Вести

Весић: Надам се да ће Србија и Италија још дубље сарађивати

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктруе Србије Горан Весић, који борави у званичној посети Риму, изјавио је Танјугу да ће данас са члановима италијанске владе разговарати о могућности укидања билатералних и транзитних дозвола између Србије и Италије. 

Министар Весић је уочи састанка са потпредседником Савета министара и министром саобраћаја и инфраструктуре Италије Матеом Салвинијем, као и члановима делегације италијанске владе, рекао да Србија и Италија годишње размене око 22.300 дозвола за наше и италијанске ауто-превознике.

"Сваки долазак српских ауто-превозника у Италију и италијанских у Србију подразумева узимање посебних дозвола и одлазак у министарство, без обизира да ли је то Рим или Београд, и додатну процедуру која апсолутно није потребна. Србија већ има са седам земаља Европске уније слободан режим без икаквих дозвола. И једна од мојих првих активности када сам постао министар јесте да упутим свим министрима земаља чланица ЕУ с којим  немамо слободан режим без дозвола, да тај режим укинемо", рекао је Весић.

Навео је да је министар Матео Салвини одмах одговорио и позвао на састанак, тако да ће главна тема данашњег разговора бити процедура за укидање дозвола за транзит. 

Весић сматра да ће то бити велики подстрек за српске ауто-превознике, јер ће имати могућност да раде исто као и сви који се налазе на простору Европске уније.

Министар Весић каже да се и у Београду данас одржава састанак Мешовите комисије између Немачке и Србије, на којој се такође расправља о укидању дозвола.

Наводи да је и тај састанак организован на основу писма које је послао Влади Немачке. 

Тема разговора са италијанским министром саобраћаја и инфраструктуре биће и економска и привредна сарадња Србије и Италије.

"Наша спољнотрговинска размена прошле године износила је 4,5 милијарди евра, она је за око 10,5 одсто већа него 2021. и бележи константан раст. Италијани су у последњих 10 година у Србију инвестирали око милијарду евра. У Србији ради око 1.200 италијанских компанија, оне запошљавају 50.000 људи. Италија је свакако наш значајан партнер", истакао је Весић. 

Навео је да Србија са Италијом сарађује у индустријама као што су конфекција и увоз машина.

"Понудићу им да сарађујемо и када је у питању ИТ индустрија, ту имамо заиста добра искуства, а у Србији постоје услови да се таква сарадња и одвија. Позваћу италијанске компаније да учествују на међународним тендерима, први такав тендер ће бити за пругу Београд - Ниш коју финансирамо заједно са Европском инвестиционом банком, Европском банком за обнову и развој и Европском унијом која је дала грант већи од 600 милиона евра", рекао је Весић.

Весић је истакао да се нада да ће Србија и Италија још дубље сарађивати, јер је реч о две пријатељске земље.

Додаје да је министар Салвини посебно пријатељски настројен према нашој земљи и народу и да је осудио бомбардовање Србије 1999. године.

Министар гађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наводи и да ће се у Београду 21. марта одржати Научно-пословни форум "Србија - Италија", на коме ће учествовати око 140 италијанских компанија, а посебно малих и средњих предузећа и да ће форум бити идеална прилика да им се Србија представи као повољно место за инвестиције.

 

 

За почетак биће повећан број транзитних дозвола

Весић, после састанка са потпредседником Савета министара Италије и министром инфраструктуре и саобраћаја, Матеом Салвинијем, рекао је да ће две земље у наредном периоду заједнички да раде на укидању транзитних дозвола. 

Весић је, после састанка у Министарству инфраструктуре и саобраћаја у Риму, истакао да ће за почетак бити повећан број издатих дозвола и да ће процедура за издавање бити олакшана, а да ће после тога бити одржан састанак мешовите комисије која ће радити на укидању дозвола. 

Весић је истакао и да ће у наредним недељама две Владе потписати меморандум о сарадњи у области инфраструктуре. 

Такође, у Привредној комори Србије ускоро ће бити организован састанак на коме ће присуствовати представници грађевинских компанија из обе земље, како би се разговарало о заједничком учешћу на тендерима и проширењу сарадње. 

У име председника Србије и Владе,  Весић се захвалио Салвинију на подршци коју је пружао Србији, чак и у време НАТО агресије 1999. године.

Салвини је Весићу пренео подршку Владе Италије за европски пут Србије и чланство наше земље у Европској унији. 

Констатовано је на састанку да је спољнотрговинска размена у порасту, али да има простора за рад када су у питању ИТ индустрија, креативна индустрија и зелена енергија. 


На помолу нова сарадња са Италијом у више области

Весић је после састанка са потпредседником Савета министара Италије и министром инфраструктуре и саобраћаја Матеом Салвинијем рекао да ће две земље у наредном периоду заједнички да раде на укидању транзитних дозвола, као и да се очeкује нова сарадња у области грађeвинарства и када је реч о повезивању Италије са српским брзим пругама. 

Весић је, после састанка у Министарству инфраструктуре и саобраћаја у Риму, истакао да ће за почетак бити повећан број издатих дозвола и да ће процедура за издавање бити олакшана, а да ће после тога бити одржан састанак мешовите комисије која ће радити на укидању дозвола. 

Навео је и да ће у наредним недељама две владе потписати меморандум о сарадњи у области инфраструктуре и најавио је да ће 21. марта бити организoван форум у Београду, на којем ће бити присутно 145 фирми из Италије.

"Наредних месеци у Привредној комори Србије биће приређен и заједнички састанак италијанских и српских грађевинских компанија, како би једни друге упознали и како би се разговарало о заједничком учешћу на тендерима у Србији, Италији и на трећим тржиштима", навео је Весић.

Додао је да је Салвини изразио интересовање Италије да се та земља повеже с пројектом брзих пруга у Србији, попут оне према Будимпешти.

"То важи и за пругу која се сада гради према Нишу и биће продужена до Северне Македоније, а једног дана и са Грчком и Турском, па Италија има интерес да се и на тај начин транспортно повеже са Србијом и Балканом", рекао је Весић.

Напоменуо је да већ постоје иницијативе и за такво повезивање са Аустријом.

"А сада се и Италија укључује у овај европски пројекат, што је веома важно, јер ћемо имати снажнију подршку да тај пројекат буде што пре реализован", нагласио је Весић.

Константовано је на састанку да је спољнотрговинска размена у порасту.

"Када је реч о те 4,5 миљарде наше размене то су традиционалне гране у којима ми сарађујемо са Италијом попут индустријских машина, конфекције, обућа и одећа, али да има простора за рад када су у питању ИТ индустрија, креативна индустрија и зелена енергија", рекао је Весић.

У име председника Србије и Владе, министар Весић је захвалио Салвинију на подршци коју је пружао Србији, чак и у време НАТО агресије 1999. године.

Весић је додао да је италијански политичар један од ретких који је увек изражавао разумевање за позицију Србије.

Весић додаје и да му је Салвини пренео подршку Владе Италије за европски пут Србије и њено чланство у Европској унији.

"Веома је важно да имамо једног тавког пријатеља како би Србија испунила свој стратешки циљ и постала чланица Еевропске уније", додао је Весић.  

Весић је на крају позвао Салвинија да посети Србију, што ће, како је рекао, италијаснки министар учинити до краја године, па ће то бити прилика да се разговара о новим областима сарадње.

Весић је истакао да константно напредује сарадња Србије и Италије, с којом Србија има 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства.

 

 

 

Извор:Танјуг