Вести

Весић: Безбедност грађана и њихова имовинска сигурност наша стална обавеза

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је безбедност грађана сталан посао којим се бави пре свега Министарство унутрашњих послова, али да је потребна тесна сарадња с локалном самоуправом како би тај посао био обављен на прави начин. 

Весић је захвалио министру унутрашњих послова Александру Вулину и начелнику београдске полиције Веселину Милићу на њиховом присуству седници Скупштине града. 

“Чињеница да данашњој седници присуствују први људи српске и београдске полиције доказ је да имају велико поштовање према овој институцији. Иако Скупштина града нема формалних надлежности по питању безбедности, јасно је да на том задатку морамо да радимо заједно како би лична и имовинска сигурност свих грађанки и грађана била заштићена. Данас је на дневном реду Скупштине и ребаланс буџета којим ће бити обезбеђена додатна средства за заједничку борбу и већу сигурност свих грађана", рекао је Весић. 

Весић је открио да ће Град Београд обезбедити средства за куповину једног патролног чамца који ће заједно користити комунална милиција и речна полиција. 

“Тај чамац ће бити много боље опремљен од оних које тренутно користе припадници речне полиције и тако ћемо допринети већој сигурности на рекама. Град Београд ће такође обезбедити средства за пројектовање и изградњу још једне зграде за ватрогасну службу на Новом Београду. Осим што постоји посебна веза између Града и ватрогасаца, сигурно је да ће ватрогасне службе много лакше функционисати у Новом Београду када тамао буду стациониране, а не као сада када кроз градску гужву морају да долазе из Рузвелтове улице. Неколико пута сам о томе разговарао са министром Вулином, али и о измени одређених законских прописа којима би Град стекао могућност да додатно финансијски стимулише припаднике полиције који раде на територији Београда. Без увреде, није исто бити полицајац у малом месту и у Београду, не само по питању обима посла већ и свих опасности које овај позив носи", додао је Весић. 

Према његовим речима, у наредних неколико година Београд ће добити свој ситуациони центар где ће се налазити контролне собе за комуналну милицију, јавни превоз и саобраћајну полицију. 

“Ситуациони центар ће се налазити у Блоку 42 у близини нове аутобуске станице и заузимаће површину од око 4.000 квадратних метара. Морам да похвалим сарадњу комуналне милиције и полицијске управе за град Београд која је беспрекорна и захваљујући којој можемо делом да растеретимо полицију неких задатака" , рекао је Весић и захвалио министру Вулину који је прихватио иницијативу да се ова тачка нађе на дневном реду данашње седнице. 

Весић је истакао да је министар Вулин прихватио иницијативу да се једном годишње организује седница посвећена безбедности, на којој ће и припадници Министарства унутрашњих послова од одборника који представљају грађане моћи из прве руке да чују све што грађане брине, а тиче се безбедности.

 

 

Ребалансом буџета обезбеђено више новца за многе важне пројекте у наредном периоду

Разлог због којег се ребаланс буџета ради после два месеца од усвајања јесте чињеница да нико не може да претпостави како ће се одвијати финансијска ситуација у време епидемије вируса корона. Нисмо могли да знамо каква ће бити наплата изворних прихода, какве ћемо трансфере добијати и каква ће бити привредна активност, рекао je Весић.

"У децембру смо као одговорна градска власт предложили најрестриктивнији могући буџет, јер за разлику од наших претходника не узимамо кредите да би Град био ликвидан. У овом буџету постоји и ставка о враћању 45 милиона евра кредита наших претходника. Будући да наплата прихода иде добро и да постоје нераспоређена средства из прошлих година, на основу тога можемо да предложимо већи градски буџет. Овај градски буџет је већи за 6,3 одсто у односу на онај који смо усвојили у децембру, што је нешто мање од осам милијарди динара повећања. Све то значи да је буџет Београда за 2021. годину милијарду и 127,5 милиона евра", рекао је Весић.

Према његовим речима, буџет Града је повећан за 5,3 одсто, док су општински буџети повећани за 16,3 одсто.

"Све општине које имају руралне средине добиле су линеарно по 50 милиона динара, док су остале добиле по 25 милиона. Ребалансом градског буџета одвојено је 250 милиона динара за реконструкцију фасада, док ће Влада Србије обезбедити још толико за исту сврху, па ће Град потрошити око 4,5 милиона евра на реконструкцију фасада. Од 2013. године уређено је око 500 фасада и то је приметно. Новим Статутом Града Београда општинама је омогућено да у договору са стамбеним заједницама такође раде на реконструкцији фасада. Ребалансом је обезбеђено и 360 милиона динара за замену еколошки неприхватљивих, енергетски неефикасних и технолошки дотрајалих светиљки у приградским општинама. Град је онда усвајањем новог статута прошле године преузео бригу о јавној расвети у приградским општинама и затекао јако лоше стање. То значи да ће јавна расвета у седам приградских општинама пре свега бити квалитетнија", додао је Весић.

Весић је потврдио да је обезбеђено три милијарде динара за куповину 100 зглобних аутобуса на природни гас.

"Одлуком Града, обавезана су и сва јавна предузећа да се више не купују возила на дизел, а недавно је расписана јавна набавка за куповину 10 електричних аутобуса. Независно од текуће године, Град ће у наредних пет година сваке године куповати по 100 нових аутобуса на гас или друга еколошки прихватљива горива, али куповине возила на дизел више неће бити. Такође, одвојено је 50 милиона динара за чишћење графита, што ће се посебно односити на фасаде зграда које представљају културно-историјска добра. Такође, одвојено је 95 милиона динара за куповину више од 40 мерних станица за мерење загађења. Наредне године ће у исту сврху бити одвојено више од 100 милиона, што укупно чини око 200 милиона динара за куповину мерних станица. Тренутно у Београду имамо само неколико мерних станица које су застареле и налазе се на местима где је највеће загађење. Нове мерне станице створиће и могућност да се прогнозира ниво загађења за наредни дан, што сада није случај. Загађење у Београду није новост, актуелно је деценијама, а ово је начин да се изборимо са тим проблемом", нагласио је Весић.

Весић је истакао да је обезбеђено и 225 милиона динара за све елаборате који морају да буду урађени за другу линију метроа.

"То је важно да се уради сада како не бисмо губили време. Упоредо са изградњом прве линије, која почиње 1. новембра ове године, почеће се са пројектовањем друге линије, која треба да повеже Железничку станицу у Земуну, преко Новог Београда, Врачара, Звездаре и Вождовца са насељем Миријево. Друга линија треба да почне да се гради 2023. године, како би била завршена до 2030. године. Осим тога, обезбеђено је 200 милиона динара за Угриновачки пут. Када на јесен буде отворена брза пруга Београд – Нови Сад, потребно ће бити да се укину сви постојећи пружни прелази који на брзој прузи не могу да постоје. Због тога је расписан тендер за изградњу надвожњака, за који је одвојено 600 милиона динара, а радови ће бити завршени до краја текуће године. Угриновчаки пут се ради како би постојала пречица коју ће грађани моћи да користе до завршетка радова на изградњи надвожњака", рекао је Весић.

Весић је нагласио да је ребалансом обезбеђено 700 милиона динара за изградњу Музеја града Београда, што је посебно значајно јер је последњи музеј у Београду изграђен пре готово 60 година.

"Изградња Музеја града Београда је заправо реконструкција зграде Војне академије на углу Ресавске и Немањине улице. Музеј града Београда постоји 118 година и никада није имао своју зграду, већ се налази на 14 различитих локација. Нови Музеј града Београда простираће се на 17.000 квадрата, што је три пута више у односу на Народни музеј. Наша процена је да ће трошкови бити између 23 и 25 милиона евра, а са Европском унијом преговарамо и о томе да из ИПА фондова добијемо око 15 милиона. За рестаурацију објекта у Карађорђевом парку, који ће бити Легат Моме Капора, издвојено је 70 милиона динара. По договору са Љиљаном Капор, удовицом Моме Капора, сва његова заоставштина поклања се Граду Београду – биће направљен легат који ће припасти Музеју града Београда. За изградњу летње сцена Београдског драмског позоришта биће издвојено 18 милиона динара, а током ове године биће завршен и пројекат који ће омогућити да Нови Београд добије позориште", истакао је Весић.

Весић је додао да ће ребалансом буџета Завод за заштиту споменика културе Града Београда добити 50 милиона динара, а колико то значи говори чињеница да је буџет ове институције 67 милиона динара.

"Са Јавним предузећем "Београдска тврђава" Град ће радити два пројекта која су предвиђена овим буџетом. Први је обнова Зиндан капије, а други обнова Капије Карла Шестог. Ребалансом буџета издвојено је око 12 одсто више новца за културу, а посебно сам поносан на чињеницу да Београд издваја за културу много више од УНЕСКО препоруке. За бесплатне школе спорта биће издвојен 61 милион динара, а 23 милиона динара за наставак реконструкције Пионирског града. Такође, ребаланс ће обезбедити чак 400 милиона динара за куповину таблета и дигиталних уџбеника за сву децу од првог до четвртог разреда у државним школама на територији Београда. У Београду тренутно око 67.000 малишана похађа разреде од првог до четвртог, а кроз пројекат "Паметни град" свако дете ће добити таблет, који ће бити задужен преко школе, а имаће и картицу са бесплатним интернетом. Крајем маја, када буде завршен избор предмета за 4. разред, расписаћемо конкурс и купити дигиталне уџбенике према ономе што школе одреде. Тако ће свако дете на територији града имати таблет и дигиталне уџбенике. То у овом тренутку има само неколико градова у Европи", поручио је Весић.

Весић је најавио и отварање нових фабрика у Лазаревцу, Сурчину и Младеновцу. Навео је да ће нова фабрика у Лазаревцу обезбедити 300 радних места, док ће Сурчин добити фабрику са 400 радних места.

"Спремамо и једну фабрику у Младеновцу. Тако ми видимо Београд – да се људи запосле и да у буџету има више новца да можемо све проблеме да решавамо", рекао је Весић образлажући ребаланс градског буџета.

Весић је навео да је јутрос примио позив председника Србије Александра Вучића из Уједињених Арапских Емирата, који му је, како је рекао, рекао да хитно нађе локацију да се направи фабрика за вакцине.

"Ту ће бити 300, 400, можда и 500 радних места", додао је Весић.

 

 

Град преузео оснивачка права над КПГТ-ом

Одлуком Скупштине Града Београда, основана је нова установа културе Позориште КПГТ, а како је тим поводом истакао Весић, на овом пројекту радило се протеклих шест месеци. Весић је подсетио да Град Београд дуго већ помаже у раду ове установе.

“Не треба ни подсећати какав је траг Љубиша Ристић оставио као засигурно наш најбољи позоришни редитељ у 20. веку. Било је важно да на известан начин институционализујемо рад КПГТ-а, због чега смо у договору са њим преузели оснивачка права, а он ће бити именован за директора овог позоришта. Попут Театра „Вук”, неће имати запослене глумце, већ само двоје запослених, а глумци ће бити ангажовани по пројектима које ће подржавати Град Београд. Добро је да Београд има једно алтернативно позориште у којем ће играти млади и неафирмисани глумци", рекао је Весић, истичући да је ово начин да само позориште опстане у будућим временима.

Весић је додао да је ово својеврсна формализација односа између Града и позоришта, али да би било добро да Београд убудуће добије и приватна позоришта, изражавајући наду да ће са бољом економском ситуацијом бити више таквих пројеката у граду.

Весић се осврнуо и на недавно гостовање „Њујорк сити балета” у оквиру овогодишњег Београдског фестивала игре, који су имали прву представу после годину дана и то баш у нашој земљи.

“Београд је постао значајно културно седиште. Са оваквим радом и приступом култури биће још значајних пројеката“, најавио је Весић.

 

 

Нова улагања у Комуналну милицију

Весић је изјавио да је током ове године примљено 98 нових комуналних милиционера и најавио да ће бити расписан конкурс за још 52.

Весић је на седници Скупштине града најавио да ће бити купљене нове униформе за Комуналну милицију.

"То ће бити униформе најбољег квалитета, боље него што их имају у Министарству унутрашњих послова јер хоћу да наша Комунална милиција има најбоље могуће униформе", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је Комунална милиција добила нове аутомобиле и систем "Око соколово", те најавио да ће сви добити таблете.

"Биће умрежени са полицијом и много брже ће радити. Ако све буде како треба са изменом Закона о буци, добиће и мераче буке и то ће бити најбоље опремљена служба", рекао је Весић.

 

 

Скупштина Града Београда изгласала глумца Тихомира Станића за селектора БЕЛЕФ-а

Скупштина Града Београда изгласала је глумца Тихомира Станића за селектора Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ-а, на период од две године.

На иницијативу заменика градоначелника Горана Весића, на функцију селектора значајног градског фестивала предложен је овај реномирани уметник.

"Желимо да БЕЛЕФ постане прави летњи фестивал. Наиме, у време короне биће све мање грађана који ће путовати и зато је потребно да током лета имамо богат културни програм. Тихомир Станић ће сигурно моћи да да свој велики допринос. Причали смо неколико пута о томе како он види своје ангажовање и сигуран сам да ће обогатити БЕЛЕФ", истакао је Весић.

Весић је додао да је идеја Града да БЕЛЕФ буде присутан у свим деловима града, да се многи јавни простори освоје, као и многи нови тргови, где ће се приказивати позоришне представе и одржавати концерти.

"На тај начин ће на сваком кораку Београђани имати квалитетну културну понуду. Сасвим сигурно ће глумац Тихомир Станић томе допринети", нагласио је Весић.

 

 

Велики број градова у Србији заинтересован за систем Око соколово

Весић је рекао да велики број градова у Србији жели да купи систем Око соколово, што значи да је он добар, те је донета одлука да Град Београд свим градовима поклони систем, али да они плаћају одржавање.

"Око соколово је домаћи софтвер, власништво је "Паркинг сервиса", и зато је и била потребна одлука како би они као јавно предузеће могли да изађу на тржиште. Имамо чак седам градова из региона који желе да купе Око соколово, њима ћемо тај систем продати. Тако да се показало да у нечему можемо да будемо бољи од других. Овом одлуком данас омогућавамо Паркинг сервису да направи уговор и некоме прода свој систем, те да он буде примењен и у другим градовима", појаснио је Весић образлажући Информацију о потреби да се заинтересованим јединицама локалне самоуправе, јавним и јавно комуналним предузећима чији су оснивачи јединице локалне самоуправе, као и заинтересованим трећим лицима омогући коришћење модела успостављеног електронског система контроле паркирања на територији града и потреби одређивања ЈКП за јавне гараже и паркиралишта "Паркинг сервис" за носиоца активности.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Студио Б