Вести

Велики народни скуп данас у подне

По стоти пут обавештавамо председника Демократске странке, Бориса Тадића, да не рефлектује себе у наше одело, зато што, ако је његова политичка странка чинила насиље, линчовала своје политичке неистомишљенике готово до смрти, тако су, подсетићу вас, прошли Милановић, Комраков и многи други, упадала у полицијске станице и отимала оружје, случај Мајке Јевросиме, којима су касније људи на београдским улицама убијани, ако је њихова политичка странка спаљивала виталне државне зграде, морамо да га обавестимо да ми то нисмо радили и да то нећемо да радимо. Очигледно је да је председник Демократске странке у страху од даљег губитка поверења народа, покушава да заплаши део људи, не знам што му то треба. Нас да уплаши није успео, нека он ради свој посао. Добро је да нам је ставио до знања да га избори веома плаше. Што се тиче стабилности, Српска напредна странка, за разлику од њега, управо јесте за стабилност, а то значи да је главни носилац и узрок свих нестабилности у земљи управо Борис Тадић и Демократска странка. Они су ти који су довели народ на ивицу глади, на ивицу пропасти, они су ти који су људе довели на ивицу беде и егзистенције. Они су ти који су проузроковали чињеницу да људи тако жарко желе промене и толико желе промене у овој земљи. Српска напредна странка ће, такође, увек водити рачуна о свом европском путу, о путу Србије у Европу, али ће нама увек бити најважнији интерес грађана Србије и наћи ћемо некако и средину и јединство између свега тога, али ћемо и поред свега тога имати храбрости да саопштимо Борису Тадићу шта заиста јесте, шта је права истина и како и на који начин ћемо до ње доћи. Ми ћемо показати сутра одлучност и, као што сам рекао једанпут, нема повлачења, нема предаје пред режимском бахатошћу и осионошћу и то је добро да знају.
Тако да позивамо грађане Србије да присуствују великом народном скупу сутра. Позивамо људе да присуствују гандијевски мирном  скупу. Свако ко покуша да баци један камен знаћемо да га је режим послао, знаћемо да је режимски слуга, јер нема никакве разлике између режимских слугу које свакога дана пишу увреде против опозиције у Србији и оних који би бацили камен на нашем митингу. И једни и други слиже режиму на најпрљавији начин и зато позивамо све људе да се наоружају миром и стрпљењем и трпељивошћу. Ми ћемо гандијевским методама с миром и у срцу и души на потпуно миран начин победити сутра својим бројем, својом енергијом, својом одлучношћу. И видећете, народ је непобедив. А овако бахати политичари увек на изборима добију заслужну оцену.
Изволите ако имате неко питање, спреман сам на ваша питања да одговарам.

Новинар:  Агенција Бета. Ко ће говорити сутра на митингу?
Александар Вучић: Видећемо, биће доста говорника.

Новинар: Дајте нам нека имена.
Александар Вучић: Говориће неколико људи, претпостављам, из врха СНС, председници странака са којима сарађујемо, али ће бити и других људи који ће говорити и из других политичких странака, уметници и тако даље, пошто ће дуже трајати програм.

Новинар: А из којих странака?
Александар Вучић: Па, то ће бити вероватно неке мањинске странке и тако даље.

Новинар: Да ли су оне чланови владајуће коалиције?
Александар Вучић: Не.

Новинар: Значи нико из владајуће коалиције неће.
Александар Вучић: Не, не. Па, људи који желе промене у Србији. Ови из владајуће коалиције, они Бога моле да избори не буду никад. Ако могу још један дан да задрже своје фотеље, били би најсрећнији.  Можда ће РТВ да нам пошаље Вјерицу Радету или тако некога, али сумњам.

Новинар: Можете ли да нам кажете које ће то странке онда бити?
Александар Вучић: Па, биће онда разне ромске, влашке партије, просто, биће их.

Новинар: Имам једно питање. Можете ли мало да нам појасните шта је било на том састанку између господина Николића и Тадића? Где је то било? Код кога? У ДС-у или овде? У каквом тону је то протекло? Можда је било неких лоших речи.
Александар Вучић: О тону и о слици не могу да вам кажем апсолутно ништа, али могу да вам кажем једино да резултата нема, зато што смо ми тражили компромис, рекао бих, десетинама пута смо чинили уступке, правили компромисе, једноставно лидер режима није желео компромис, желео је да наметне оно што је воља његове странке и да то буде једино могуће. Ми на то не можемо да пристанемо. Очигледно је да режимлије нису желеле договор и то је то.

Новинар: А шта конкретно? Да ли сте ви били на том састанку?
Александар Вучић: Не, нисам био, али могу да вам кажем, пошто сам то знао, јер је јуче то госпођа Џеси почела да шаље свим медијима шта ће отприлике да буде резултат, па смо ми говорили да нема договора, па ми људи нису веровали. Је ли тако? Бар вас троје овде сте ме јуче звали са тим са чим је Џеси јуче изашла око два сата. Колико је било? Око три. Није ни важно. Што је изашла са тим папиром и јуче је са тим папиром изашао господин Тадић и поновио је то што је госпођа Џеси јуче јављала свима, да смо се ми договорили, са чим се ми нисмо договорили. А то је, како они кажу – „после добијања статуса кандидата, од чега ће користи имати сви грађани, у мирној, цивилизованој и демократској атмосфери“, а ваљда она сад није таква, „одржаће се избори“. Е то је отприлике била јуче њихова идеја. Нису, додуше, говорили да било чиме ми претимо, пошто ми мислимо да они прете, а ваљда госпођа Џеси добије још један напад храбрости, па онда почне да вређа своје политичке противнике, тако то иде у Србији.

Новинар: А где је био тај састанак?
Александар Вучић: Не знам, али на њихов позив, претпостављам у Председништву.

Новинар: Можете ли да нам кажете те детаље, ко је кога позвао, када сте? Пошто нас то занима.
Александар Вучић: Не пада ми напамет. Бавим се суштином проблема у Србији и лошим режимом, а не тиме да ли су попили чашу воде или чашу кафе.

Новинар: Мене занима шта је тачно било.
Александар Вучић: Али ја немам појма и мене није интересовало. Од некога ко не зна шта је било, не можете да чујете шта је било. Мене су занимале друге ствари.

Новинар: Господине Вучићу, ко је кога позвао, бар то знате?
Александар Вучић: Па и ми смо послали јуче саопштење, рекао сам данас два пута на позив председника Демократске странке. Изволите.

Новинар: Господине Вучићу, после тих разговора, сазнали смо да нема договора, остаје ли став да ће митинг да траје један дан и да ће се сутра увече људи разићи? Очекујете ли да ћете до сутра увече имати датум избора?
Александар Вучић: То је наша намера, то је наша жеља и уколико су они иоле разумни, рационални и уколико не буду слушали савете режимских слугу, који су много радикалнији, чак и од врха режима, уверен сам да ће имати довољно памети да такву одлуку донесу.

Новинар: Ако не?
Александар Вучић: Ако не, сва одговорност за ионако тешко стање у земљи је на њиховим леђима.

Новинар: Шта то значи?
Александар Вучић: То што сам рекао. На чистом српском сам рекао, могу и на енглеском и на француском и на руском, ако хоћете.

Новинар: Остајете ли на улици, на српском чистом?
Александар Вучић: Да. Завршићемо све сутра.

Новинар: Како ћете завршити ако не буду расписани избори?
Александар Вучић: Сву одговорност за стање у земљи сносиће лидер режима и Демократска странка.

Новинар: Да ли је тачно да ово није био једини сусрет Николића и Тадића?
Александар Вучић: Није тачно, много слушате шта причају Ивица Дачић и његови коалициони партнери. Лажу, као и обично.
Изволите, имате ли још неко питање.

Новинар: Ево, господине Вучићу, ја сам из Радија Слободна Европа. Како мислите, дакле, конкретно, ако вам се...
Александар Вучић: Као што лажу и ово данас да је Тома Николић тражио сусрет са Мери Ворлик и тако даље. Па ће сутра да се исправљају у тим истим новинама и тако даље, да се извињавају.

Новинар: Могу ли само да завршим ово питање? Да ли сте тражили сусрет и да ли сте имали претходних дана са још неким дипломатама?
Александар Вучић: Имали смо много сусрета и ниједан сусрет није био на наш захтев. Ниједан.

Новинар: И шта сте ви њима рекли?
Александар Вучић: Ниједан сусрет, дакле, имали смо много сусрета са представницима земаља Европске уније, Сједињених Држава, свих земаља са Истока, дакле, са свима, ниједан од састанака није био на наш захтев. И причали смо о уобичајеним темама, када их је интересовао митинг и о томе.

Новинар: Шта је била њихова порука?
Александар Вучић: Па не би било фер да говорим о томе, али могу да вам кажем да се нису претерано мешали, за њих је важно да не буде било каквог насиља, што је важно и за грађане Србије, наравно. И зато не разумем чему доливање уља на ватру и зашто се овако понаша председник Демократске странке.

Новинар: Како мислите конкретно да натерате власт да распише изборе онда када ви предлажете? Да ли је сутрашњи митинг, а ви сте конкретно одговорили на та два питања, међутим, један дан на улици. Ако вам сутра не успе, шта даље? Како као странка мислите и као лидери опозиције да натерате власт да распише изборе?
Александар Вучић: Натераћемо их сутра. Ако их не натерамо сутра, верујте, њихова популарност ће пасти испод популарности Живковићеве Владе. Како и зашто, даље не могу да објашњавам.

Новинар: У којој фази су вам тренутно односи са ДСС-ом? Шта се ту дешава? Да ли разговарате?
Александар Вучић: Разговарамо.

Новинар: Да ли преговарате о нечему конкретном?
Александар Вучић: Разговарамо.

Новинар: Хоће ли бити неко од председника ДСС-а случајно?
Александар Вучић: Па, то сте ме питали пре две недеље, па пре три недеље, па сте три дана... Дакле, шта је задатак свих режимских слугу био пре две недеље, кад је требало да се смањи први пут прича о снази митинга, онда су дошли и састанак који је одржан између Томислава  Николића и Војислава Коштунице, онда је било одржали сте састанак, али пошто се то не свиђа режиму и режимске слуге да би се додвориле и госпођи Џеси и осталима, онда су решили да ураде следећу ствар: да кажу – али Коштуница неће бити на митингу. Каква је то вест? Каква је то вест, пошто је то било очекивано, пошто о томе нисмо разговарали. Сад ме опет питате да бисте рекли – сутра митинг напредњака, Коштуница одбио око тога. Извините, такву вест нећете да добијете. Нећу да вам кажем шта ће да буде, а госпођа Џеси ће да вам саопшти свима ко ће да буде гост, ја очекујем да она спреми за данас за три сата још један онај, како оно иде Бабовићу кад шаље код вас у „Новости“? Како се зове оно папирче што пошаље, шта мора, а шта не сме. Тако да ја очекујем данас у три сата да сви добијете упутства како госпођа Џеси, не кажем да сви слушају, слушају неки, срећом већина су разумни и знају да је Србија важнија од госпође Џеси.

Новинар: Јел можете само, ја се извињавам, да ли можете да кажете да ли имате дијаметрално супротне ставове у вези са изборима, Демократска странка не жели изборе пре статуса кандидатуре, ви кажете раније...
Александар Вучић: То није тачно.

Новинар: ...ви кажете да хоћете да знате 16. априла који је датум избора.
Александар Вучић: Да, али ми кажемо – хоћемо да имамо изборе после предлога Европске комисије за добијање статуса кандидата.

Новинар: Добро, али ако они врло лако, као што видимо, још не излазе са тим датумом, које је то средство борбе које ћете употребити? Да ли је то штрајк глађу? Да ли је то...
Александар Вучић: Да гладујемо, знате, могли бисмо да гладујемо месецима. Пошто, ја имам резерви и сад то би трајало месец дана, а да мучимо људе месец дана нема никаквог смисла.

Новинар: Добро, који су даљи кораци после митинга? Ваши.
Александар Вучић: Па, спремаћемо се полако за изборе да их победимо.

Новинар: Извињавам се, која је суштина разлике? Ви тражите после добијања статуса кандидата, је ли тако? А власт је данас саопштила, Тадић каже после добијања статуса кандидата. А ви хоћете...
Александар Вучић: Зато што власт хоће да каже следећу ствар. Сад ћу ја да вам објасним разлику.

Новинар: Стварно ми није јасно.
Александар Вучић: Дакле, 12. октобра доноси Европска комисија предлог односно препоруку за статус кандидата, тог тренутка ми мислимо да избори могу да буду расписани и могу да буду одржани у новембру, могу да буду одржани у децембру. И немамо ништа против, нека бирају датум који год хоће. Сваки датум је за њих пораз, а за Србију победа, али шта они хоће. Они хоће да кажу – не, ми ћемо да чекамо и одлуку шефова држава, ми ћемо да чекамо и одлуку Савета Европске уније која може да се догоди да буде и 20. јануара, па ћемо тек тад да расписујемо изборе. Што значи да су избори у марту. Ја се надам да сам сад био врло прецизан и довољно јасан у чему је разлика. И то нема, као што знате, никакве везе са Европом, никоме у Европи не смета датум 18. децембар. Никоме у Европи. То је све што могу да вам кажем. Апсолутно никоме у Европи тај датум не смета. Смета само режиму у Србији. Имају неку традицију да их и на овим локалним изборима у децембру лагано победимо. Имали су оно давање виза 1. децембра, па смо их 7. децембра са девет посто подели на Вождовцу. Ваљда неће да понављају. То сад неће да буде девет, него мало више.

Новинар: Не знам да ли сте видели онај интервју у „Пресу“ у коме господин Николић каже да је био на инаугурацији, а не знам ви сте рекли да га нисте видели Лукашенка...
Александар Вучић: Никада га нисам видео на инаугурацији. Па, не, али инаугурација је била три месеца пре тога што сте ме питали. То је било пет месеци, шест месеци, а не тад кад смо били нас двојица у Москви. Ја никад у животу нисам ни био тамо, нити га видео, нити било шта слично. Нисам ишао ни на инаугурацију. Радио сам овде, имао неке обавезе.

Новинар: Господине Вучићу, опростите још само једно питање које се тиче медија, хоће ли сутра бити шетње?
Александар Вучић: Предвиђена је шетња. Предвиђена је шетња.
Да, баш онако како сте је ви организовали некада, баш тако.

Новинар: Да ли је то Гандијевски метод, да се иде поред РТС-а?
Александар Вучић: Гандијевски, него шта него гандијевски. Ми признајемо само гандијевске методе за разлику од ових ваших. Само гандијевске методе. И по томе се од вас разликујемо. Дакле, предвиђена је шетња, да ли ће бити, то још не могу да вам потврдим. Али је предвиђена шетња.

Новинар: Реците ми, колико људи очекујете?
Александар Вучић: Па, ја на волим да  дајем ту врсту процена, посебно не волим да се гађам цифрама онако како су то радили жути 20 година, па лагали народ. Колико су оно рекли – пола милиона 5. октобра. Погледајте снимке, видећете негде између 80 и 90.000. Али, како да вам кажем, они су научили да лупетају глупости, имају слуге своје који ће те глупости да казују свуда. Тако да ја немам проблем са тим, а реално ће бити преко 100.000 људи. Што значи, када бисте извештавали исто као 5. октобра, негде два милиона људи отприлике, зависи ко говори и како говори, али реално преко 100.000 људи.

Новинар: Ако може још једно питање.
Александар Вучић: Може, може, само напред, данас сам веома расположен.

Новинар: Ако можете да прокоментаришете ову пресуду Готовини у Хашком трибуналу на 24...
Александар Вучић: Нисам видео, чуо сам да је 24 добио, али нисам видео. Дакле, видео сам оно што сте објавили као вест кратку, али нисам видео садржај пресуде. Оно што једино могу да вам кажем да су „Олуја“ и „Бљесак“ једни од најтежих злочина који су се догодили после Другог светског рата на територији Европе. Тако да у то нема никакве сумње.

Новинар: На крају је то и потврђено.
Александар Вучић: Па, ја мислим да је веома важно да и Хрватска, као наш сусед добро разуме не само поруке међународне заједнице, већ бих рекао поруке протераних грађана српске националности који су тражили само мало правде и своју имовину, а нису за све ове године добили. Можда се неко отрезни због ове пресуде, ако ништа друго.
Изволите, ако имате још неко питање.
Хвала вам најлепше и срећан рад вам желим.
Е сутра, извините само техничка једна информација. Имате посебан део за све вас направљен. Имаћете посебну додатну заштиту, сви новинари, без икакве разлике, неколико медијских кућа ћемо додатно да обезбеђујемо, које су затражиле ту врсту подршке, тако да...

Новинар: Да ли ће бити ТВ преноса?
Александар Вучић: Ми ћемо подизати пренос на сателит, тако да ће сви моћи да преузму те параметре, сад немојте технички да ме држите за реч како ја то објашњавам. Људи из Пинка ће то да раде, подићи ће те параметре на сателит и свако ће моћи да се укључи у било ком тренутку, посебно што мислим да ће бити интересантно током целог дана како ће се ствари одвијати. Док будемо чекали поруку Луја XIV и одговор, али у сваком случају оно што је важно то је да ће сви бити безбедни и да ћемо имати, видећете много наших људи у редарским униформама, у оним флуоресцентним прслуцима, а свакоме ћете моћи да се обратите и сви имају стриктан налог да помогну сваком новинару у сваком тренутку.

Новинар: Значи, биће и већи број људи из обезбеђења.
Александар Вучић: Биће и већи број људи из нашег обезбеђења, а биће и већи број људи присутан.

Новинар: Господине Вучићу, извините, јел остаје то изненађење које власт неће моћи да...
Александар Вучић: Па не знам колико је изненађење, али сам уверен да је за режим изненађење, да.
Новинар: То ће бити на почетку.
Александар Вучић: Добићете као у позоришту плави програм.
Све најбоље вам желим.