Вести

Весић: Постављање споменика Стефану Немањи биће завршено у новембру

На Савски трг у Београду, чија је реконструкција у току, из Русије су стигли последњи делови споменика Стефану Немањи чије ће постављање, према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, бити завршено до средине новембра.

"Данас су у Београд стигла последња два камиона, од укупно десет, у којима је допремљен споменик Стефану Немањи. У последња два камиона стигли су делови скулптуре Стефана Немање тако да су сви делови споменика, највећег на Балкану, сада у Београду", рекао је Весић.

Подсетио је да је постављање споменика, чији је аутор руски вајар Александар Рукавишњиков, почело у августу.

"Урађени су шипови дубине десет метара и то су шипови као за зграду висине седам спратова", рекао је Весић и додао да ће споменик, тежак 72 тоне, бити постављен до средине новембра.

Како је истакао, споменик ће бити монументалан, онакав какав заслужује родоначелник најзначајније српске средњовековне династије која је владала Србијом два века, дала 11 владара и у чије време је наша земља у средњем веку достигла врхунац.

Весић је навео да ће споменик Стефану Немањи бити јединствен у свету јер ће се уместо на класичном постаменту, налазити на разбијеном византијском шлему у чијој ће унутрашњости бити рељефи који ће представљати делове из живота Стефана Немање и историје тадашње Србије.

Додао је да ће у шлему моћи да буде око 50 људи и да ће то бити нека врста музеја на отвореном, док ће око споменика бити фонтана са 46 млазница и посебна расвета.

Савски трг је површине 30.000 метара квадратних од чега је 20.000 квадрата пешачка зона, прецизирао је Весић и додао да ће то бити највећи пешачки трг у Србији чија ће реконструкција, као и постављање споменика, бити завршена у новембру.

Весић је подсетио да је обновљена фасада зграде некадашње железничке станице и уређен кров и додао да ће бити расписан тендер за реконструкцију саме зграде у којој ће бити Музеј српског средњег века.

Весић је рекао да је средњи век вероватно један од најзначајнијих периода у историји Србије и додао да се ми, нажалост, према средњем веку до скоро нисмо односили као према периоду наше историје који је посебно значајан.

"Наша земља је у средњем веку постала угледна европска земља. Ми данас, нажалост, немамо, рецимо, ниједног средњовековног владара на новчаницама, не негујемо сећање према средњем веку онако како наши средњовековни владари заслужују и зато сам посебно срећан што, на предлог председника Србије Александра Вучића, добијамо споменик Стефану Немањи", додао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг