'', рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић се осврнуо и на изјаву председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која је рекла да је ''западни Балкан део Европе, а не успутна станица на Путу свиле'' и рекао: ''Критике кинеских инвестиција у Србију понекад долазе из земаља чији је обим трговине са Кином неколико хиљада пута већи. Ми тражимо најбоље начине да људима пружимо изгледе да остану у Србији и издржавају своје породице. То није ништа што би било у супротности с нашом европском оријентацијом. Тежимо ка пуноправном чланству у ЕУ, а то знају и наше колеге у Москви и Пекингу.''

 

Одрживи компромис са Косовом

Говорећи о дијалогу са Приштином Селаковић наглашава да је влада у Београду ''предузела много корака'' у циљу нормализације односа.

''Извршили смо своје обавезе из Бриселског споразума из 2013. године, али још увек чекамо да Приштина испуни своје обавезе: формирање Заједнице српских општина. Подржавамо улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака. Искрено, верујемо да једино решење тог питања може бити само компромис. А одрживи компромис не може се састојати у томе да једна страна даје све, а друга ништа'', рекао је Селаковић.

На питање да ли би такав компромис могао да укључује и признавање Косова као независне државе, министар спољних послова Србије одговара: ''Знам да Берлин сматра Косово независном државом, али Београд нема такву тачку гледишта. Као ни Мадрид, Атина, Братислава, Никозија и Букурешт. Морамо наћи решење које је одрживо и прихватљиво.''

На на питање ''како ће изгледати политичка карта региона за десет година'', и ''да ли ће границе бити исте као и данас'', Селаковић указује да је ''председник Србије са премијерима Албаније и Северне Македоније покренуо регионалну иницијативу под називом Мини-шенген. Економска интеграција такође доводи до попуштања тензија. Ако би Брисел показао више политичке воље и интереса за добробит грађана и интеграцију региона у ЕУ, онда би се многе тренутно тешке контроверзе много лакше решавале.''

 

Бројни сусрети у Берлину

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић борави у Немачкој 3. и 4. марта. Поред сусрета са својим колегом, шефом немачке дипломатије Хајком Масом, Селаковић ће разговарати и са Јаном Хекером, спољнополитичким саветником канцеларке Ангеле Меркел, као и са послаником Бундестага Петером Бејером (ЦДУ), који је уједно и известилац за Косово Парламентарне скупштине Савета Европе и координатор за трансатлантску сарадњу Владе Немачке. Селаковић ће се обратити и члановима Одбора за ЕУ Бундестага и разговарати са председником тог Одбора Гунтером Крихбаумом (ЦДУ).

 

 

 

 

Извор: Дојче Веле