Вести

Селаковић: Ширењe сарадње између Италиjе и Србиjе

Mинистар културе у Влади Републике Србије Николе Селаковић састао се са Габријелом Карлучи, оснивачем Фестивала италијанско-српског филма, који се ове године одржава у Београду и Новом Саду од 19. до 23. септембра и италијанским продуцентом Андреом Иерволином, чија продукцијска кућа има студио у Србији.

Министар Селаковић је пожелео добродошлицу италијанским филмским радницима и продуцентима деветог издања Фестивала италијанско-српског филма и указао да је фестивал прилика да се италијански филмски радници и продуценти упознају са ресурсима индустрије филма у Србији у циљу ширења сарадње и остваривања нових копродукциjа између Италиjе и Србиjе у складу са Споразумом о кинематографској копродукцији између Владе Србије и Владе Италије.

Истичући да уметност, а посебно филм представљају снажан темељ и за јачање билатералних односа две земље, министар Селаковић је подсетио да Република Србија у оквиру своје културне политике има и посебну Уредбу о подстицајима инвеститорима да у нашој земљи производе аудиовизуелна дела и истакао да то отвара могућности за интензивирање привредне сарадње уз учешће професионалаца и размену у области кинематографије.

На састанку је било речи и о могућности улагања у области образовања на пољу културе и кинематографије, а Карлучи и Иевролино су указали на потенцијале сарадње и улагања имајући у виду развој Београда и Србије у протеклих десет година.

Карлучи је представила програм Фестивала и нагласила да је његов циљ јачање сарадње еминентних италијанских продуцената и филмских радника са српским колегама, као и промоција културе и туризма Србије, те успостављање сарадње у домену копродукцијске сарадње.

 

 

 

Извор: Танјуг