Вести

Весић: Поштујмо постојеће мере, скраћивање радног времена не доноси резултате

Град Београд неће подржати никакво пооштравање мера јер суштина је да се постојеће мере поштују, а радно време ништа не значи уколико се мере поштују током читавог дана, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је истакао да радно време много значи када су у питању радна места, те је подсетио да у сектору услужних делатности у Београду ради око 40.000 људи.

"Када би се радно време скратило са 20 на 18 часова, то би значило да сви ресторани имају само једну смену, што подразумева 10 до 15 хиљада радних места мање. Они који предлажу такве "алиби" одлуке треба да мисле о томе како ћемо да исплатимо плате тим људима, јер ми нисмо богата земља као Италија или Немачка да бисмо могли да не радимо ништа годину дана", истакао је Весић.

Весић је подсетио да се од пореза и доприноса из плата купује медицинска опрема, набављају се вакцине, те ако одузмемо посао конобару или кувару не правимо само проблем њему већ се и приходи буџета смањују.

"Зато је потпуно свеједно да ли се ради до 20 или 22 сата уколико се мере поштују. Слажем се да ноћни клубови не треба да раде јер је у њима тешко спровести мере због великог броја људи у затвореном простору. У фабрици "Меита", на пример, тренутно ради више од три хиљаде радника, у многим фирмама ради више људи него што их буде у неком ресторану и зато треба да будемо рационални и да се понашамо одговорно. Поштујмо постојеће мере и покушајмо да нађемо меру док не завршимо са вакцинацијом, како бисмо заиста почели да радимо", нагласио је Весић и додао да питање вакцина није само питање здравствене заштите већ и економског развоја.

Рекао је да захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Србије имамо довољно вакцина, а једини у свету имамо четири вакцине које грађани могу да изаберу.

"Немојмо причати о скраћењу радног времена јер то није реално и није могуће, а и не доноси резултате. Уместо о томе, треба да причамо о вакцинацији и ревакцинацији јер је то суштина, те да нађемо меру између јавног здравља и економије. У Србији је увек било довољно медицинске опреме, увек смо имали пуне рафове за разлику од неких европских земаља", нагласио је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да је у Београду вакцинисано скоро 231.000 људи, што значи да полако улазимо у ситуацију да ћемо моћи нормално да живимо и радимо.

 

 

Извор: Танјуг/Вести