Вести

Стратегија СНС за борбу против корупције

Оно што ми желимо данас да представимо јесте план за борбу против корупције Српске напредне странке на локалном нивоу који представља део шире стратегије Српске напредне странке за борбу против корупције. Као што знате, у недељу се одржавају локални  избори у општинама Вождовац, Земун и Косјерић и на овај начин уједно желимо да грађанима ових општина понудимо јасну алтернативу у односу на оно шта су радили представници досадашње власти. Грађани ових и других општина у Србији нажалост били су суочени,  платили су изузетно скупу цену због чињенице да су органи државне власти, од локалног па до највишег државног нивоа, премрежени криминалом и корупцијом. Ова спрега организованог криминала и корупције је очигледна, посебно на локалном нивоу, новцем стеченим од илегалних активности у које можемо да убројимо и пљачкашку приватизацију, различите видове профитерства, али и трговину дрогом. Дакле, новцем стеченим на тај начин представници организованог криминала купују подршку власти за отимање онога што треба да припада свима нама и што треба да буде у функцији свих нас. Сви врло добро знамо да је једини мотив већине политичара на жалост, за бављење политиком на локалном нивоу, постало искључиво пљачкање земљишта локалних комуналних предузећа и пословних простора. То мора да се промени.

Упркос декаларативном залагању власти за борбу против корупције сведоци смо тога да је борба против корупције у Србији сведена искључиво на указивање на појединачне примере на разоткривање само појединачних случајева корупције.

И то су по правилу само ситне рибе. Релевантни показатељи међутим указују на то да су системска корупција и организовани криминал данас у Србији најраспострањенији него икада до сада. Актуелној власти  недостаје и политичке воље и одлучности да се избори са овим злом које представља несумњиво један од проблема који задире у саму срж нашег друштва. Ова власт годинама фингира борбу против корупције, као што фингира и све остале реформе које су неопходне за суштинске промене у овом друштву и неопходне за бољи живот свих грађана Србије. Оно што СНС нуди грађанима је искреност и апсолутна и неопозива одлучност у борби против свих видова корупције на државном градском и локалном нивоу. Ми смо спремни да у функцију остварења овог циља ставимо све расположиве ресурсе. Наш циљ, циљ дакле наше странке и наш сан је општина у којој ће корупција бити сведена на ниво статистичке грешке.


 

СНС нуди грађанима формулу 3 пута 3 за борбу против корупције и организованог криминала на локалном нивоу. Шта представља формула 3 пута 3?! Представља три реформе, три политике и три вредности за које ће се залагати СНС и које ће доследно спроводити у оним општинама у којима буде освојила власт након избора у недељу.  У погледу реформе, три реформе представљају пре свега реформу општинске управе, реформу комуналних и јавних предузећа и реформу кадровске политике на општинском нивоу. Три политике у оквиру политике, у оквиру 3 пута 3 за борбу против корупције Српске напредне странке,  пре свега значи нулту толеранцију према организвоаном криминалу и корупцији, затим партнерство са грађанима, полицијом и правосудним  органима у борби против корупције и пуну сигурност људи и имовине. Три вредности у оквиру формуле 3 пута 3 за борбу против корупције СНС јесу поштење, одговорност и поверење. Наш циљ је да општине Земун, Вождовац и Косјерић постану општине за пример у Србији у којима ће корупција и организовани криминал постати ствар прошлости. Ми смо уверени да ће се у недељу грађани Косјерића, Земуна и Вождовца у убедљивој већини определити за општину без корупције.

Сада бих дао реч мом колеги Николи Селаковићу који ће рећи више о различитим аспектима формуле 3 пута 3 за борбу против корупције СНС. Хвала

 

 

Никола Селаковић: СНС као странка која ће чинити кључне позиције, дакле бити у стању да предузима кључне потезе у будућим новим властима и општинама Земун, Вождовац и Косјерић има план како да спроведе обрачун са корупцијом. Већ сте чули које су то три реформе, три политике, три вредности, дакле формула 3 пута 3 али на крају се поново своди само на једно - како се обрачунати са криминалом и корупцијом на локалном нивоу. Ово је само један део, један сегмент општег плана за борбу против организованог криминала и корупције који ће ускоро бити представљен као стратегија наше странке за излажење на крај са овим изузетно озбиљним проблемом. Чисто подсећања ради дакле, три политике јесу оно на чему ћу вам ја показати како то планирамо да на локалном нивоу у оквиру ингеренција које на основу Устава и закона имају локалне самоуправе, на основу Статута Града како да изађемо на крај са овим видом корупције. Нулта толеранција за корупцију, партнертсво са грађанима, правосудним органима, сигурност људи и имовине то су те три кључне тачке ове политике. Шта то значи? Наши грађени су свесни да је корупција заиста системски проблем нашег друштва. Системски проблем који се може једино решавати озбиљним приступом и дугорочном чврстом и одлучном стратегијом. Тај проблем се не може решити преко ноћи. Ипак колико год да је та свест јака, свест о размерама корупције у нашем друштву, може се рећи да уопште није развијена. Оно што грађани виде и са чим се сусрећу у свакодневном животу можда је само врх леденог брега у односу на оно шта се заиста дешава. Ипак да се не бисмо бавили лажним обећањима и обећавањем онога што није у ингеренцији општина и што ми као власт локална сутрадан, односно од понедељка, нећемо моћи да спроводимо, ми ћемо говорити о овоме што је за овај случај примерено, а сложићете се да од нечега мора да се крене, па тако ћемо кренути од самих себе и кренућемо од оне власти за коју смо ми одговорни.

 

Шта је то што ће учинити СНС и што ће помоћи директно грађанима?

Ствар је једноставна , али наравно за онога ко је частан, поштен и који има интерес да заиста изађе на крај са овим проблемом. У оквиру општинске управе основаће се служба за борбу против корупције, у склопу те службе функсионисаће одређена врста кол центра која ће бити доступна грађанима свакога дана у недељи око 10 радних сати, на одређене бројеве телефона чија ће се промоција извршити на територији те општине грађани ће моћи да пријаве сваки вид корупције са којим се на територији општине, а у оквиру општинских служби сусрећу. Тај кол центар биће директно повезан са службом општинског правобраниоца, то је сад овај други сегмент, то је та сарадња са грађанима, партнерство са грађанима, правосуђем и полицијом. Дакле први јесу грађани, грађани су ти који пријављују корупцију са којом се сусрећу, онда на сцену ступа то општинско правобранилаштво, све треба да функционише по систему повезаних судова. Вероватно би ту неко реаговао да ће тиме доћи до повећања бирократизације општине,општинског апарата итд, међутим то није тачно. Суштина јесте да оваква једна мала, али професионална и ефикасна служба може да се финансира са троструко мањим новцем него што се финансирају бројни заменици, заменици секретара, заменици председника скупштине општине итд. Огроман новац одлива се на ту страну. Корупција има неколико видова. Један вид корупције јесте управо тај када грађанин дође у неку службу - па не може неки витални свој живот или неки свој свакодневни проблем да заврши док не да мито. Други вид корупције јесте она корупција коју спроводе управо неодговорни органи локалних самоуправа који врше власт који су припадници владајућих странака. Један до таквих видова могли сте данас да видите и у дневном листу Политика у виду подлиска. Свако ко би купио Политику добио би ево један леп папир на формату А3 где су три виртуелна моста. Ово је један од видова корупције, који се финансира новцем грађана града Београда где се обећава нека изградња моста за 2014. годину, а да притом не постоји ништа од урбанистичке, пројектне  и припремне документације. Не би нас изненадило да неки од људи који су спремни да поверују у ово, седну лепо у кола за 3-4 године и крену на тај мост и где ће завршити - у Дунаву сигурно, али ово је један од видова корупције, који спроводи власт, манипулисање и превара грађана. Можда наша обећања нису грандиозна као њихова, али су она остварива и то остварива за време једног мандата.

 

Суштина свих ових реформи, свих ових политика и ових вредности о којима смо вам говорили колега Ђурић и ја јесте стварање општине као сервиса грађана.

Ако грађанин не може у некој служби да оствари неку своју замисао, да реши неки свој животни проблем општина, односно општинска власт мора да буде та која ће му помоћи да то уради, онако како би то требало да изгледа у једној нормално организованој локалној самоуправи. У почетку преко те службе општински органи власти преузимаће на себе решавање тих проблема и тих питања, јер је кључна ствар да се грађанима, степеник по степеник, враћа поверење у државу. Први степеник јесте локална самоуправа, јесте оно са чиме се они сусрећу, дакле то јесте и обданиште, то јесте и дом здравља, то је и школа, то су и комунална предузећа.

 

Скренуо бих пажњу на још нешто, дакле још један вид корупције који се спроводи кроз органе државне управе. Пример општине Косјерић, општина Косјерић је пионир, може се рећи, у развоју сеоског туризма у Србији. Ви данас у општини Косјерић не можете да добијете бесповратни кредит  Министарства пољопривреде за развој сеоског туризма уколико нисте члан или уколико немате неку добру везу у некој од владајућих партија на републичком нивоу.  И до чега ће то довести? Једино шта ту од индустрије ради то је цементара, она је и пре радила. Друга привреда је потпуна девастирана, постоји шанса да се без много напора и улагања, али уз вредан рад људи тамо задрже. Ако питате некога ко је још пре 30 година почео да одлази у сеоски туризам, он ће вам рећи на првом месту да је био Косјерић тај који је први изашао са том понудом. То је гостопримљив крај, то је прелеп крај, то је крај са многим потенцијалима у тој грани туризма, али ако се овакве ствари дешавају онда и то што је остало Србији, после свих ових година разарања, девастирања, разноразних корумпираних власти, ако се и то што је богом и природом дано уништава и спречава да развија шта ће онда грађанима остати?!

Поновићу још једном - суштина јесте у формули 3пута3, то су три реформе, то су три политике, то су три вредности и оно шта треба ко да спроводи, шта је кључно код спровођења те формуле то јесте човек, то је човек кога одликују те три вредности и то јесте човек у коме у овом тренутку грађани препознају члана и функционера Српске напредне странке.

 

Хвала вам на пажњи!