Вести

Тадић злоупотребљава државничку функцију за промоцију ДС-а

Наиме, без обзира на све трикове режима, као што рекох, наш једини циљ на свим нивоима на којима буду расписани избори биће победа једино и шта значи та њихова генијална тактика и какав им је план. Њихов план је следећи: они ће ићи на председничке изборе, али знате кад и знате како, неће расписивати те изборе све док Тадић не буде могао у потпуности да злоупотреби своју председничку функцију и да сваке вечери  у ударним терминима, у оним у којима је забрањено појављивање СНС, јер је нама додељено да се рекламирамо по 5 минута у терминима у којима нико жив не гледа телевизију, дакле не може од 7 увече до 11 увече него ваљда око 1 после поноћи ћемо моћи наших 5 минута да емитујемо. Борис Тадић ће злоупотребљавајући функцију председника Републике, а понашајући се искључиво као председник ДС сваке вечери до расписивања председничких избора, а то могу да ураде и 1. 2. 3 . априла, било када и да оставе најкраћи могући рок за председничке изборе 30 дана, а парламентарним су дали рок 45 дана да тиме и противници буду неспремни, да се не зна ни ко ће да буде противкандидат, ни како, ни на који начин да се људи спреме за изборе, а да он буде по 15 минута свагог дана  у свим дневницима са најгорим и најбесмисленијим прилозима могућим о томе како је попио чашу вину па је сад охрабрио људе да треба да производе или не знам шта све већ, што је директна, најдиректнија кампања коју неко може да спроводи, али он је председник Републике и мора да буде прва вест свуда, а тамо ћемо напредњаке да гурнемо да буду са некаквим несрећницима режима, од СПС-а, ЛДП-а и осталих. Њих упакујте све заједно у један минут и да они могу да представљају свој програм.

Дакле, то је толико покварено, то је толико одвратно, то је толико антидемократски да једноставно немам речи! Па што не кажу - улазимо у поштену трку, улазимо у поштену утакмицу, хајде да имамо равноправне услове, ја минут - ви минут, па тих пет минута ви око поноћи - ми око поноћи, а не на овакав начин да идемо у кампању, али то показује колики је страх ДС-а од предстојећих избора и добро је да то показују и добро је да мисле да ће да победе зато што смо уверени да људи који желе промене много више од оних који желе статус кво,  од оних који желе исто стање и сигуран сам да ће им грађани то показати. У том смислу, режим је наложио Радио дифузној агенцији да донесе правила која, чини ми се, да су могла да се доносе у време Пол Пота и Иди Амина, дакле то не постоји нигде и направљено је само против СНС и против коалиције Променимо Србију, само против нас је то направљено, не можете да се појављујете од 19 до 23, не можете да се појавите ујутру од 6 до 9, можете да се појавите после поноћи, тамо у 4 ујутру, па да платите термин, а цене тремина су такве да се крећу између 5 и 10 хиљада евра, цене термина од 5 минута, дакле он ће да има свакога дана по 20 минута потпуно бесплатно у ударном термину, а ми ћемо у поноћним терминима да имамо по 5 минута за 10 000 евра. Извините, ако је то равноправност свака част онима који су то смислили.

Истовремено, ми смо чекали Агенцију за борбу против корупције за шта су то они гонили СНС због тога што смо одржали скуп у Хали спортова у Новом Београду? Због тога што смо причали о плановима нашим за Канцеларију за брзе одговоре, за Закон о јавним набавкама? Па погледајте, кампања није расписана, имате хиљаде и хиљаде билборда свих странака сем СНС, свих странака, јел тако? Ево, док сте долазили довде видели стео од европског корака ДС, хоћемо Шешеља, Уједињених региона, свуда, појавило се и лице Чедомира Јовановића, пре тога није било лице него парола. Дакле, сви се рекламирају, а изборне кампање нема. Избори нису расписани и сви крше закона, али се поступак води против СНС. Како, зашто, нико не зна, а није ни важно. Важно је да Агенција за борбу против корупције још једна режимска агенција која служи само да би ДС могла да води поступак против својих политичких противника се на такав начин понаша. И добро је да се тако понашају, јер тиме само потврђују све оно што су говорили у претходном периоду и што ће бити важна ствар у држави Србији. Нама је потребна  озбиљна Агенција за борбу против корупције или Савет за борбу против корупције, а не партијска прћија као што је то данас и која треба да служи било којој партији на власти.

СНС ће на све те изборе кад год да их распишу изаћи спремна и са јединим циљем да победи, изаћи ћемо са најјачим кандидатом а ја могу да вам кажем шта лично мислим иако Председништво такву одлуку није донело. Лично мислим да једини данас који ће у Србији победити Бориса Тадића, без обзира на све ове преваре ДС, на све ове прљаве трикове, на све то што раде јесте Томислав Николић и надам се да ће Председништво такву одлуку донети. Кад буду расписани избори ми ћемо вас обавестити о тој нашој одлуци.

На крају бих замолио само представнике медија и спреман сам да ми одговорите ако смо ми у томе учествовали, да не измишљају више информације из СНС, прво сте нам рекли да нам је кандидат за председника Оливер Антић, измислили сте, неки су измислили из Преса, Блица и осталих новина ДС-а. Онда су измислили Матију Бећковић ког изузетно поштујемо, али са којим нисмо разговарали, нити је било идеја, па онда ви демантујете, па демантује Матија Бећковић, па зовете нас па питате откуд  та прича и онда новинару који то измисли кажем - па ја вас питам како сте могли да то измислите! Просто човек не зна више шта да ради. Сваког дана ћете да кажете биће овај или ће бити онај, а да никог од нас нико није ни питао. Дакле, рекао сам вам, биће најјачи кандидат, лично мислим да то треба да буде Томислав Николић. Да ли ће то бити о томе ће одлуку донети Председништво, а ја мислим да је он данас једини за кога са извешноћу могу да кажем да ће да победи Бориса Тадића.  Неће наш слоган бити „Покренимо Србију“, име листе ће бити „Покренимо Србију – Томислав Николић“, тако ће се звати наша листа, а на тој листи биће много политичких странака, али ће бити и много удружења иако сад видим да је Тамара Стојчевић још један трик ДС зато што сметају Асоцијације малих и средњих предузећа на  нашој листи, Коалиција удружења  избеглица, зато што сметају нова привредна удружења која нам се придружују. Донели су одлуку да у коалцији могу да буду само политичке странке, а да остало не може да иде на листу иначе ће листа бити неважећа. Дакле, не постоји ствар коју нису урадили против СНС не би ли некакву шансу себи задржали. Без обзира на то, уверен сам да ћемо их победити  и позивамо вас да у среду у 17 сати дођете у земунску халу Пинки, ту ће Томислав Николић представити наш програм за Србију, говорити о томе и ви знате од када је СНС да смо прву самосталну победу, потпуно самосталну остварили у Земуну, а имаћемо неколико великих скупова на нивоу Србије, али наша кампања ће се углавном заснивати на томе да разговарамо са грађанима и да им кажемо шта је наш програм. Суштина кампање, основни мото кампање биће како запослити Србију, како да се реши проблем са радним местима, како да доведемо више инвеститора, како да поправимо инвестициони амбијент и ми ћемо понудити најконкретнија решења за то. Изволите ако имате питања!

 

Новинар: Ви мислите да би Томислав Николић био најбољи кандидат који ће се супроставити Борису Тадићу на председничким изборима?
Александар Вучић: Ако ме питате да ли то лично мислим – да, то лично мислим. Дакле, ја сам рекао следећу ствар - ја вам кажем шта је ДС осмислила као нешто што искрено сматрам недемократским, можда чак и тежу реч антидемократским, а то је та злоупотреба председничких функција у кампањи. Идем са њиховим лимузинама, морам да будем у свим дневницима по цео да итд, а онда ћу да им дам 27 дана без изборне тишине, отприлике да се и ја појављујем са њима у тим блоковима и да пустим Славицу Ђукић-Дејановић да управља државом. Дакле, у том случају ја мислим да би Томислав Николић био најбољи кандидат за председника, али то је мој лични став, моје лично мишљење.

Новинар: А ко би онда био ваш најбољи кандидат за премијера?
Александар Вучић: Па има више људи који су ми у глави, за које мислим да могу да буду најбољи могући кандидати и ми нећемо од вас, као што нисмо ни до сада крили, видели сте да смо први изашли када смо мислили да ће бити само парламентарни избори, када није било најава за председничке изборе, дакле први смо изашли са кандидатом и овог пута ћете имати јасан одговор СНС.

Новинар: Ето сутра је коначно тај последњи дан законски рок када ће бити донета одлука о изборима, је ли све спремно у СНС, је ли потпуно формиран изборни штаб, јесте ли поделили задужења, каква вам је атмосфера?
Александар Вучић: Наши људи су спремни и ангажовани. Увек постоји мало тензија око састављања листа, али оно што је најважније, уверен сам да сви људи виде да би ово била коначна прилика да овима који 12 година управљају Србијом да им видимо леђа. И огромна је енергија на нашој страни, они не могу да се мере са нама, то је оно што нису дневници и телевизије, то је оно што нису вести, то је оно што нису медији, већ оно што се збива на улицама и кућама људи. Ту смо ми убедљиво најјачи, убедљиво најспремнији, наши људи раде даноноћно, највреднији су и ако ме питате и за наш изборни штаб мислим да ће бити најбољи, мислим да ће наша кампања бити и најоригиналнија, неће бити најбогатија, али мислим да ће бити суштина наше кампање теме којима се бавимо, а то су животни проблеми грађана, запошљавање, радна места и да ћемо понудити најконкретнија решења од новог закона о  јавним набавкама, канцеларије за брзе одговоре, како привући инвестиције више, на који начин дакле до пореске политике и за све то ћемо понудити најконкретнија решења.

Новинар: А ви лично, са каквим осећајем улазите у кампању, имате ли можда неку врсту треме да ли ћете моћи то ...
Александар Вучић: Знате, пре месец или два пре него што сам прихватио званичну одлуку за Београд сам сам прошао кроз све то и размишљао данима могу ли да урадим нешто више од онога што су урадили ови који су данас на власти, могу ли лично да допринесем да направимо бољи резултат. Преиспитујући себе, схватио сам да сам можда понекад прекритичан према њима, да сам то наглашавао, али сам негде уверен да можемо да направимо много боље и много више. И када сам то решио са собом, много ми је лакше да будем искрен и уверен да наша решења доносе много већу добробит и много већу благодет него решења која су до сада нудили људи из ДС и њихови коалициони партнери. Дакле, имам ту врсту унутрашњег  задовољства, а надам се са друге стране да ћемо то успети да докажемо људима и кроз план и кроз кампању и кроз енергију којом располажемо, јер има нешто што ви не пратите, ја недељно обиђем најмање 20 села, ја мислим да сви остали политичари заједно у Србији толико не обиђу на годишњем нивоу. Дакле, 4 дана недељно обилазим села и то се не види нигде и то се не приказује нигде, то нико не показује, а што се тиче енергије и марљивости, наши људи су далеко испред осталих, а ми по новцу и по медијима не можемо да се поредимо са режимом. Много ме ова ситуација и та изненадна одлучност да победе на свим нивоима подсећа на оно што се збивало 2000. Године. Желим им исти резултат.

Новинар: Да ли сте са коалиционим партнерима већ разговарали о подели мандата?
Александар Вучић: Па добро, разговарамо, али није то проблем, кад кажемо коалициони партнери ви нама наводите један, два, три, али ми ћемо имати 12 различитих удружења која ће бити са нама.

Новинар: Рецимо да ли сте разговарали са Вељом?
Александар Вучић: Па јесмо наравно, разговарали смо са свима њима. Ми смо ти који сносе одговорност, дакле ако, не знам, буде са нама ишла Демократска партија Македонаца, или са нама буде ишла Бошњачка народна странка или са нама буде ишла нека словачка странка итд, немојте да мислите да ћемо једног тренутка да кажемо - е сад, то је подела мандата или не знам шта па су сад они одговорни као и ми. Не, ми смо одговорни, ми смо ти који сносимо одговорност и нема потребе да се кријемо иза било кога другог или оно што су бесмислене оптужбе ових око неких других коалиционих партнера, а кад их питате и за Млађана Динкића, кад их питате за Ивицу Дачића и за све друго они више не знају шта да кажу. Дакле,  приводимо крају све те послове, то су технички послови, али просто не желимо о техничким стварима и детаљима много да говоримо. Изволите?

Новинар: Имали сте јутрос суђење са Немањом Колесаром, како је то прошло и за када је заказано ново суђење?
Александар Вучић: Ја сам мислио да сам вашима већ дао изјаву. Ново суђење је заказнао за 27. март и биће интересантно. Ја сам данас признао да све, пошто ме је господин Колесар тужио за оно што сам рекао на телевизији б92 у три емисије, ја сам понудио чак и да му доставим снимке тих емисија пошто не знам да ли они имају и рекао сам да сам био веома благ као да нисам доручковао тих дана, а да мислим много горе о господину Колесару и да сваку реч која је изговорена да могу још двоструко да је појачају, да ћу је потписати и да заиста мислим да је то срамота за Србију и да је био један од кључних људи у пљачкашкој приватизацији. Питање тужилачке стране мени упућено је да ли знам да је он већ гоњен за све то и да је ослобођен у тим кривичним поступцима, на шта сам ја рекао да знам и кад ДС тужи и знам кад ДС суди тако да ДС је пресудила да и онај кофер са 100.000 евра је пао са неба, дакле нико га није ни донео, нико није ни дошао, нити је било неког кофера, то је нека птица са неба бацила тако да ДС може да ради шта хоће. Изволите?

Новинар: Да ли знате када ћете објавити имена кандидата за председника и премијера и зашто сте најавили  да ће то бити ових дана?
Александар Вучић: Зато што смо очекивали да ће да распишу изборе. Ја сам данас заказао конференцију за новинаре да бих вам објаснио у чему је њихов трик. Било је да ће данас расписати изборе председничке, али неће, они их неће ни сутра расписати, управо у томе и јесте трик њихов. Дакле, зато што смо ми били сигурни да је нормално да распишу кад и парламентарне па дајете и председничке, али они то не желе, они желе да злоупотребљавају и даље време па као синоћ на вашој телевизији прича Борис Тадић о нечему, прва вест нити ви знате о чему прича нити ико овде зна о чему је причао, држи неку чашу вина, појма нема ни шта пије ни шта прича, ником није ни важно, али је 5 минута имао у вашем Дневнику, а шта смо ми имали? Ми тамо у 25 минуту 20 секунди и то онако слика са покривалицом, е то вам је слика и прилика данашњег режима, е зато је он то урадио. Значи, оног тренутка када буду расписани избори ми ћемо вам све рећи. Ми идемо најнормалније онако како смо све предвидели, онако како смо кандидате за све показали и приказали јавности док не распишу неке нове изборе. Ако распишу те нове изборе ми ћемо одмах, уверен сам, први изаћи са именима људи за та места. Али у томе и јесте трик и због тога сам се пре свега и обратио новинарима.

Новинар: Значи, ако распишу председничке изборе онда ћете рећи име и за председника и за премијера?
Александар Вучић: Јесте, али ми смо све рекли до сада. Ви ми причате као да ми немамо кандидата! Па ми смо једини који имамо кандидата за све функције данас, ми смо то једини рекли и за премијера и за градоначелника, у сваком граду нам се зна кандидат за градоначелника, немамо шта да кријемо, од Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Лесковца. Просто не разумем то, као ми кријемо као и они. То што они немају кандидата за премијера, то што они не знају шта ће то је њихов проблем, ми тај проблем немамо. Изволите!

Новинар: Хтела сам да питам, јел имате слоган, можда и ко вам то ради? Помињали сте и странце да вам раде кампању, ко је тај фамозни Израелац?
Александар Вучић: Има више људи који раде у нашем тиму, домаћих по пореклу и људи који живе у иностранству а Срби су, али има и људи који су странци и који су наши пријатељи и са којима радимо тако да није то нека велика тајна, али нисам са њима разговарао да ли желе да иду у јавност или не.

Новинар: А слоган?
Александар Вучић: Слогани на различитим нивоима биће различити слогани. Не мислим да је слоган кључна ствар, мислим да је идеја кампање оно што би они рекли кључна ствар, а то је са чиме ћете пред људе, шта ће бити ваша кампања, шта ћете да понудите грађанима, а оно што је најважније и што људи највише траже то је више радних места и бољи животни стандард. Дакле, тиме ћемо се бавити, нудићемо најконкретнија решења.

Новинар: Нисте одговорили колегиници са Б-92 који су ваши предлози за кандидате?
Александар Вучић. Нисам рекао да имамо, рекао сам имаћемо кандидате за све. Ми данас имамо и кандидата за премијера и кандидата за градоначелника.

Новинар: А ако се буду расписали и председнички избори?
Александар Вучић: Имаћемо истог дана и кандидата за председника и кандидата за премијера.

Новинар: Јел можда  нека жена?
Александар Вучић: Можда нека жена, можда неки мушкарац.

Новинар: Само да вратимо причу на почетак, да ли процењујете да ће председник Србије да распише изборе...

Александар Вучић: Знате, кад смо били клинци разликовлаи смо се по томе ко је џентлмен па кад се потучемо ко то уради један на један, а постојали су они који дођу и увек као хијене притрче да неког шутну кад је већ на земљи. Е таква је ДС,  они увек планирају како себи да обезбеде 9:1, или 10:1, у некој борби кад играмо кошарку да они играју са 5 играча, а ми да играмо са 3 итд. Дакле, они не могу да одиграју поштену утакмицу, они не могу да одиграју 5 на 5, а да судија буде неутралан, не мора да суди за њих и морају да имају два играча више. Дакле, хоћу да вам кажем да ДС не може да прихвате равноправне услове, шта ће да понуде људима, шта ће да кажу, не могу ништа. То је суштина целе приче и ја вам зато унапред кажем, они ће чекати још колико времена не би ли Тадић рекао како је све успео као председник, а онда ће да вас изненаде - ево кренули смо и у припремне преговоре за добијање датуме, то ће бити следеће изненађење и то ће председник Републике да саопшти и кад то каже ево сад смо добили припремне разговоре за добијање датума  и сад могу и да кажем да подносим оставку и тражим следећи мандат, јер све што сам рекао испунио сам. Смешни су као биоскоп, што би мој син рекао. И то су генији планирали данима и недељама и мислили су сад то нико неће да сазна. Па кажите ми где је ту фер плеј, где је ту елементарна коректност према политичким противницма и сад председник има свој блок, он сам са собом 5 минута прича шта хоће, али онда после тога не морате да бринете, ми ћемо сви остали да станемо у два минута са све једно седам режимских странака које такође имају да понуде промене после 12 година своје владавине.

Новинар: По вашем личном мишљењу, да ли би господин Николић био бољи кандидат за премијера или председника?
Александар Вучић: Не бих да се изјашњавам по том питању. Снага Томислава Николића је у томе што је човек компромиса, што је човек спреман, вољан и способан да направи најбољи тим, што је човек који би ујединио Србији на којој год функцији да буде, човек који не би водио страначку политику, човек који не би био председник само СНС, већ и председник демократама, социјалистима и свима другима, што се за господина Тадића не може рећи, човек који би постигао национални консензус по питању Косова и Метохије и човек који би, сигуран сам, постигао најшири могући друштвени договор око начина како да привучемо више инвеститора, како да обезбедимо више радних места. Уверен сам да бољег човека за то нема, зато што он нема ту врсту ни личног ни партијског односа, као што има Борис Тадић или неки други кандидат. А успут видим да и други кандидују своје председнике, само их питам за шта их кандидују? Да бу у другом кругу рекли - е сад моји гласајте за Бориса Тадића. За шта се то кандидује Ивица Дачић? Не знам. За шта Панић, Динкић, за шта се кандидују кад знају да немају никакве шансе, само да би рекли у другом кругу - ми подржавамо Бориса Тадића. Не, ми мислили да ћете да подржите светог Петра. Смешни су са триковима за малу децу.
Изволите, има ли још неко питање? Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!