Вести

Селаковић: Велики потенцијали за унапређење односа Србије и Саудијске Арабије

Министар спољних послова Владе Републике Србије Никола Селаковић састао се са амбасадором Краљевине Саудијске Арабије на нерезиденцијалној основи Усамом бин Дахилом бин Ребиом ел-Амедијем.

Селаковић је у разговору подсетио да Србија и Саудијска Арабија наредне године обележавају 10 година од успостављања дипломатских односа и истакао да би то била одлична прилика да та држава отвори амбасаду у Београду, имајући у виду да Србија већ има своје дипломатско представништво у Ријаду.

Селаковић је оценио да две државе имају бројне неискоришћене потенцијале за унапређење билатералне сарадње, како на политичком нивоу, тако и у области економије.

Посета Србији представника краљевске породице, краља Салмана бин Aбдулазиза ал-Сауда или престолонаследника Мухамеда бин Салмана бин Абдулазиза Ал Сауда, била би камен темељац за даље унапређење односа две земље.

Селаковић је овом приликом упутио и позив министру спољних послова принцу Фејсалу бин Ферхану Ал Сауду за билатералну посету Србији, констатујући да би било веома корисно и да два министарства иностраних послова успоставе праксу редовних политичких консултација на годишњем нивоу.

Селаковић је посебно задовољство изразио због чињенице да је министар Фејсал бин Ферхан Ал Сауд боравио у Београду у октобру прошле године и учествовао на Комеморативном скупу поводом 60 година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Значајна пажња на састанку посвећена је могућностима интензивирање економске сарадње подстицањем трговинске размене и инвестиција, као и могућности промене визног режима.

 

 

 

Извор: Танјуг