Вести

Весић: Интермодални терминал значајан за развој Београда

Интермодални терминал у Батајници, за чију је изградњу данас положен камен темељац, један је од најзначајнијих пројеката за развој Београда, оценио је заменик градоначелника, Горан Весић и истакао да тај пројекат, пре свега, значи радна места за више од 1.000 људи.

Весић је рекао да је Град Београд веома захвалан председнику Србије, Александру Вучићу и влади што су управо тај пројекат предложили Европској унији да се финансира јер је, како је истакао, интермодални терминал један од најзначајнијих пројеката за развој Београда.

"Као што је председник Вучић рекао, у Немачкој постоји око стотину оваквих терминала и управо су они покретач немачке привреде. Ово ће бити први пут да у југоисточној Европи добијемо овакав терминал и то је нешто због чега сам заиста поносан", рекао је Весић.

Весић је навео да Европска унија у овај пројекат улаже 13,7 милиона евра, а Влада Србије 1,7 милиона евра, док је Град Београд, прецизирао је, до сада за експропријацију земљишта уложио око 450 милиона динара, што је мало мање од четири милиона евра.

"У наредне три године ћемо још урадити експропријацију 60 хектара около за шта ћемо издвојити додатних 20 милиона евра што значи да ће Град Београд издвојити око 24 милиона евра у читав овај терминал", рекао је Весић.

Весић је навео да ће интермодални терминал у Батајници значити радна места за више од 1.000 људи и да неће бити камиона у центру града, јер ће више робе долазити ту.

"Београд ће постати место где долази пуно робе што је важно за развој наше привреде. Када погледате и оно што председник Вучић ради са мини Шенгеном, то значи да ће се овде царинити роба која ће онда потпуно без икакаве царине ићи у Северну Македонију и Албанију и зато је овај терминал важан. Иако некоме можда не изгледа да је то велика инвестиција као метро, верујте ми да није ништа много мање значајна", закључио је Весић.

У Батајници је данас положен камен темељац за изградњу Интермодалног терминала који ће, како је рекао председник Вучић, бити нека врста ширег логистичког центра где ће се вршити претовар робе из камиона у возове - нека врста "суве луке", као предуслов за даљи економски напредак.

 

 

Извор: Танјуг