Вести

Весић: Србија урадила много на развоју инфраструктуре

Србија је у последњих 10 година урадила много на развоју инфраструктуре, пре свега саобраћајне и комуналне, изјавио је за Танјуг министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић и навео да је до 2012. године наша земља имала 596 км ауто-путева, док се сада приближава цифри од 1.000 км.

Када је о пругама реч да за разлику од 1976. до 2012. године, када није изграђен ниједан километар и ремонтован само 31 км, од 2012. до 2023. године изграђено је 134,7 км нових пруга и реконструисан 781 км, рекао је министар Весић.

"Ми у овом тренутку градимо 475,9 км ауто-путева и брзих саобраћајница и пред потписивањем смо још три уговора, а то су уговори за саобраћајницу која повезује Сомбор, Кулу Врбас, Србобран, Нови и Стари Бечеј и Кикинду која је дуга 175 км, затим одвојак пута за Шабац и Бадовинце у дужини од 15 км, као и први део обилазнице око Крагујевца дуге 21 км, што је укупно скоро 210 км нових ауто-путева и брзих саобраћајница", рекао је министар Весић.

Додао је да се планира изградња још 750 км ауто-путева и брзих саобраћајница, што ће учинити да цела Србија буде саобраћајно повезана а и да инвеститори лакше долазе и да се граде фабрике, развија туризам.

Говорећи о развоју железница, као другом начину саобраћајног повезивања, министар Весић је истакао да је затечена ситуација била још гора него код ауто-путева јер је од 1976. до 2012. године Србија није изградила ниједан км пруге а реконструисала је 31 км

"Од 2012. до 2023. године изграђено је 134,7 км нових пруга а реконструисан 781 км. Сада први пут имамо брзу пругу између Београда и Новог Сада дужине 75 км, а до краја 2024.године ће се завршити још 108 км брзе пруге, што значи да ћемо имати 183 км до Суботице", навео је министар Весић.

Радимо 230 км ка Нишу и радиће се још 135 км пруге од Ниша према македонској граници, као и 90 км брзе пруге од Београда према Шиду и хрватској граници, додао је министар Весић.

Када је реч о авионском саобраћају и броју путника који се превози са аеродрома "Никола Тесла" и "Константин Велики", министар Весић је навео да је лане аеродром Никола Тесла опслужио 5,6 милиона путника и да се очекује да тај број ове године буде седам милиона путника.

"Са реконструкцијом терминала и полетно-слетном стазом капацитет аеродрома ће се повећати на 14 милиона путника. Ер Србија је лане отворила 15 нових линија, ове године 22 и тренутно је најбрже растућа регионална авио-компанија у Европи" , рекао је министар Весић.

Илуструјући о каквом броју путника се ради, навео је да је ЈАТ, крајем осамдесетих година прошлог века, када је био у највећој експанзији имао око пет милиона путника и то у земљи која је имала 22 милиона становника.

Што се тиче нишког аеродрома "Константин Велики", он је према Весићевим речима лане имао 389.000 путника, а очекује се да ће до краја ове године прећи цифру од 500.000 путника.

Када је реч о даљим плановима, истакао је да размишља да предложи Влади Србије да се креира програм и тражи помоћ Европске уније за реконструкцију локалних путева, као и да ће се радити на прављену програма за водоснабдевање, као што је урађено за изградњу канализације.

Изградња канализације се одвија у оквиру програма "Чиста Србија", а канализацију би требало да добије 2,3 милиона људи.

 

 

Извор: Танјуг