Вести

Весић: Београд је главни град свих Срба

Представници Града Београда, на челу са замеником градоначелника Гораном Весићем, угостили су у згради Геозавода делегацију Бањалуке, предвођену градоначелником Игором Радојичићем, којој је том приликом представљен пројекат "Београд на води".

Весић је гостима из Бањалуке пожелео добродошлицу и рекао да "Београд на води" није наш највећи финансијски пројекат, попут београдског метроа чија ће градња почети следеће године, али да је суштински најважнији из више разлога.

"Тај пројекат је променио инвестициону климу у Београду и управо због њега ми већ три године издајемо сваке године грађевинске дозволе за више од милион квадрата што ће се десити и ове године, упркос епидемији корона вируса", рекао је Весић.

Додао је да је пројектом "Београд на води" обновљен део града који је био потпуно запуштен.

"Невероватно је да Београд, који има више од 100 километара речних обала, то није користио. Пре само неколико година овде су биле шине, мочвара, људи који су живели у неусловним објектима и вагонима", рекао је Весић и додао да је тај део града сада поново враћен грађанима.

Навео је да је пројекат "Београд на води" променио размишљање инвеститора о Београду јер, како је рекао, док се тај пројекат није појавио, нисмо имали довољно инвеститора који су улагали у главни град Србије.

Додао је да смо захваљујући том пројекту успели да покренемо велике инфраструктурне пројекте још из времена Јосипа Броза Тита, наводећи да је 1971. године донета одлука да се изместе железничка станица и пруга.

"Требало нам је 50 година да то урадимо и никада се то не би урадило да нисмо имали овако велики пројекат који је то омогућио. Одлука да се измести аутобуска станица донета је 70-их година прошлог века, тек сада то радимо и следеће године ће бити измештена", рекао је Весић.

Истакао је да изградња Београда значи и изградњу Бањалуке, Косовске Митровице... јер је, додао је, Београд главни град свих Срба.

"Ако је Београду добро, биће добро и другим српским градовима јер ми инвеститоре који улажу у Београд можемо да убедимо да улажу и у Нови Сад, Ниш, Косовску Митровицу, Бањалуку.", рекао је Весић.

Изразио је задовољство што ће данас бити потписана Повеља о братимљењу Београда и Бањалуке јер је то, како је истакао, споразум са нашом браћом.

"Ми, наравно, сарађујемо и са другим градовима. Сарађујемо и са Сарајевом, али нико не може да нас убеди да нам је Сарајево драже од Бањалуке. Наша сарадња са Бањалуком неће наштетити нашу сарадњу са Сарајевом, али у Бањалуци живе наша браћа и зато нам је то најважнији град у Босни и Херцеговини, а сарађиваћемо наравно и са другим градовима", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг