Вести

Весић: Планирање атентата на председника мора да се схвати озбиљно

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је изјавио да је имао привилегију да буде сарадник Зорана Ђинђића, као сада и Александра Вучића, подсетио да је био присутан када су се дешавале радње које су претходиле убиству тадашњег премијера Ђинђића и упозорио да је садашња ситуација слична.

"Нажалост, не могу да не приметим да се дешавају сличне ствари. Пре свега, свако упозорење би требало да буде озбиљно схваћено. Актуелно упозорење је стигло преко Еуропола, организације коју чине полиције европских земаља. Не могу да разумем спрдњу на друштвеним мрежама и у појединим медијима који се на тај начин односе према тој информацији. На исти начин су се односили када се догодио покушај атентата на Ђинђића код хале Лимес", рекао је Весић.

Весић је рекао да се сећа медија који су писали да је Ђинђић организатор атентата на самог себе и да је све измислио, а неколико недеља касније се нажалост догодио и прави атентат и показало се да су сви ти догађаји били повезани.

"Делом, исти људи се спрдају и са овом темом и то заиста не могу да разумем", рекао је Весић.

Весић каже да не разуме државне функционере, министре, директоре јавних и других предузећа, као и партијске функционере СНС - потпредседнике странке, чланове Председништва, Главног одбора, који нису нашли за сходно да се огласе.

"Притом имамо поуздане информације да се прети председнику странке, односно председнику државе. То не могу да разумем, али већ сам то гледао и нажалост, ово упозорење мора да се схвати озбиљно и обезбеђење председника мора да се појача. Једноставно, морамо да разумемо да постоје они који мисле, а имамо много непријатеља као земља, да би Србију требало да зауставе јер се развијамо економски и војно, зато што се боримо против организованог криминала и зато што ово није иста земља као пре 10 година. Граде се ауто-путеви и остала инфраструктура и они мисле да ће све то стати уколико уклоне председника Вучића", рекао је Весић.

Поновио је да би бар чланови СНС-а, који су на положајима захваљујући Вучићу који је победио на изборима, требало да буду уз њега.

Весић је изразио забринутост због "спрдње једног дела јавности и ћутања другог дела јавности око ове теме", како страначке тако и државне.

"То није коректно нити морално и ти људи би требало да размисле зашто су у странци чијем се председнику прети убиством и због чега обављају државне функције. То важи за све оне који се нису огласили поводом овог случаја и према мом мишљењу то није у реду и представља непоштовање. Свако би сам себе требало да препозна и да размисли да ли треба да стане иза свог председника у оваквој ситуацији", закључио је Весић.

 

Почиње изградња Линијског парка

Град Београд почиње изградњу прве две целине Линијског парка на Дорћолу најавио је Весић.

Весић је нагласио да се прва целина простире од Бетон хале до бастиона Св. Јакова а друга целина од  бастиона Св. Јакова до СЦ "25. мај - Милан Гале Мушкатировић".

"На простору где почињемо изградњу Линијског парка тренутно постоје шетна и бициклистичка стаза, остаци некадашње железничке пруге, као и мало слободних зелених површина које су махом девастиране и обрасле самониклом вегетацијом", рекао је Весић.

Весић је објаснио да је пројектом Линијског парка предвиђено раздвајање главне пешачке зоне и бициклистичке стазе траком зелене површине.

"Пешачка стаза, која ће бити формирана на месту постојеће, предвиђена је са застором од камених плоча на површини од 1.559,17 квадратних метара и биће оивичена сивим гранитним, фрезованим ивичњаком, док ће на супротној страни уз застор бити постављена метална ограда по угледу на постојећу ограду испред Бетон хале. Бициклистичка стаза биће изграђена од асфалтног застора површине 1004,60 квадратних метара, а на месту постојећег обезбеђења насипа предвиђена је израда нове бетонске каскадне заштите насипа", рекао је Весић.

Према његовим речима, да би се обезбедио континуитет између постојећег шеталишта и новопројектованог решења, површина испред ресторана "Бела виста" осмишљена је као плато са зеленим брдашцима како би простор био додатно оплемењен.

"Да би се обезбедила сигурност и удобност будућим корисницима, простор ће бити опремљен парковским мобилијаром - металном оградом, шест малих и седам великих камених клупа, 13 малих клупа са наслоном, 14 ђубријера, 13 великих дрвених седишта на трибинама као и три мала дрвена седишта на трибинама. У оквиру бетонске каскадне заштите насипа планирано је озелењавање жардињера перенама и садња украсног дрена, док је дуж зелене површине изнад каскадне заштите планирана садња висећег рузмарина. С обзиром на положај подземних утврђења Београдске тврђаве, планирана је садња осам дрворедних садница високих лишћара у делу где је дозвољено, а читав простор биће оплемењен са 83 комада лишћарског шибља, 4.664 различитих врста перена, 717 различитих врста украсне траве, 78 луковица и 60 полеглих четинара. Аутоматски систем за заливање "кап по кап" биће уграђен за наводњавање жбуња и перена, док ће за травњак бити уграђени распрскивачи", објаснио је Весић и додао да ће око дрворедних садница бити уграђен систем за заливање кореновог бусена садница дрвећа.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва