Вести

Стефановић: Војска остварила значајан напредак у 2021. години

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

Стефановић је истакао да је 2021. година прва после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива, као и да је веома задовољан како је завршена 2021. када је реч о набавкама из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и нагласио да и у наредним месецима, захваљујући огромној подршци председника Вучића очекујемо наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом.

"Имали смо прилику да чујемо извештај који су начелник Генералштаба и генерали који су на челу одређених Управа у Генералштабу представили и драго ми је да смо могли да чујемо шта су све новодостигнуте способности Војске Србије и какво је њено стање и опремљеност. Оно што је обележило претходну годину јесте да је то прва година после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да нам је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива", истакао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је то нешто чиме још нисмо задовољни, те да је Генералштаб поставио амбициозне циљеве и за 2022. и за наредне године и повећао број формацијских места за запошљавање нових људи.

"Оно што смо успели, захваљујући ангажману председника Вучића, јесте да повећамо плате и ми ћемо и у овом месецу имати ново повећање од осам посто, као што смо то већ најавили. И све је то позитивно утицало да људи Војску доживе на другачији начин, да зауставимо да људи траже боље плаћена радна места у другим секторима и да људи у које смо уложили, и у њихово школовање и у обуку, остају у јединицама Војске и у Министарству одбране", рекао је Стефановић.

"Наравно да се не задовољавамо овим што смо успели до сада, већ желимо да новим инвестирањем у људе постигнемо и боље резултате", нагласио је Стефановић.

Говорећи о данашњем реферисању, Стефановић је нагласио и да их је начелник Генералштаба детаљно обавестио и опремању јединица Војске Србије.

"Желим да кажем да сам веома задовољан како смо завршили 2021. годину, шта је оно што смо успели да набавимо из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и заиста очекујемо и у наредним месецима, и захваљујући огромној подршци председника Вучића коју смо добили претходне године, наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом. Настављамо циклус сарадње са домаћом наменском индустријом и у наредном периоду и у сва четири квартала 2022. очекујемо значајан број нових возила, оклопних транспортера, хаубица, ПАСАРС-а, НОРА, вишецевних бацача ракета, велики број комплета балистичке заштитне опреме за нашу војску", најавио је Стефановић.

Стефановића је истакао да ће то бити значајан квалитативни помак.

"Желим да се захвалим начелнику Генералштаба и свим људима у Генералштабу јер смо захваљујући огромном раду који су уложили, доспели до тога да војска има нове способности. Хоћу да се захвалим људима у Министарству одбране и свим људима који су радили заједно са Генералштабом веома тесно сарађујући да имамо после много година и на потпуно другачији начин, способност озбиљног деловања у ноћним условима. То је нешто што је војска можда могла пре 20 година у одређеном домену, сада може много озбиљније и много способније да обави задатке који су такви. То сам издвојио зато што је то један потпуно нови искорак", нагласио је Стефановић.

Стефановић је истакао и да смо набавком противтенковских система корнет повећали домет противоклопне борбе на 8 километара.

"Војска свакога дана достиже нове способности и уз образовање, уз сталну обуку и сталне тренинге, трудићемо се да људима учинимо поред  повећање плата и обезбеђивање станова, живот лакшим уз нову опрему, уз нове униформе, нову балистичку заштиту и квалитетнији живот за њих и њихове породице. Верујем да ће и ова година бити обележена значајнијим приливом људи и значајнијим одзивом за добровољно служење војног рока, а већина тих људи заиста пронађе своју будућност у професионалним јединицама војске", закључио је Стефановић.

 

Нисмо разговарали о војном року, прво шира расправа

Стефановић је изјавио је да на данашњем састанку није било речи о могућем поновном увођењу редовног војног рока.

"Нисмо разговарали о томе, јер смо рекли да желимо да се прво заврши јавна расправа, да се на најширим форумима у земљи разговара о томе", рекао је Стефановић одговарајући на питање да ли је било речи о враћању служења редовног војног рока.

Стефановић је рекао да Генералштаб Војске Србије има свој став, Министарство одбране ће имати свој и струка ће, такође, имати прилику да се изјасни и искаже свој став, након чега ће се процењивати сви ефекти.

"Након тога ћемо то изнети као став Владе Србије пред Скупштину или га нећемо износити, али на овом састанку нисмо разговарали о томе", рекао је Стефановић.

 

Не постоји бољи кандидат за председника Србије од Вучића

"Не постоји бољи кандидат за председника Србије од Александра Вучића и он ће на изборима у априлу да оствари убедљиву победу као и 2017. године", рекао је Стефановић.

"Мислим да не постоји друга личност коју Српска напредна странка може да предложи, иако ту одлуку он сам још није донео. Као неко ко разуме политику и припада Српској напредној странци мислим да не постоји бољи кандидат за Србију од Александра Вучића", рекао је Стефановић.

"Верујем да, уколико буде одлучио да се кандидује, на тим изборима ће сви остали видети шта грађани мисле о Вучићу и како се односе према њему", додао је Стефановић.

Стефановић је додао и да свих инвестиција у војску и напретка не би било без Вучићеве подршке и помоћи да се набави новац и спроведу реформе у Војсци Србије.

 

Ја посао радим уз подршку председника Вучића

Ja овај посао радим уз подршку председника Вучића и да он није желео да будем министар одбране ја то не бих био, рекао је Стефановић оговарајући на питање новинара о његовој наводној улози у прислушкивању председника Србије и на оптужбе које су на ту тему стигле из дела Српске напредне странке.

"Спреман сам да одговарам као неко ко није починио никакво кривично дело, а ми смо демократска странка у којој свако има право да каже шта мисли. Подсетићу вас да сам пре неколико месеци изабран за члана председништва Српске напредне странке и да овај посао радим уз подршку председника Вучића. Ако он буде желео да поднесем оставку, могу да је поднесем у сваком тренутку", рекао је Стефановић.

Истакао је да ће о томе како обавља посао министра одбране оцену изнети премијерка и парламент који су га предложили и изабрали на ту функцију.

"Мислим да многи из редова опозиције који би желели заваду и неслогу у Српској напредној странци то неће добити, већ ће добити једну демократску, озбиљну организацију, која ће грађанима представити шта намерава да уради у наредном периоду. Уверен сам у убедљиву победу председника Вучића и странке на наредним изборима", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг