Вести

Весић: Ове недеље завршавамо поделу таблета

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је Основну школу "Радоје Домановић" на Новом Београду где је почела подела таблета ђацима трећег, четвртог, петог и шестог разреда и лаптопова њиховим учитељима и наставницима. Весић је навео да ће ове недеље Град поделити таблете у општинама Нови Београд, Палилула, Лазаревац и Обреновац чиме ће, додао је, потпуно бити завршена подела таблета ђацима на територији града који иду у трећи, четврти, пети и шести разред, а има их 67.592.

Са таблетом деца добијају и картицу са бесплатним интернетом и приступ дигиталним уџбеницима, подсетио је Весић и додао да се истовремено врши и подела лаптоп рачунара учитељима и наставницима који држе наставу у трећем, четвртом, петом и шестом разреду, те да ће укупно бити подељено скоро 7.000 лаптопова. Весић је истакао да је Београд на овај начин направио крупан корак ка дигитализацији јер ће свако дете и наставник у овим разредима бити спремни за дигиталну наставу.

Навео је да ће од следеће недеље ЈКП "Инфостан технологије" имати састанке са директорима школа и разговарати о томе како се користе таблети.

"Радићемо обуке за наставнике како би могли боље да искористе опрему коју су добили јер сада нема више ниједног разлога да се део наставе не одржава са дигиталним уџбеницима с обзиром да ће сва деца добити таблете, а наставници лаптоп рачунаре", рекао је Весић.

Додао је да је Београд обезбедио за своју децу оно што немају ни деца у Риму, ни у Паризу ни у Берлину - да читави разреди имају таблете, дигиталне уџбенике и бесплатан интеренет.

"Верујте ми да у многим земљама Европске уније, у главним градовима, ни половина школа нема интернет, а у Београду свака од 180 основних школа има интернет", додао је Весић. Изразио је задовољство што ће ове недеље бити завршена акција поделе таблета.

"Било је много препрека, многи нису веровали и сада, када завршимо са поделом таблета, креће следећа ''битка'', а то је да се они користе и да до краја ове године ових скоро 68.000 таблета буду коришћени за образовање и да потпуно припремимо нашу децу за живот у 21. веку јер у овоме смо бољи од многих земаља Европске уније, а ако у нечему треба да будемо бољи, супер је да смо бољи у образовању јер је то најбоља инвестиција коју можемо да имамо", рекао је Весић.

Подсетио је да 34.000 родитеља ђака првог и другог разреда основних школа на територији Београда има право да оствари субвенцију за куповину уџбеника и да је конкурс отворен до 30. септембра.

 

Више од 22.000 пријава за субвенцију за куповину уџбеника

У Београду се до сада више од 22.000 родитеља чија деца иду у први и други разред основне школе пријавило за градску субвенцију за куповину уџбеника, изјавио је Весић.

Весић је подсетио да право на ту субвенцију има 34.000 родитеља у главном граду и позвао све који се до сада нису пријавили да то учине до 30. септембра, до када је отворен конкурс.

Појаснио је да се родитељи за ову градску помоћ пријављују уз потврду из школе да је дете уписано у први или други разред, очитану личну карту чиме доказују да су родитељи и законски заступник детета и копију платне картице са текућим рачуном.

"Пријава може да се изврши онлајн, а може и писаним путем и у року од десетак дана стиже око 6.000 динара на њихов рачун, што је новац једнак цени четири уџбеника за први и други разред - српски, математика, свет око нас и изабрани страни језик. Та вредност зависи од издавача до издавача, а просечно је око 6.000 динара ", рекао је Весић.

Додао је да Град Београд на тај начин жели додатно да помогне родитељима да лакше прођу септембар, када имају велике трошкове јер деца полазе у школу.

 

 

Извор: Танјуг