Вести

Весић: Београд добио другу еколошку линију коју чине електроаутобуси

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовали су пуштању у рад друге еко-линије и представљању нових аутобуса на електрични погон.

Весић је рекао да је Београд добио другу еколошку линију коју чине електроаутобуси и навео да је купљено десет таквих возила, од којих осам саобраћа на тој линији.

"Ова линија повезује две реке, СЦ "Милан Гале Мушкатировић", односно Дорћол и Београд на води. Осим Софије, једини смо град у региону који има еколошке аутобусе. То је иначе део наше стратегије да до 2030. године немамо ниједно возило на фосилна горива у јавном превозу. Ми ћемо 2028. завршити прву линију метроа, 2030. другу, у међувремену купујемо аутобусе чији је погон на природни гас. Већ смо купили стотину аутобуса, који стижу током пролећа, а постављамо и гасне станице. По нашем плану сваке године у наредних пет година куповаћемо стотину аутобуса на гас, као и нових десет електроаутобуса", појаснио је Весић.

То значи да, додао је, када 2030. проради метро, нећемо имати ниједно возило у јавном превозу које иде на фосилна горива. Тај циљ, рекао је Весић, постићи ћемо пет година после Париза, који је задао себи задатак да то уради 2025. године.

"У наредним данима очекује нас тендер за нових 80 тролејбуса. Иначе, на линијама имамо 80 тролејбуса, који су стари и зрели за замену. У наредних пет година биће замењено свих 80 тролејбуса. То ће бити истовремено и електроаутобуси и тролејбуси, који ће делом моћи да возе без пантографа. Ове године ћемо почети и са успостављањем јавног речног превоза. То значи да ће до 2030. у Београду бити чист еколошки превоз и мислим да је то велика ствар и велика победа за све Београђанке и Београђане", нагласио је Весић.

Весић је подсетио да је пре шест година направљена прва еколошка линија – прва у региону, и, како је додао, у том тренутку била је једина еколошка линија у Европи која је имала само електроаутобусе.

Весић је захвалио премијерки, министарки Вујовић и Влади Србије на подршци у свим пројектима.

"Заједно постижемо циљеве које смо задали, а то је да Београд буде здрав и чист, а да грађани имају добар и комфоран превоз", закључио је Весић. 

 

 

Извор: Танјуг