Вести

Селаковић разговарао са Кармелом Ађијусом и Сержом Брамерцом

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић имао је у Хагу одвојене сусрете са председником и главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, Кармелом Ађијусом и Сержом Брамерцом.

Селаковић је оценио да је веома значајно што има прилику да са председником и главним тужиоцем разговара о сарадњи Србије са Механизмом, нарочито имајући у виду да ће седница Савета безбедности УН на којој ће бити разматран шестомесечни извештај председника и тужиоца Механизма бити одржана 13. децембра.

Посвећеност Републике Србије процесуирању ратних злочина је до сада исказана вишегодишњим напорима да сви одговорни за ратне злочине буду приведени правди, како кроз процесуирање учинилаца пред домаћим правосудним органима, тако и кроз сарадњу са Међународним кривичним судом за бившу Југославију и Међународним резидуалним Механизмом за кривичне судове, рекао је Селаковић, те, с тим у вези, подсетио да је Влада Србије 14. октобра ове године усвојила петогодишњу Националну стратегију за процесуирање ратних злочина, као кровни стратешки документ у овој области.

Селаковић је подвукао да је Србија окренута будућности и сарадњи, посебно напомињући да би боља регионална сарадња, поготово када је реч о оптужницама за ратне злочине, допринела помирењу на нашим просторима.

 

 

 

Извор: Танјуг