Вести

Весић: Чак и у смањеном буџету имамо преко милијарду евра

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас, образлажући предложени ребаланс буџета, да су финансије Града Београда стабилне, али да је разлог за смањење буџета учешће Града у републичком програму помоћи привреде услед епидемије вируса корона.

Весић је на седници Скупштине града Београда на којој се расправља о ребалансу буџета казао да ће Град Београд, и поред смањења буџета, расписати тендер за изградњу још пет вртића, као и да се Град ове године није задужио ниједан евро, да је исплатио све своје обавезе и није прихватио одлагање плаћања рата кредита.

"Чак и са овако смањеним буџетом имамо преко милијарду евра, а првенствено је било планирано да буде милијарду  205 милиона евра. Када је на власти био Ђилас буџет Београда био је 565 милиона евра", казао је Весић.

Истакао је да никаква смањења нису рађена када су у питању социјална давања, вртиће и функционисање комуналног система.

Весић је појаснио  да је епидемија корона вируса оставила последица на економију и да је Град Београд морао у јулу да усвоји ребаланс који је смањио буџет за 15, 16 одсто.

Како каже, тада су проценили да ће имати мање прихода, а једна од најважнијих одлука Владе Србије која се тиче помоћи привреде јесте одлагање плаћање пореза на зараде и да се одложи плаћање на две године, што у буџету Града Београда учествује са 66 одсто.

"Један месец је за нас око шест милијарди мање прихода“, казао је Весић и додао да је и Град узео учешћа у томе како би сачувао привреду и радна места.

Дошли смо у ситуацију да ове године имамо 8,1 одсто незапосленост у Београду, што је 2012. године износило 16,2 одсто, казао је Весић.

Други разлог за ребаланс буџета, како је навео заменик градоначелника, је тај што су одлучили да се не задужују.

„Понашамо се домаћински, колико имамо толико трошимо. Нисмо одложили ниједан евро враћања страних кредита, ми ове године у буџету имамо 38 милиона евра да вратимо кредита које је узимао наш претходник, највише за мост на Ади, нуђено нам је да нам се одложи две рате и пребаци за следећу годину. Одбили смо то вратићемо до последњег евра и на тај начин показујемо и страним партнерима да смо одговорна локална самоуправа“, испричао је Весић.

Према његовим речима, и овако смањен буџет даје могућност за неколико нових ствари, а једна од најважнијих је што се омогућава да се распише тендер за изградњу нових пет вртића.

Весић је подсетио да је ове године почела изградња шест нових вртића, а да ће тендери бити расписани за изградњу вртића на Миљаковцу 3, у Браће Јерковић, Миријеву, на левој обали Дунава и у једној приградској општини за коју се тренутно тражи локацију која је чиста, а има потребу за вртићем.

"Никада се у историји Београда од када постоји организован смештај деце у вртићима, од 1930. године није изгардило 11 вртића за годину дана", истакао је весић и додао да ће у тих 11 вртића имати места за 3.000 деце.

У Београду је ове године листа чекања била око 2.500, а пре осам година листа чекања је била преко 10.000, казао је Весић и додао да данас у вртиће иде 73.391 дете, а да је 2012. у вртиће ишло 49.062 детета.

"Ми смо већ једина локална самоуправа у Србији у којој више од 70 одсто деце иде у вртић“, казао је Весић и образложио да је Влада Србије задала задатак свим локалним самоуправа да до 2025. године имају преко 70 одсто деце која иду у вртиће.

У јулу месецу ове године просечна плата у Београду је била 628 евра, казао је Весић и упоредио тај податак са последњим даном 2012. године, када је просечна плата била 452 евра.

Весић је такође рекао да је са 31. јулом ове године у Београду било запослено 750.550 особа, а да је 2012. године било запослено 558.620 особа.

„За осам година отворено је 191.880 радних места на територији Града Београда“, нагласио је Весић.

Када причамо о грађевинским дозволама, како је подсетио Весић, у Београду је до 31. августа издато 712.467 квадрата, а већ сада имамо издатих дозвола за око милион и 300.000 квадрата.

Поредећи тај податак са подацима из 2012. године, Весић је казао да је 197.000 квадрата.

Весић је најавио да ће и ове године, као и прошле, у октобру направити предлог буџета, који ће неколико недеља бити на јавној расправи, а када се заврши јавна расправа усвојиће буџет до краја новембра.

 

Инвестиција сада има 10 пута више него у време Ђиласа

Весић, одговарајући на примедбе одборника Скупштине града Београда СзС-а да није паметно штедети на инвестицијама, казао је да инвестиција у престоници Србије има 10 пута више него у време док је Београд водио Драган Ђилас.

Представници СзС-а, који бојкотују рад градског парламента, упозорили су данас на конференцији за медије испред Сава Центра да град штеди на инвестицијама и пројектима у граду и да ће се то обити Београђанима о главу.

Весић је истакао да ће за канализацију у Борчи за коју је одвојено 55 милиона евра, а за шта је узет кредит ЕИБ-а, бити расписан тендер у децембру, док ће за изградњу фабрике за прераду вода тендер бити расписан у новембру и додао да то што стављају примедбу на то раде јер су незналице и не знају да читају буџет у којем се и не спомињу кредити.

"Њима није пало на памет да изграде канализацију у Борчи, грађани у Борчи нису имали канализацију ни 2012., ни 2005, 2009. године, па их није било срамота да не изграде, а онда ми узмемо кредит, завршимо пројекте, расписујемо тендер и онда каже неки паметњаковић да ми нећемо почети ове године да градимо", испричао је Весић.

Весић каже и да је Никола Јовановић, који је данас поднео оставку на место шефа одборничке групе СзС-а, пред прошлу седницу „махао“ папирима са којима је хтео да докаже да нема пара за аутобуску станицу, а да у ствари се ради аутобуска станица кроз јавно-приватно партнерство са БАС-ом и да зато тих средстава нема у буџету, јер град ради само околне саобраћајнице.

Говорећи о инвестицијама у престоници Србије, Весић је подсетио да се ради Булевар патријарха Павла који је део унутрашње обилазнице Београда, а који ће спојити Бањицу са мостом на Ади, затим да се пројектује проширење од насеља Степа Степановић према аутопуту, да се завршава обилазница око Београда.

Такође, Весић је навео и да су они за време Драгана Ђиласа само могли да сањају о 11 нових вртића у једној години, што ће Град Београд финансирати ове године, као и да садашња градска власт гради фабрику за прераду отпадних вода у Великом селу.

"Имамо 100 директних излива канализације у Саву и Дунав, годишње сипамо у те реке фекалије у запремини од 60.000 олимпијских базена. Што Ђиласу није пало на памет да гради фабрику отпадних вода", нагласио је Весић.

Додао је да је завршена експропријација и да почиње да се ради на изградњи топловода Обреновац - Београд, почиње да се ради канализација у Јајинцима следеће године, ради се Кумодрашки колектор, ради се регионални водовод...

"Људи за време Драгана Ђиласа нису имали воду у Гроцкој, а онда се он нашао паметан да прича о томе. А он у својим кућама има воду. Школа у Лештанима коју смо сада завршили, имала је пољски тоалет до пре 500 дана док нисмо почели да радимо школу. Нисам сигуран да Ђилас у својим кућама има пољски тоалет и није га било брига за децу у Лештанима, а данас та деца имају најмодернију школу у Београду", испричао је заменик градоначелника.

Одговарајући на примедбу одборника Грађанског демократског форума Радета Вељановског зашто ребаланс буџета не ступи на снагу у року од осам дана, Весић је казао да ће ребаланс ступити на снагу објављивањем у Службеном гласнику како се увек и радило.

Одговарајући на примедбу о децентрализацији општина, Весић је казао да је обим градског буџета сада већи за 40 милиона евра него што је био 2012. године и да је то у смислу новца децентрализација макар што се тиче новца.

"Не кажем да је довољно и да не треба да буде више. Планирано је да повећањем буџета то буде више“, казао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг