Вести

Селаковић: Србији ускоро 300.000 вакцина из Ковакса

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да му је шеф немачке дипломатије Хајко Мас данас у Берлину пренео да ће Србија ускоро добити 300.000 вакцина из Ковакс програма.

"Разговарали смо о борби против КОВИД-19. Изнео сам оно чиме Србија може да се подичи на пољу вакцинације против корона вируса, али желим да се захвалим Масу на податку са састанка да ће у Србију у врло брзом року бити испоручено 300.000 вакцина из Ковакс програма", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је то веома важно за наставак имунизације грађана Србије.

 

Компромис, али не да једна страна добије све

Суштина позиције Београда по питању односа са Приштином је у томе да је неопходан компромис који подразумева озбиљан приступ како ни једна страна не би добила све, већ да обе добију довољно, поручио је Селаковић.

"Разговарали смо о важном питању односу Београда и Приштине, дијалогу на пољу нормализације односе, а ја сам изнео позицију Србије и исказао подршку специјалном представнику Мирославу Лајчаку", рекао је Селаковић.

Селаковић је напоменуо да је по том питању, суштина позиције Србије, оно што увек говори и председник Александар Вучић, а то је компромисно решење, али које не подразумева да једна страна добије све, а друга ништа.

"Компромис подразумева озбиљан приступ, да будемо у ситуацији да ни једна страна не добије све, а да сви добију довољно", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да ће се наставити разговори на ову тему, која је важна на европској агенди Србије, али је и од значаја за стабилност региона.

Селаковић је још једном позвао Маса да посети Србију, подсећајући да је та посета неколико пута планирана и одлагана.

"Али, желим да верујем да ће се што пре стећи услови да се видимо у Београду, да наставимо разговор, и заједнички да радимо на питањима од значаја за Србију и Немачку и европски пут Србије", рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је рекао да су разговарали о европском путу Србије, нужности задржавања реформског курса на пољу владавине права, као и о слободи медија.

"Замолио сам за приступ који ће подразумевати много тога конкретног, јер су реформе имале успех увек када смо наилазили на отвореност у комуникацији и када нам је скретана пажња на ствари које би требало да се мењају", рекао је Селаковић.

Селаковић је указао и на потребу отварања очигледније европске перспективе земљама Западног Балкана, региона који географски, културолошки, менталитетски припада европској породици народа.

Селаковић је навео и да је одлична економска и привредна сарадња Србије и Немачке, у чијим компанијама у Србији ради 67.000 људи, а циљ је да се дође до бројке од 100.000 и изнео податак да је ниво трговинске размене 5,3 млрд евра, уз уверење да ће моћи да буде и виши.

Селаковић је поручио да је за Србију, Немачка кључан економски партнер и земља захваљујући чијој помоћи и предусретљивости је Србија успела да уради много на побољшању економске слике и животног стандарда грађана.

"Биће ми задовољство да наставимо сарадњу у будућности. Још једном, позивам те да дођеш у Београд, да наставимо разговоре. То нам је потребно у региону, да видимо много више људи из земаља ЕУ, чија се реч добро слуша и чији глас значајно утиче на даљи ток европског пута Западног Балкана и Србије", рекао је Селаковић.

 

Није геополитика, купујемо вакцине од свих да сачувамо животе

Селаковић поручио је данас у Берлину да се Србија у набавци вакцина држала принципа да је најважније сачувати људске животе, и да је цепива зато набављала од различитих произвођача, те да то није питање геополитике, већ здравља грађана.

"Ми смо вакцине од Кине купили на исти начин као и од Русије, исто као и од ''Фајзера'', прве фирме са којом смо закључили уговор и од које су нам стигле прве вакцине у Србију, као и од ''АстраЗенеке''", указао је Селаковић, упитан да ли набавка вакцине од Кине значи да је та земља поузданији партнер од ЕУ.

Селаковић је истакао да се Србија држала принципа да не постоји важнија ствар од заштите становништва.

"Купили бисмо вакцине где год можемо, да бисмо сачували животе људи, то је наш главни задатак", подвукао је Селаковић.

Селаковић је навео и да је Србија успела да добије вакцине са четири места, односно од четири различита произвођача, упркос чињеници да је мала и сиромашна држава са Западног Балкана.

Селаковић је подсетио да је Србија од самог почетка била контрибутор и учествовала у финансирању истраживања у Ковакс програму да два милиона евра и унапред купила и платила са 4,8 милиона евра.

''А, до овог данашњег дана, до овог разговора, када смо добили први пут јасно речено до тад и тада добићете толико вакцина, ниједну вакцину, нисмо добили из Ковакса. На Западном Балкану, једино је Албанија добила донацију од Италије и то је било све'', рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да је држава само радила свој посао тражећи начин како може да добије вакцину, да заштити људе и напоменуо да то за Србију није геополитка, питање дипломатије, већ питање опстанка живота и здравља људи.

Подсетио је да грађани Србије имају право да одлуче да ли ће се вакцинисати, и ако желе, којом вакцином желе да се вакцинишу.

''Чињеница је да је председник Србије Александар Вучић показао личну иницијативу и обраћао се лидерима различитих држава, шефовима служби, државама од којих смо могли да добијемо неке вакцине. Хвала и пријатељима у Кини, Русији, Фајзеру, нашој пријатељској компанији, британским и индијским пријатељима”, рекао је Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг