Вести

Весић: Купујемо по милион маски и рукавица, заштитићемо грађане

Надамо се да ће две недеље примене нових мера за сузбијање ширења корона вируса у Београду, у коме је уведена ванредна ситуација, бити више него довољне да се изађе из тренутног таласа и да се припремимо за оно што нас чека на јесен, изјавио је заменик градоначелника Београда, Горан Весић.

Весић је навео да је Град Београд оформио посебан магацин за ванредне ситуације и да купује заштитну опрему.

Рекао је да Град Београд купује по милион маски и рукавица, заштитна одела, средства за дезинфекцију, заштитне баријере и све што је неоходно да се заштите грађани.

"И у будуће ћемо имати свој магацин за ванредне ситуације, јер често се дешавају различите несреће. Нажалост, у овој земљи су ти магацини који су некада постојали уништени последњих деценија и ми смо као земља дочекали ову несрећу која се догодила почетком године да малтене нисмо имали залиха. Наравно, није имала ниједна друга земља, а то не значи да не треба да будемо спремни уколико се деси било каква нова ситуација", рекао је Весић.

Напоменуо је да смо сада искуснији, те да су у међувремену набављени респиратори и да је у последњих шест година много уложено у здравствени систем.

"Председник Александар Вучић се посебно тиме бави, знате и сами колико је Вучић лично респиратора обезбедио за ову земљу. Стиже данас у Нови Пазар десет нових респиратора. Замислите шта би се у овој нашој земљи десило да Вучић последњих шест година није уложио толико у здравствени систем", рекао је Весић и навео да су многе болнице у Србији реновиране.

Весић је позвао грађане Београда да поштују све мере и да без обзира што је лето, да поново носимо маске и да будемо одговорни према себи и према другима.

"Ако будемо такви заједно ћемо брзо изаћи из ове кризе, вратићемо се нормалном животу што сви жарко желимо и заштитићемо и себе и друге", поручио је Весић и навео да морамо да наставимо и научимо да живимо са вирусом, јер држава и привреда морају да се развијају и не могу да стану.

Влада Србије је јуче, на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести ''COVID-19’’, донела нове мере за Београд које ће важити до 18. јула, а које, између осталог, предвиђају да се у главном граду ограничава рад свих угоститељских објеката и ноћних клубова, без изузетка, у времену од 23 сата до шест сати ујутру.

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метар.

Такође, обавезно је ношење заштитних маски у јавном градском и приградском превозу и у међуградском превозу.

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописана је казна у износу од 5.000 динара, за свако физичко лице које буде кршило ову меру.

Влада је, такође, донела одлуку да се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, а на отвореном простору за више од 500 људи.

Приликом било каквих окупљања на затвореном или отвореном простору неопходно је поштовати физичку дистанцу од 1,5 метар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк