Вести

Стефановић: 15. сусрет Путина и Вучића говори о односима два лидера

Шта Владимир Путин мисли о Александру Вучићу најбоље говори то што ће се шеф руске државе ускоро по 15. пут састати са српским председником, како би с њим разменио мишљење о важним стварима за нашу земљу, изјавио је данас потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је на тај начин одбацио најновије тврдње Вука Јеремића о неискреном и лицемерном односу Србије према Русији и подсетио Јеремића да је управо власт којој је он припадао искључила Русију из процеса решавања питања Косова и Метохије.

Стефановић подсећа и да управо данашња Србија није увела санкције Русији, упркос великим притисцима.

Оно што забрињава, истиче министар Стефановић, нису Јеремићеве неосноване тврдње, већ његова најава о мешању спољног фактора у промену народне воље у Србији.

„Шта Владимир Путин мисли о Александру Вучићу, уверен сам да ће нам показати и сам за неколико дана, током званичне посете Републици Србији. Подсетићу да ће то бити 15. сусрет председника Србије и председника Русије што довољно говори о жељи Путина да са Вучићем размени мишљење о важним стварима за нашу земљу", истакао је Стефановић.

Бесмислено је, додаје, да о односима Александра Вучића и Владимира Путина говори човек, који, попут Јеремића, данас може да се састане само са пензионисаним председником неке месне заједнице.

Србија, каже Стефановић, поштује оно што је Русија урадила за њу и показује то и када је тешко, као што рецимо није увела санкције Русији упркос великим притисцима.

"Међутим, управо је Вук Јеремић, заједно са Ђиласом, Тадићем и Борком Стефановићем, који су чинили тадашњу власт, значајно смањио шансе Србије да се бори за свој суверенитет на Косову и Метохији", навео је министар Стефановић.

"Катастрофалним одлукама те власти, одлучивање о статусу Косова и Метохије измештено је из Уједињених нација у оквире Европске уније и зато данас имамо бриселски дијалог, у којем не учествују ни Русија, ни Кина, већ државе које су у великом броју признале такозвану независност Косова", казао је Стефановић.

Подсећа и да је једна у низу погубних одлука у време власти Јеремића, Ђиласа, Тадића и других било и постављање питања пред Међународним судом правде, на које смо добили одговор да проглашење такозване независности Косова није у супротности са међународним правом.

Управо је та одлука, истиче, покренула талас нових држава које су признале тзв. незавиност Косова.

Такође, у време њихове власти уведена је граница и царина на Јарињу и Брњаку, између два дела територије Републике Србије, што довољно говори о штеточинској политици коју су водили Јеремић и тадашња влада, рекао је Стефановић.

Према његовом мишљењу, међутим, посебно је забрињавајућа најава Јеремића о мешању спољног фактора у промену народне воље у Србији, па би било добро, каже Стефановић, да нам Јеремић открије на које стране силе рачуна да би могле поново да га врате у фотељу.

Очигледно, додаје, свима смета што Александар Вучић води политику независне и суверене Србије.

"Уосталом, презир који осећа према Јеремићу најјасније је показао народ наше земље сваки пут када је Јеремић изашао на изборе. Једини који можда и даље гаји наклоност и симпатије према Вуку Јеремићу је Патрик Хо и сигуран сам да је та љубав обострана. Из више милиона разлога“, закључио је Небојша Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг