Вести

Весић: Град Београд наставиће да сарађује са Косовском Митровицом

Становници "Самачког блока" у Косовској Митровици, који су у пожару остали без својих домова, данас су добили кључеве нових станова.

Реч је о 20 породица српске националности које ће живети у згради чију су изградњу, која је коштала 42 милиона динара, финансирали Град Београд и верници Српске православне цркве из главног града.

Након свечаног пресецања црвене врпце и обиласка станова, кључеве нових домова уручио им је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је навео да су те породице живеле заиста у невероватним условима који нису примерени не 21. него 20. веку, а можда ни 19. веку јер су делили један тоалет и кухињу.

"То је стварно недопустиво у времену у којем живимо", рекао је Весић и изразио задовољство што су данас добили станове и решили стамбено питање.

Весић је истакао да ће Град Београд наставити да сарађује са Косовском Митровицом и подсетио да Београд помаже у механизацији, када су у питању комунална предузећа.

"Данас сам погледао планове за три лепа парка која они покушавају да ураде у Косовској Митровици", рекао је Весић и додао да ће замолити компаније са територије Београда да дају донације за један од тих паркова.

Навео је да ће се у Косовској Митровици сваког месеца организовати позоришне представе из Београда, како дечје, тако и представе за одрасле.

"На тај начин ћемо, као Град Београд, сарађивати, са највећом српском средином на Косову и Метохији", рекао је Весић.

Подсетио је да, осим Града Београда, и београдске општине сарађују са српским срединама на КиМ, наводећи да је реч о 16 београдских општина, те да ће ускоро то бити и општина Стари град.

"Они имају обавезу да помажу наше средине, организују заједничке манифестације, помажу изградњу инфраструктурних пројеката... На тај начин, сви дајемо допринос да наш народ остане на КиМ јер суштина сваке политике је да народу буде боље. Ако људима није боље, та политика није добра и зато је важно да на овај начин чинимо добро људима јер то показује да је политика која се води добра", рекао је Весић.

Додао је да је и председник Србије Александар Вучић више пута рекао да ће нам, ако српски народ не остане на КиМ, једног дана неко рећи "за шта се ви борите када овде нема ваших људи".

С тим у вези, Весић је изразио задовољство што је, како је рекао, последњих неколико година први пут заустављен тренд одласка људи са КиМ.

"Да би људи остајали овде, морамо да обезбедимо да им буде боље и зато ће Град Београд, наставити да подржава Косовску Митровицу јер све што чинимо овде, чинимо за наш народ. Знам да то није довољно и да овде постоје много веће потребе од онога што може да помогне Град Београд, али добро знате да помаже и Влада Србије и донатори и на тај начин чинимо да грађани свих националности који живе у овом делу Косовске Митровице имају бољи живот", истакао је Весић.

 

Споразум из Беле куће први повољан споразум за Србе са КиМ

Весић је изјавио да је споразум потписан у Вашингтону први повољан споразум за Србе на Косову и Метохији после једног века који ће, истакао је, омогућити да ту дође више инвестиција.

Весић је рекао да је можда и најважнији део тог споразума инвестирање Америчког развојног фонда који ће следеће недеље отворити своју канцеларију у Београду која ће, додао је, улагати у инфраструктуру и подршку малим и средњим предузећима.

Навео је да ће многа од тих предузећа бити са севера КиМ, али и из осталих делова КиМ јер, додао је, споразум потписан у Вашингтону треба да обезбеди новац за мала и средња предузећа и у Србији, и Албанији, Северној Македонији, Црној Гори... како би свима у региону било боље.

"Када будемо имали бољу економију и боље живели, лакше ћемо решавати отворена политичка питања", рекао је Весић.

Весић је додао да ће споразум потписан у Вашингтону омогућити и повољне кредите за људе који послују, као и да ће бити новца и да се ураде тргови, изгради путна инфраструктура, зграде, вртићи, паркови…

"Зато је тај споразум важан и зато је важно што смо питање КиМ кренули да решавамо од решавања економских проблема јер суштина је у томе да свима буде боље, да буде боље и Албанцима који живе у јужном делу Косовске Митровице и нашим људима који живе овде, у северном делу", рекао је Весић.

Истакао је да вашингтонски споразум обезбеђује мир, сигурност и бољи развој.

"Његова суштина је да читавом региону буде боље и ми се надамо да ће се позитивни ефекти тог споразума тек показати када заживи ''мини Шенген'', када будемо имали јединствену трговинску зону и кад роба буде ишла без икакве царине и пореза без обзира да ли иде у Тирану, Београд, Скопље, Приштину...када људи буду могли да раде без радних дозвола без обзира да ли сада живе у Тирани, Београду, Скопљу. То ће омогућити да више инвестиција дође у регион јер наступамо заједно као једно велико тржиште", закључио је Весић.

 

Парк у Косовској Митровици од донација компанија из Београда

Весић је обишао локацију на којој ће бити парк чија ће градња, како је рекао, бити финансирана од донација компанија са територије града Београда.

Реч је о парку који ће бити у међублоковској површини, на углу улица краља Петра и Лоле Рибара у северном делу Косовске Митровице, где се налазе нелегални објекти чије је уклањање већ почело.

"Познат сам по томе да уређујем Београд и правим тргове и паркове, а тај ''вирус уређивања градова'' се шири по читавој Србији, па је стигао и до Косовске Митровице", рекао је Весић.

Навео је да је посебно срећан што челници Косовске Митровице разумеју да је неопходно уредити јавне просторе како би квалитет живота људи био бољи.

"Током посете, показали су ми пројекат три јавне површине, односно три парка и ја сам одабрао овај, Студентски парк, и замолићу компаније које раде у Београду да донирају део средстава и буду донатори овог парка", рекао је Весић и додао да ће вредност тог парка бити око 150.000 евра.

Додао је да је суштина сваке политике да буде боље за живот људи.

"Ако политика не доноси добро људима, то није добра политика и ми се заиста трудимо да помогнемо Косовску Митровицу јер Београд има обавезу, као главни град Србије, да помаже сваку средину у којој живе наши људи, а једна од њих је и Косовска Митровица", рекао је Весић.

Истакао је да ће Београд и убудуће наставити да помаже Косовској Митровици и додао да је сигуран да ће овај парк бити још један доказ пријатељства и сарадње Београда и Косовске Митровице.

 

 

Извор: Танјуг