Вести

Селаковић: Заједничким напорима унапредити сарадњу са Луксембургом

Током посете Луксембургу, министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са председником Парламента Фернандом Етгеном и одвојено са председавајућим и члановима Одбора за спољне, европске послове, миграцију и азил.

Министар је подсетио да Србија и Луксембург баштине дугу традицију сарадње и да се наредне године навршава 95 година успостављања дипломатских односа.

Констатовао је да односе две земље карактеришу разумевање и разноврсна сарадња и оценио да заједничким напорима можемо учинити да сарадња Србије и Луксембурга достигне још виши ниво.

Селаковић се посебно дотакао економске сарадње, оценивши да она није на одговарајућем нивоу и у складу с потенцијалима, и исказао чврст интерес Србије за њено унапређење и повећање робне размене.

Министар је рекао и да је потребно унапредити парламентарну сарадњу и нагласио да би, у том смислу, посета председника Парламента Фернанда Етгена Србији била од великог значаја.

Министар је подвукао да је пуноправно чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и посебно указао да би помоћ Луксембурга била драгоцена како би се убрзао процес приступања.

Саговорнике је информисао о свеобухватним реформама у Србији и указао на резултате у сфери економије који, према речима министра, показују са каквом озбиљношћу је наша земља приступила свим обавезама које нас очекују на европском путу.

Министар је говорио и о значају који за нашу земљу имају регионална сарадња, те јачање добрих односа са суседима, и у том контексту парламентарце Луксембурга упознао са циљевима иницијативе "Отворени Балкан".

Такође, поручио је да Србија изузетно цени напоре Европске комисије да у оквиру Берлинског процеса и других водећих регионалних иницијатива на Западном Балкану додатно охрабре регион у целини да оствари блиску сарадњу, пре свега у областима инфраструктурног повезивања, економских односа и сарадње међу младима.

 

 

 

Извор: Танјуг