Вести

Весић: Спреман нови пункт за вакцинацију у тржном центру Ушће

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је Тржни центар "Ушће", где се у четвртак отвара нови пункт за вакцинацију.

"Захваљујем Градском заводу за јавно здравље који је заједно са нама припремио овај пункт, Министарству здравља које је обезбедило лекаре и сестре, Институту 'Батут' који је обезбедио вакцине, градском Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима који води Дарко Главаш и који је обезбедио опрему за пункт, такође градском тиму за вакцинацију који води секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, као и Тржном центру 'Ушће' које нам је уступио простор. Сви они дали су велики допринос да наш Београд добије још једно место на којем наше грађанке и грађани могу да се вакцинишу", изјавио је Весић.

У Београду су закључно са јучерашњим даном ревакцинисани свака трећа суграђанка и суграђанин.

"Недостаје нам око деведесет хиљада да свака друга Београђанка и Београђанин буду вакцинисани", рекао је Весић.

Весић је најавио и да се приликом отварања новог пункта за вакцинацију у Ушћу "спрема велико изненађење о којем ће Београд да прича".

"Ово је наш трећи пункт за вакцинацију, поред Сајма и Белекспо центра. Овај тржни центар је први понудио простор за вакцинацију, добили смо велики простор од 500 квадрата и уредили смо га у потпуности са свим стандардима", рекао је Весић.

Весић је навео да и овај пункт, као и сви остали, има кабине за преглед код лекара, део за администрацију, део за вакцинацију, а биће присутни и лекари и медицинске сестре који ће пратити стање пацијената 15 минута након што приме вакцину.

Ако буде постојало велико интересовање грађана и грађанки за вакцинацију у Тржном центру "Ушће", Весић је рекао да ће и у осталим центрима то бити омогућено.

Весић је рекао да је Тржни центар "Ушће" осим простора обезбедио и за првих 100 вакцинисаних ваучере у вредности од 3.000 динара, компанија "Фешн компани" за првих 50 вакцинисаних ваучере од 5.000 динара, а "БГ електроник" за првих 100 вакцинисаних поклон техничку робу.

"На тај начин и они су показали да желе да дају свој допринос да се грађани што више стимулишу за вакцинацију", рекао је Весић и додао да је у Београду до сада 43 одсто пунолетних грађана вакцинисано.

Весић је истакао да се Београд ближи проценту од 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана и додао да је потребно да се вакцинише још 90.000 грађана да би се до тог процента дошло.

Весић је додао да су постављањем пункта у Тржном центру "Ушће" сада у фокусу за вакцинацију млади, јер је у Београду скоро 73 одсто вакцинисаних старије од 74 и 75 година.

"У овој фази вакцинације нам је фокус да се вакцинишу људи од 18 до 49 година. Од 15. маја ћемо лансирати кампању за младе коју ће Град Београд радити заједно са Егзитом и Бир фестом, односно фестивалима који знају како да комуницирају са младима, јер нам је сада циљ да што више младих вакцинишемо", рекао је Весић.

Упитан да ли то подразумева да ће на Егзит и Бир фест моћи да иду само вакцинисани, Весић је рекао да таква одлука није донета.

Поручује да је веома важно да се што више грађана у наредном периоду вакцинише како би био створен колективни имунитет, али и епидемиолошки услови за одржавање Егзита и Бир феста.

У Тржном центру "Ушће" поред Београђана моћи ће да се вакцинишу и људи из унутрашњости, а позив за ревакцинацију добиће у месту где живе, додао је Весић.

"Уколико неко дође из Лесковца и вакцинише се у Ушћу, он ће позив за ревакцинацију добити у свом дому здравља", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк