Вести

Весић: Први пакети за пензионере кренуће у четвртак

Први пакети за 173.000 београдских пензионера с најважнијим животним намирницама кренуће из Штарк арене већ у четвртак и они ће бити сукцесивно достављани општинским центрима за социјални рад који ће вршити дистрибуцију пензионерима чије су пензије ниже од 30.000 динара, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Сваки пензионер биће позван из општинских кол-центара који раде у функцији општинских центара за социјални рад, биће му најављено када ће стићи пакет који ће бити остављен испред врата. Тако ће моћи без контакта с волонтерима који доносе пакете да буду опскрбљени основним животним намирницама", рекао је Весић.

Весић је додао да ће бити подељено и још око 900 пакета за Београђане изнад 65 година који не примају пензије.

Весић је захвалио Привредној комори Србије на помоћи у организацији ове велике акције као и многим компанијама које су донирале део ових намирница.

Весић је још једном апеловао на старије суграђане да не излазе из својих кућа, а Град ће се потрудити да им обезбеди све што је потребно.

 

За време ванредног стања нема плаћања вртића

Град Београд је данас донео одлуку да се не наплаћују вртићи за време трајања ванредног стања.

На територији града Београда у вртиће иде укупно 88.000 деце, од чега 58.000 у државне, а око 20.000 у приватне. Штаб за ванредне ситуације дао је данас наредбу да се у време трајања ванредних мера и обуставе рада вртића не врши наплата боравка деце јер су вртићи затворени. На тај начин желимо да олакшамо родитељима јер иначе по закону када дете не иде у вртић плаћа се половина цене, изјавио је Весић.

Весић је навео да је донета и препорука приватним вртићима да учине исто и најавио да ће сутра Градско веће, које у ванредној ситуацији мења Скупштину града, донети одлуку којом ће се одлука о суфинансирању боравка деце ставити ван снаге док трају ванредне мере.

На тај начин ћемо омогућити да родитељи чија су деца у приватним вртићима не плаћају боравак деце. Ја очекујем од приватних вртића да то примењују зато што је од 1. јануара 2015. године, када је почела да се примењује одлука о суфинансирању боравка деце у приватним вртићима, Град Београд до сада приватним вртићима исплатио 11 милијарди динара. Неки од њих су прошле године легално пријавили добит од 200 до 300.000 евра што значи да су јако добро пословали. Пошто су наплатили од родитеља читав март, а родитељи у државним вртићима ће морати да плате само 12 дана марта, не постоји ни један разлог да покушају да наплате боравак док вртићи не раде. Уколико то неко буде урадио ми ћемо упутити родитеље на Закон о облигационим односима и помоћи им да се изборе на суду, истакао је Весић.

Весић је упутио позив власницима приватних вртића да не отпуштају васпитачице, што неће урадити ни државни вртићи јер имају довољно новца да их финансирају, а Град ће то умети да цени.

Упис у вртиће је планиран да почне 30. марта и да се заврши 15. априла. Због ванредне ситуације ми смо данас донели одлуку да почне 30. марта, а заврши се 15. маја, прве прелиминарне листе биће објављене 1. јуна и биће у потпуности он лајн, истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС