Вести

Весић положио венац на спомен-обележје убиства кнеза Михаила Обреновића

Заменик градоначелника Горан Весић положио је данас венац на спомен-обележје на месту где је убијен кнез Михаило Обреновић на Кошутњаку.

Догађају су присуствовале заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић.

Весић је том приликом подсетио да је на данашњи дан пре 153 године на овом месту у атентату убијен кнез Михаило Обреновић. 

"Последице овог атентата биле су веома тешке и дугорочне за Србију и наше друштво. Убијен је човек који је био први просвeћени владар у деветнаестом веку, човек који је економски и војно подизао Србију. Он је био владар који је био ујединитељ на Балкану, око кога су се окупљали сви други балкански поробљени народи, владар који је европеизовао Србију и за време чије власти је Србија постајала модерна европска држава", нагласио је Весић.

Како је рекао, његовим убиством много тих процеса је заустављено и поново се показало да ми као народ углавном највише штете наносимо сами себи, те да чињеница како се односимо према месту на коме је убијен највише говори какав смо народ.

Весић је навео да је овај простор до пре годину дана био потпуно неуређен, а сада је Завод за заштиту споменика културе Града Београда уредио читав простор и поставио спомен-таблу. 

"Да сте овде дошли пре годину дана, не бисте знали уколико немата нека знања пре тога да је ово место убиства једног српског кнеза. У међувремену смо потписали уговор са ЈП „Србијашуме” које ће овај читав простор уредити, изградити стазу, поставити клупе и тај посао биће завршен за три месеца", рекао је Весић.

Почетком септембра ово ће коначно постати место које достојно обележава где је страдао један од наших најбољих и најпросвећенијих владара – рекао је заменик градоначелника. 

Весић је истакао да начин на који се сада односимо према месту убиства кнеза Михаила говори о томе колико Београд поштује своју историју. 

"До пре две године никада није ни обележавано његово убиство нити је икада полаган венац нити се ико у нашем народу сећао да смо имали једног кнеза који је био значајан за наш народ и који је, нажалост, погинуо зато што је био сметња онима који су били против напретка. Град Београд много полаже на културу сећања. Трудимо се да се одужимо свим оним људима који су учинили нешто за нашу државу и наш народ, а један од њих свакако је кнез Михаило", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг