Вести

Селаковић: Потписани меморандуми и споразуми између Србије и Костарике

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је обележавање 140 година успостављања дипломатских односа Србије и Костарике била одлична прилика за прву, историјску посету једног министра спољних послова Србије Сан Хозеу.

Селаковић изразио је задовољство што се током посете срео са неколико истакнутих функционера ове централноамеричке републике. Поред састанка са министром спољних послова и вера Костарике Арнолдом Тиноком, Селаковић је имао одвојене сусрете са министром спољне трговине, министром пољопривреде и сточарства, као и са министром енергетике и заштите животне средине.

Селаковић је истакао да је посета Костарики и централни састанак са костариканским колегом била прилика да, након више од 46 година, буду потписани одређени меморандуми и споразуми између наше две земље.

Селаковић и Тиноко потписали су Заједничку декларацију о проглашењу новог датума успостављања дипломатских односа Србије и Костарике, којим је усаглашен 27. октобар 1882. за дан започињања билатералних односа две државе, као и два меморандума о разумевању два министарства спољних послова - о успостављању механизма политичких консултација и о сарадњи дипломатских академија.

Такође, Селаковић и ресорни костарикански званичници потписали су Меморандум о сарадњи у области пољопривреде и Меморандум о разумевању у области спорта.

Селаковић је указао да је Костарика по површини нешто мања од централне Србије и да са 5,2 милиона становника има годишњи БДП од преко 100 милијарди долара. Посебно је напоменуо да у областима пољопривреде, заштите животне средине и модерних технологија можемо да остваримо изузетну озбиљну размену искустава.

"Имајући у виду да је ово је била прва посета министра спољних послова Србије, а да смо у последњих 20 година имали две посете министара спољних послова Костарике Србији, добили смо уверавање да ћемо у што скоријем периоду бити у прилици да угостимо министра Тинока у Београду, како бисмо наставили наш новоуспостављени политички дијалог, али и да трагамо за свим могућностима за успoстављање јачих економских веза између Србије и Костарике", рекао је Селаковић.

Селаковић је подсетио да је Костарика међу првима у свету признала тзв. независност наше јужне покрајине, али је истакао да је ово била прва прилика да се у њиховој престоници разговара о питању Косова и Метохије.

"Ово је била прилика да разговарамо о разликама у нашим погледима на то питање, али и да укажемо на посвећеност Београда тражењу мирног, компромисног, обострано проихватљивог и одрживог решења за питање наше јужне покрајине Косова и Метохије", нагласио је Селаковић.

Извор: Танјуг