Вести

Селаковић: Република Српска рођена из жеље да се не наседне на замку из прошлости

Министар спољних послова Никола Селаковић присуствовао је синоћ у Чикагу прослави Светог Стефана, славе Републике Српске и поручио да се Српска родила из жеље нашег народа да не наседне на замку, на коју су неки наши преци, нажалост, насели 1941. године.

Обележавање Светог Стефана, у црквеној сали Саборног храма Васкрсења господњег у Чикагу, организовало је Удружење Срба из Републике Српске у том америчком граду.

Селаковић је, након литургије, обраћајући се присутнима, рекао да му је част што је могао да прослави славу Републике Српске управо са Србима у Чикагу.

"Претходних, више од 10 година, сваки Стевандан чекао сам у Бањалуци. Ујутру бих ишао на литургију, после тога на свечани дефиле и прославу. Данас сам у Чикагу, одакле носим јак утисак и успомене. Велика је моћ и сила српског народа који овде живи. Само је потребно да тај жар распламсамо, да га подигнемо, да видимо шта ми Срби можемо када се обожимо, умножимо и сложимо. А, можемо много", рекао је министар.

Селаковић је рекао да су, пре 30 година, наши преци, браћа, пријатељи, рођаци у Републици Српској знали да кажу - "нећемо да нам се понови 1941.година, да нас бацају у јаме, одводе у логоре".

"Ми смо један од ретких народа који је знао да каже ''слобода или смрт''. Из те борбе за очување себе, из жеље да се не наседне на замку, на коју су неки наши преци нажалост насели 1941.године, родила се Република Српска - Република Српска која почива на Светосавском завету. Она Република Српска која је настала из пркоса Петра Кочића, господства Јована Дучића, из заноса песничког Алексе Шантића, из вапаја младалачког Бранка Ћопића, ту Српску ми данас славимо. Ту Републику Српску која никоме не жели лоше, која воли Србију, коју Србија воли", поручио је Селаковић.

Селаковић је истакао да Србија поштује државне границе, и међународно право, која болује своју косовску бол и бори се за своје светиње на Косову и Метохији.

"Волимо Српску која је настала пре 30 година, која је потврђена недалеко одавде, у Дејтону. Ту Српску коју волимо и подржавамо данас славимо, не желећи ником лоше, свакоме, а на првом месту себи добро. Док је вас биће и српства, Србије и Српске", поручио је Селаковић.

Иначе, обраћања представника Србије изазвали су одушевљење код чикашких Срба.

Свечаност је започела химнама САД, Србије и Републике Српске, након чега је уследило освештавање и ломљење славског колача.

 

 

Извор: Танјуг