Вести

Селаковић: Теме сусрета у Њујорку биле су одбрана интереса Србије

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је заједно са председником Србије Александром Вучићем, на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку, имао на стотине разговора са страним државницима и дипломатама, и да су главне теме свих сусрета биле одбрана државних и националних интереса Србије.

Селаковић је рекао да Србија неће признати резултате референдума у украјинским регионима, као и да нема ничега спорног у двогодишњем Плану консултација који је потписао са руским колегом Сергејем Лавровом, јер, како је рекао, у питању је чисто технички документ.

На конференцији за медије у Министарству спољних послова, Селаковић је рекао да је ово за Србију најинтензивнија година што се тиче дипломатских активности у последњих неколико година, те да је само он у Њујорку имао 95 сусрета са министрима спољних послова и разним другим дипломатама, и да је потписао 13 споразума о сарадњи, протокола и меморандума.

Селаковић је навео и да су са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом потписана по два споразума, а како је истакао, главне теме свих сусрета у Њујорку биле су Косово и Метохија, одбрана државних и националних интереса Србије, као и унапређење билатералних односа.

Селаковић је као састанке од посебне важности истакао оне које је председник Вучић имао са Џејком Саливеном, саветником за националну безбедност председника САД, али и са више чланова Конгреса и са различитим представницима америчког друштва.

Истакао је да су главне теме тих сусрета били билатерални односи, енергетика, енергетска диверсификација и да се разговарало о градњи соларних паркова, ветрогенератора, изградњи хидроелектране Ђердапа 3, коју због односа са нашим суседима Румунима могу да граде само САД, интерконектора са Бугарском и Северном Македонијом.

На питање Танјуга да ли ће Србија прихватити резултате референдума у украјинским регионима, Селаковић је одговорио да, у складу са Повељом Уједињених нација и опште прихваћеним принципима и нормама међународног јавног права, Србија не може да прихвати те резултате.

"Са једне стране принципијелна наша посвећеност принципима и правилима међународног јавног права, Повељи Уједињених нација, а са друге стране то би било потпуно супротно нашим државним и националним интересима, потпуно супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета и посвећености принципу неповредивости граница", рекао је Селаковић.

На питање новинара какву поруку Србија шаље двогодишњим Планом консултација који је потписао са шефом руске дипломатије дипломатије Сергејем Лавровом, Селаковић је одговорио да тај споразум критикују само они који га нису ни прочитали, те да он служи само као довољан изговор за напад на нашу земљу.

"Тај споразум потписује се од 1996. године и реч је о техничкој ствари, и нема конотацију безбедносне политике. Реч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план, али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видели", поручио је Селаковић.

Селаковић наводи да ми разговарамо са свим државама, поготово оним које не признају независно Косово, консултујемо се и са оним који имају потпуно супротне ставове и те консултације нису ништа друго до да одбранимо нашу позицију.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Вести