Вести

Весић: Београд је поново највеће жариште корона вируса у Србији

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Београд поново највеће жариште корона вируса у Србији и апеловао на грађане да се придржавају епидемиолошких мера.

Весић је рекао да је од 111 новозаражених у Србији, 40 одсто у Београду, односно да је до укупног броја тестираних, 4,3 одсто у Београду.

Весић је додао да ће данас заседати Кризни штаб и апеловао на грађане да се придржавају свих епидемиолошких мера како "не бисмо упропастили оно што смо учинили претходних месеци, када је Србија била једна од земаља с најмање новозаражених".

Весић је нагласио да маске треба носити у јавном превозу, тржним центрима и свим другим затвореним просторима.

"Неколико је дана било хладније, баште нису радиле и ово што се дешава је последица да се маске нису носиле у затвореним просторима. Молим и апелујем на све Београђане и Београђанке, на запослене у радњама, носите маске у затвореним просторима. То је једини начин да се заштитимо од епидемије, да не дођемо у ситуацију у којој смо били у јуну или марту и да поново свако зна неког ко је позитиван на Ковид-19", рекао је Весић.

Весић је додао да ће Београђани, уколико се буду поштовале мере, успети да изађу из ове ситуације на најбољи могући начин и да дочекају вакцину која ће омогућити да се трајно заштитимо од вируса.

Весић је нагласио да је јуче почела вакцинација против сезонског грипа, која може да се прими у свим домовима здравља.

"У Скупштини Града јуче су се вакцинисали сви који су желели", рекао је Весић и апеловао на грађане да приме ту вакцину.

Весић је нагласио да вакцина против грипа има довољно.

"Трудили смо се свих ових месеци да омогућимо да раде угоститељски објекти, да раде привреда, људи зарађују, да живот тече нормално и да се истовремено заштити здравље становништва", рекао је Весић.

Весић је истакао да долази викенд, када се људи понашају опуштеније, и позвао грађане да буду дисциплиновани.

"Ми смо ноћас контролисали неких 80 објеката, мање више се примењивале мере, али постоје одређени ресторани и гости који не желе да примењују мере. Молим да се понашамо одговорно овог викенда јер како се будемо понашали овог викенда, таква ће нам епидемиолошка ситуација бити у понедељак, уторак и среду", нагласио је Весић.

Весић је додао да ако грађани буду одговорни, сачуваће се животи и здравље људи и живот ће наставити да нормално тече.

Упитан да ли ако дође до повећања броја заражених може да се очекује поновно увођење ванредне ситуације или стања у Београду, Весић је рекао да то није тема која је на дневном реду.

"У овом тренутку је довољно да се сви држимо епидемиолошких мера", поручио је Весић и као пример придржавања мера навео школе у којима је забележен само један случај преношења са једног на другог ученика.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк