Вести

Селаковић се састао са председником Венецуеле Николасом Мадуром

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Каракасу са председником Венецуеле Николасом Мадуром, на крају своје званичне посете тој земљи.

Селаковић је пренео поздраве председника Србије Александра Вучића венецуеланском колеги.

Саговорници су разговарали о даљем јачању традиционално пријатељских односа Србије и Венецуеле.

Селаковић је истакао важност посете српског министра спољних послова Венецуели након 12 година, нарочито имајући у виду да се она реализује у години када наше две државе обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа.

Селаковић је захвалио председнику Мадуру на чврстој и принципијелној позицији Венецуеле по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и недвосмисленој и безусловној подршци коју нам ова држава пружа у међународним организацијама по питању од највишег националног значаја.

Такође, истакао је да обострано поштовање принципа међународног права, немешања у унутрашња питања држава и права на суверену политику, као и међусобна подршка наших држава није нова, већ да потиче од сарадње у Покрету несврстаних земаља, захваливши том приликом председнику Мадуру на учешћу министра спољних послова Венецуеле на Комеморативном скупу ПНЗ, одржаном октобра прошле године у Београду.

Саговорници су разменили мишљења и о актуелним регионалним и глобалним питањима, као и о начинима за суочавање с тим изазовима, истовремено чувајући своје државне интересе.

Селаковић је констатовао да економски односи не прате одличне политичке, изразивши очекивање да ће ова посета и потписани споразуми бити значајни за унапређење привредне сарадње две земље, као и сарадње у свим областима од обостраног интереса.

 

 

 

Извор: Танјуг